Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE


<< Első  < Előző | Oldal:  1 | 2 | 3 |
Összes Megtekintés: 20786 - Összes Válasz: 25




Bejegyezte: petour - 2011/03/29 12:15:05


ALAPFELSZERELÉS és tanácsok

egynapos belföldi gyalogtúrákhoz

 

Túrabakancs Legjobb a mérsékelten vízálló, lélegző, könnyű, puha bőr- vagy speciális anyagú túrabakancs. Nyáron – szükség-megoldásként – magasszárú, erős sportcipő is megfelel.

Hátizsák Legjobb a 30-40 literes, háti távtartós, hasi- és mellpánttal ellátott napizsák, esővédő-huzattal!

Lámpa Legalább 10 órás üzemidejű, és 50 m távolságig megfelelő fényerejű legyen! Legjobb a halogén v. LED izzós, könnyű kézi- vagy fejlámpa. (Pl. Peli 2610 Heads Up Lite 3AAA 3LED fejlámpa)

Ivóvíz Télen 1 l, nyáron 1,5 liter tiszta víz, törhetetlen palackban. A bő hozamú, kiépített források vize általában iható! A gyér hozamú, v. pangó források, patakok, ásott kutak vizéből csak végső esetben, víztisztító tabletta feloldása vagy forralás után igyunk!

Többfunkciós zsebkés  Fűrész is legyen benne! (Pl. Victorinox Forester „svájci bicska”)

Túlélő-készlet*  energia-tartalék (szőlőcukor, méz, keksz, csokoládé, energiaital, 2 dl pálinka, 1 dob. vihargyufa, 4-5 kocka alágyújtós, 1-2 db 10-15 dkg-os gyertya, térkép, iránytű, erős síp, 4-5000 Ft készpénz kis címletekben, gyógyszerek (láz- és fájdalomcsillapítók, görcsoldó, széntabletta, kalcium, személyes gyógyszerek, hővisszaverő fólia, steril kötszer, 10-20 db különböző méretű sebtapasz**), biztosítótűk, pillanatragasztó, 10-15 m erős zsinór, 1-2 parafadugó, fémbögre, jegyzetpapír, íróeszköz, tartalék telefon (feltöltve, kikapcsolva), túraterv, - esetleg GPS.

Esőköpeny (esőkabát) Csak egyhelyben állva oldja meg az átnedvesedéstől való védelmet! Gyaloglás közben a test izzad és párolog, de a vízzáró köpeny miatt nem tud szellőzni, így a ruházatunk előbb-utóbb óhatatlanul átnedvesedik. Az esőköpeny igazi haszna a kihűlés késleltetése!

Szélkabát Az esőköpenyt nem pótolja, mert anyaga nem vízálló, csak vízlepergető. Szeles időben, vagy ködszitálásban használjuk. A széldzseki igazi haszna a kihűlés késleltetése!

Túrazokni Patakon átkeléskor, sáros úton, harmatos fűben szinte elkerülhetetlen, hogy a cipőnk átázzon. A vizes-nyirkos zokni könnyen feltöri a nedvességtől felpuhult bőrt, ezért a hosszabb pihenők alkalmával vegyük le a bakancsot, ellenőrizzük, hogy a zokni nincs-e összegyűrődve, szárítsuk meg a lábat, szükség esetén húzzunk száraz zoknit. Olyan vastagságú (és ne dupla) zoknit használjunk, hogy a lábfej teljesen - de ne szorosan - kitöltse a cipő terét!

Hosszú nadrág Télen-nyáron ajánlott! (szúrós növények miatt), nedves időben lábszárvédő (kamásli) is!

Tartalék meleg ruha Legjobb a termo- vagy gyapjúpulóver, mert nedvesen is jó hőszigetelő. A látást-hallást akadályozó kapucni helyett jobb a sapka! A tartalék ruhát tartsuk vízhatlan tasakban!

Túrabot Minden túrán - különösen patakon átkeléskor, meredek leereszkedéseknél, esetleges kutya-támadásnál - igen hasznos! Legalkalmasabb a mogyoró- vagy a somfa. (Könnyűfém túrabotok is használhatók, de ezek kevésbé megbízhatók.)   

Pénz, bankkártya, személyi okmányok, EEK***­ Mindig (még a szálláson és a buszon is) tartsuk magunknál, jól záródó zsebben, nyakba akasztva, ill. övtáskában, - a túrákon vízhatlan tasakban.

Kullancs-védelem: Márciustól októberig mindenütt sok a kullancs. A megelőző védőoltáson kívül ajánlatos reggelenként kullancs-riasztót használni, este pedig a teljes testfelületet átvizsgálni!

 

* A „Túlélő-készlet”-et

Ø            rakjuk össze állandó jelleggel egy vízmentesen záródó műanyag dobozban,

Ø            minden túra előtt ellenőrizzük az eszközök működő-képességét,

Ø            minden 2 óránál hosszabbra tervezett kirándulásra vigyük magunkkal!

 

** A sebtapaszok a túrázás közben óhatatlanul előforduló kisebb sérülések gyors ellátásán kívül a láb-feltörések megelőzésére is jól használhatók. Ne várjuk meg a vízhólyag kialakulását, a dörzsölés első jeleire álljunk meg, és nagyméretű tapasszal fedjük le az irritált bőrfelületet.

 

***­ Aki EU-n belül külföldre utazik, rendelkezzen Európai Egészségbiztosítási Kártyával (OEP-nél igényelhető), továbbá baleset- és poggyászbiztosítással is!





--------------------------------------------------------------
www.petour.hu
A lap tetejére




Bejegyezte: Xrider - 2011/06/09 07:51:10


Most vittem először több embert túrázni, mindjárt a Rám-szakadékhoz.
Mivel nem tudtam milyen mozgáskoordinációval rendelkeznek, kicsit
aggódtam a testi éppségükért, viszont semmi felszerelésem nincs
ilyen célra, az autó elsősegélycsomagja túl nagy, viszont az "A"

kategóriás elsősegélycsomag kicsi, és könnyű is a robogóm használhatatlan úgyhogy vittem azt. Szerencsére nem kellett használni, de megnyugtató volt, hogy kéznél volt.





--------------------------------------------------------------
A hegyek közt érzem magam otthon... :)
A lap tetejére




Bejegyezte: Robz - 2012/01/28 04:47:25



Rtibi írta:

A pillanatragasztót azért kérdeztem, mert nem hallottam még róla.. Remélem sohase kellesz használnom, de jó tudni. A tű és cérna, nekem nem seb varásra kell.. Mivel még soha sem vartam sebet. De egy kihasadt nadrág vagy leszakadt gomb eléggé kényelmetlen tud lenni. Persze nem létszükséglet, de ha már van..


Üdv!

Akinek esetleg újdonság lenne: vannak orvosi pillanatragasztók is! Kórházakban is használják. (Magyarországon nem tudom mennyire elterjedt az egészségügyben) Amúgy a fő gyártó a Loctite.

Angliában szép előadást is láttunk róla egy Loctite-os rag. specialistától. (nem ez volt a fő téma, de megemlítette ezt is)


A lap tetejére




Bejegyezte: Talpalo - 2013/03/21 11:01:09


Mo.-n is alkalmazzák, korházi ambulancián is ragasztanak sebeket!
5 évesen kisfiam homlokát (2cm hosszú, csontig hatoló repedést) is valami ilyennel ragasztották 2012-ben, miután rollerről csukafejessel tesztelte egy betonperem élállóságát...

Nem tudom milyen márkájú, de valószínűleg speciális orvosi ragasztó volt.


Robz írta:


Rtibi írta:

A pillanatragasztót azért kérdeztem, mert nem hallottam még róla.. Remélem sohase kellesz használnom, de jó tudni. A tű és cérna, nekem nem seb varásra kell.. Mivel még soha sem vartam sebet. De egy kihasadt nadrág vagy leszakadt gomb eléggé kényelmetlen tud lenni. Persze nem létszükséglet, de ha már van..


Üdv!

Akinek esetleg újdonság lenne: vannak orvosi pillanatragasztók is! Kórházakban is használják. (Magyarországon nem tudom mennyire elterjedt az egészségügyben) Amúgy a fő gyártó a Loctite.

Angliában szép előadást is láttunk róla egy Loctite-os rag. specialistától. (nem ez volt a fő téma, de megemlítette ezt is)






--------------------------------------------------------------
az út a cél
A lap tetejére




Bejegyezte: Cozombolis5E - 2013/05/14 22:06:33


Tudja valaki, honnan lehet letölteni túratérképet Garmin Dakota10-es GPS-re?

A lap tetejére




Bejegyezte: sulcsar - 2013/06/08 09:58:00



Rtibi írta:

Medvét én még csak állatkertben láttam, de izgalmas sztorikat már hallottam vagy 1000ret  Állítólag a macik sem igazán kedvelik a gázsprayt, azt tudom, hogy külföldön lehet kapni mindenféle medve riogató cuccost, de szerintem 1 idehaza törvénytelen 2 marha drága. Akkor meg marad az olcsó "Miatyánk" és a 2ezer forintos deo.. 

Kutyákkal már sokszor összefutottam. Ha a pásztorkutya mellé van pásztor is, akkor attól nem kell tartani, viszont az erdőben kóborló ebek fokozott veszélyt jelenthetnek, példáúl nagyobb az esélye hogy veszettséget hordoznak, vagy kiszámíthatattlanok.. Eddig nállam mindig az volt az eljárás, ha gazdátlan abbel találkoztam, hogy kitértem az irányából, és lehetőleg nem néztem rá fenyegetően, és nem tettem hírtelen mozdulatokat. Egy időben hordtam magamnál erre a célra gázspray-t is, de rájöttem, hogy felesleges. Kutyasípot és elektromos mütyürt még nem is láttam, viszont azt hallottam, hogy a keverék kutyákat valamiért inkább felbosszantja, mint elhajtaná.

Az ICE-ról már halottam, illetve benne is van a telefonoban 3 ilyen szám is, utánnuk zárójelben az illető megnevezése pl: ICE1 (mam). Egyébként a mobiltelefon szerintem marha nagy segítség lehet egy-egy vészhelyzetben. Csak az a fránya térerő.. Valamikor nagyon-nagyon régen lehetett kapni a mobilokhoz plusz külső antennát, amivel növelni lehetett a telefon ható távolságát. Nem tudom ilyet manapság miért nem csinálnak, szerintem lenne rá kereslet.

Többen is írtátok, hogy a kés egy elmaradhatattlan darabja a túrafelszereléseteknek. Ezt örömmel hallom, nállam is van mindig 1-2 darab. Mostanában ha az ösvényeket róvom, akkor hátul a derákszíjamon vízszintesen függesztve egy Tom Brown féle Tracker replika lóg.. Nem épp az a méret és kivitel amihez az átlag túrázó hozzászokott, de nagy megéri azt a plusz súlyt  Ráadásul a hormódja lehetővé teszi, hogy lakott területen nem kell külön leszedegetni, mert alapesetben nem látszik a kés.  Kés mellett hordok még egy ferrocériumos szikravetőt, ami marha hasznos kis dolog ha az ember tüzet akarna gyújtani. Kevés olyan túrázóval találkoztam, aki ne kérdezte volna meg, hogy az meg milyen kulcstartó.. Legújabb barátom pedig egy kis petz e-lite, ez elsőlátásra szerelem volt nállam. Kicsi, jó a fénye, pont anyi ami nekem kell és szinte kinyírhatattlan   






--------------------------------------------------------------
Földön, vízen, levegőben.
A lap tetejére




Bejegyezte: sulcsar - 2013/06/08 10:05:31


Az említett szikravetőt hol lehet beszerezni?


Rtibi

Medvét én még csak állatkertben láttam, de izgalmas sztorikat már hallottam vagy 1000ret \ Állítólag a macik sem igazán kedvelik a gázsprayt, azt tudom, hogy külföldön lehet kapni mindenféle medve riogató cuccost, de szerintem 1 idehaza törvénytelen 2 marha drága. Akkor meg marad az olcsó Miatyánk és a 2ezer forintos deo.. 

Kutyákkal már sokszor összefutottam. Ha a pásztorkutya mellé van pásztor is, akkor attól nem kell tartani, viszont az erdőben kóborló ebek fokozott veszélyt jelenthetnek, példáúl nagyobb az esélye hogy veszettséget hordoznak, vagy kiszámíthatattlanok.. Eddig nállam mindig az volt az eljárás, ha gazdátlan abbel találkoztam, hogy kitértem az irányából, és lehetőleg nem néztem rá fenyegetően, és nem tettem hírtelen mozdulatokat. Egy időben hordtam magamnál erre a célra gázspray-t is, de rájöttem, hogy felesleges. Kutyasípot és elektromos mütyürt még nem is láttam, viszont azt hallottam, hogy a keverék kutyákat valamiért inkább felbosszantja, mint elhajtaná.

Az ICE-ról már halottam, illetve benne is van a telefonoban 3 ilyen szám is, utánnuk zárójelben az illető megnevezése pl: ICE1 (mam). Egyébként a mobiltelefon szerintem marha nagy segítség lehet egy-egy vészhelyzetben. Csak az a fránya térerő.. Valamikor nagyon-nagyon régen lehetett kapni a mobilokhoz plusz külső antennát, amivel növelni lehetett a telefon ható távolságát. Nem tudom ilyet manapság miért nem csinálnak, szerintem lenne rá kereslet.

Többen is írtátok, hogy a kés egy elmaradhatattlan darabja a túrafelszereléseteknek. Ezt örömmel hallom, nállam is van mindig 1-2 darab. Mostanában ha az ösvényeket róvom, akkor hátul a derákszíjamon vízszintesen függesztve egy Tom Brown féle Tracker replika lóg.. Nem épp az a méret és kivitel amihez az átlag túrázó hozzászokott, de nagy megéri azt a plusz súlyt \ Ráadásul a hormódja lehetővé teszi, hogy lakott területen nem kell külön leszedegetni, mert alapesetben nem látszik a kés.  Kés mellett hordok még egy ferrocériumos szikravetőt, ami marha hasznos kis dolog ha az ember tüzet akarna gyújtani. Kevés olyan túrázóval találkoztam, aki ne kérdezte volna meg, hogy az meg milyen kulcstartó.. Legújabb barátom pedig egy kis petz e-lite, ez elsőlátásra szerelem volt nállam. Kicsi, jó a fénye, pont anyi ami nekem kell és szinte kinyírhatattlan \  

[BR írta:





--------------------------------------------------------------
Földön, vízen, levegőben.
A lap tetejére
2024/03/19
<< Első  < Előző | Oldal:  1 | 2 | 3 |



*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.