Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Felhívás
2011/12/11 20:55:11 Küldte: kallaipisti

Kedves Túratársak!

Ma a Gerecsében több, mint 400 résztvevő indult el a Forrástúrán. Az útvonal szép, érdekes, nem túl sokat járt erdőkben, régen elhanyagolt, de még működő forrásokat keresve fel, mint a forrástúrák általában. Párommal a mezőny végén indultunk, kapkodás nélkül, nézelődve, fényképezgetve tettük meg a 33 km-es távot. Az útvonal mentén durván 400 embert követve 1-2 tucat sörösdobozt, tejes-kakaós zacskókat és más szemetet szedtem össze, ami egyszerűen csak bántotta a szemem. Nem hiszem el, hogy az előttem elment 400 ember közül SENKI nem látott egyetlen fémdobozt vagy egyéb rikitó színű szemetet se! Ne legyünk már vakok, kérem!
Ha mindenki csak 1, azaz EGY darab sörösdobozt, zacskót, csokispapírt, egyéb szemetet szedne fel túrája során a földről és begyűrné a táskája oldalába, hetek-hónapok alatt ki lehetne takarítani erdeinket oda-vissza, és nem kerülne pénzbe vagy "mindent felemésztő" energiába!
A felhívás Hozzátok a következő, és nem nagy kérés, hanem mindannyiunk közös érdeke, akik a természetben járunk: EGY DARAB (több lehet, de kevesebb nem!!) szemetet hozzatok le magatokkal a hegyről! Ezt az egyszerű kérést adjátok át azoknak is, akik ezt a bejegyzést nem olvassák, mert ha nem is mindenki, de csak egy jelentős kisebbség így cselekedne, tiszta, szemétmentes, szemet gyönyörködtető erdőkben túrázhatnánk, kirándulhatnánk hegyeinkben!

Remélem senkinek az érzelmeit nem sértettem meg hangvételemmel!
Sok szép túrát kívánva:
Kállai István

Címkék: Felhívás Szemét Doboz Zacskó Papír





Bejegyzések 11 - 19-ig. Összes bejegyzésed: 19


<< Első  < Előző | Oldal:  1 | 2 |

szilaci
2011/12/12 18:48:06
Kedves Pista!
Szándékod nemes, de utópista.
Természetvédelem, környezetszennyezés...ezek pénzbe kerülnek.
Szemetelés... ez csak szemlélet és igény kérdése.
Évente 1-2 akalommal részt veszek ilyen akciókban, de nem vagyok hajlandó szemetesként járni a természetbe, viszont minden lehetőséget megragadok arra, hogy igényt támasszak a tiszta környezetre.


repeics
2011/12/12 17:52:51

Hát Pisti, biztos ünneprontó leszek, pártolom egyébként az ilyen szemétszedő akciókat, mert legalább valami tenniakarást jelent, de szívem mélyén úgy érzem, ez kb. olyan, mint kútba pisilni... mert ezek a szeméthegyek pillanatok alatt újrakeletkeznek, ezért valahol igaza van Ángyomnak, hogy a megelőzés fontosabb lenne... de annyira nincs kultúrája ennek nálunk, hogy az elkeserítő... én ezt már említettem többször, a Rakacai tónál szoktam elsősorban lemérni, ahová bármikor megyünk, bármely állásnál akarunk sátrat verni, először mindig takarítani kell... és ez még soha nem volt másképp... felháborító, elszomorító, de akkor is ez van, persze, akkor összeszedjük, elvisszük a szemétbe, mintha a miénk volna, de egy hét múlva, ha megyünk, megint olyan... hát ennyi.



kallaipisti
2011/12/12 17:09:56

Mellesleg tegnap a túra közben felvetődött bennem, hogy ha már itt van nekünk ez az oldal, akkor hol máshol, ha nem itt lehetne direkt "szedjünk együtt szemetet jókedvűen" túrákat szervezni!? Mert ha 5-10-15 ember "nekimegy" egy 20-30 km-es szakasznak, hogy megtisztítsa, ott cukorkáspapír se marad, nemhogy PET-palack!! Sajnos ezeknek a megszervezését nem merem magamra vállalni, ahhoz túlságosan kiszámíthatatlanok a mindennapjaim, rosszul venné ki magát, ha szervezőként nem tudnék menni, mert már megint közbejött valami, de tagként szívesen vennék részt ilyeneken!




dalos
2011/12/12 12:07:42

Amit "Portyázó" említett, az nem semmi. Hogy ég a pofám, a külföldiek előtt néha...



Ejszaka_Portyazo
2011/12/12 10:50:21

Néhány éve a Zemplénben sátraztunk 4-5 napot és a boldogkőváraljai vasútállomáson találkoztunk egy holland párral, láthatóan ők is túráztak, volt náluk 2 hatalmas zsák szemét (gondolom természetjárás közben szedték össze) kérdezték hol tudnának a szeméttől megszabadulni, sajnos hosszas keresgélést követően sem tudtunk nekik segíteni, így felszálltak a szeméttel együtt a "piroskára" és folytatták a keresgélést...

...gondolom (remélem) Hollandiáig azért nem kellett vinniük szegényeknek, hogy el tudják helyezni.



pavluxek
2011/12/12 10:47:43

Éppen tegnap, december 11-én - amikor a felhívást közzétetted - volt, illetve van minden évben a Nemzetközi Hegy Nap, amit az UNESCO kilenc éve valami ilyesféle célzattal hirdetett meg: "hogy felismerjük, milyen alapvető szerepet játszanak a hegyek életünkben, és átérezzük annak felelősségét, hogy megvédjük környezetünket". Namost azokban az országokban, ahol hagyománya van annak, hogy nem szemetelnek, nem verik szét a turistaházat, nem törik fel a turista kocsiját a parkolóban, stb. ... szóval azokban az országokban természetesen az ilyen alkalomkor országos rendezvényt tartanak, összegyűlnek és kirándulnak, vagy valami... Nálunk viszont, ahol még annál is nagyobb rendben van minden, sem helyi, sem központ rendezvények nem voltak. Mindenki dögöljön ott, ahol éri a döghalál...



Angyom
2011/12/11 23:33:29

Tömören: Nem szemétszedésre kellene tanítani az embereket, hanem a nem szemetelésre.

Előzzük meg a bajt!

Az Alpokban miért nincs ilyen?!



Gejza
2011/12/11 21:25:50

Tudod, vannak olyan teljesítmény túrák, ahol a nevezési díjban benne van az üres zacskó ára is, és csak az kaphatja meg a kitűzőt, és az oklevelet, aki szemetet is szedett. Ennek pedig az a fő előnye, hogy akkor ő sem fogja eldobni.


A gond ott van, hogy még ma is jelenik meg olyan túra-kalauz, amiben azt írják, hogy a szemetet az erőben rejtsed el! Az helyett, hogy vidd haza.


Sopronban kb. 10 éve alkalmaztak három nyugdijast, akiknek az volt a dolga, hogy az illegális szemét kupacokban keressenek villany-, gáz-, vagy egyéb olyan számlát, amin név és cím volt. Utánna elszállítatták a szemetet, és a teljes halom költségét kiszámlázták azoknak. Talán van köztetek olyan, aki mostanában arra felé túrázott, és látta az eredményt...



dalos
2011/12/11 21:02:30

Terjedjen csak ez az üzenet! Ne aggódj ezen csak olyan erdőjáró sértődik meg, akinek a szemetét szedegetted. Jó lenne, ha a teljesítmény-, forrás-, vagy bármilyen túrák szervezői, vezetői udvariasan, szeretettel megkérnék a kedves Túratársakat. Biztos sokan szívesen szednének néhány darabot...




<< Első  < Előző | Oldal:  1 | 2 |


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.