Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 Segítség kérés barlang felújításhoz
2010/09/07 11:28:21 Küldte: mantra

Néhány hete - sok év kihagyás után - rövid túrát (1 napos "ottalvósat") szerveztünk 4 fővel az Odvaskői -barlanghoz. A csapat tagjai: egy 7 és egy 4 éves fiúgyermek (unokatesók) és a két apuka. Remekül szedték apró lábaikat az újdonsült túrázók. Gyorsan felértünk Mályinkáról a barlang "feljáratáig", ahol már gyanús jeleket láttunk. Ismerős kályha és füstcső darabok a patakmederben.....A baralanghoz felérve jöttek az újabb "civilizációs" nyomok. A barlangszállás priccseinek egy részét, és az ott lévő asztal egy darabját feltüzelték, a kályhát és a rögzítését kitépték a barlang falából,majd ledobták a patakmederbe, az ajtóból is faragtak egy kicsit, hogy legyen mivel begyújtani....stb.stb..

Ezt látva úgy döntöttünk, hogy a gyerekekkel kint alszunk a barlang előtti "teraszon", az legalább rendes, és viszonylag szemétmentes. Ránk esteledett, és a hálózsákból figyeltük a csillagokat, amikor vendégek érkeztek.

Bükkisámán(Bukkisaman) volt egy barátjával és annak kisfiával.

Gyors bemutatkozás után elpanaszoltuk egymásnak a barlang állagáról tapasztaltakat. Csak úgy feldobtam témaként, hogy ismét lakhatóvá kellene tenni....

Bükkisámán pár napja írt, hogy szerzett kályhát, meg egy csomó raklapot. Egy-két hét múlva szeretné elkezdeni a felújítást.

Ez a gyorsaság egy kicsit meglepett, mert valamikor október vége felé gondoltam, hogy elkezdenénk a munkálatokat.

Most jön a nagy kérés / kérdés:

Ti, akik olvassátok ezt a felhívást, össze tudunk-e/tudtok-e fogni, hogy minél gyorsabban sikerüljön az új fekhelyek beépítése, a kályha "felélesztése", és újra barlangszállásra alakítása, mert megérdemelné.

Nem baj ha szabó, suszter, bakter, esetleg kőműves, programozó, "manager", esetleg csillagász, "verseny sherpa" vagy. Legyen sok szorgos, lelkes, ötletet, javaslatot adó és kivitelező ügyeskező ember, aki tud segíteni.

Minden segítség jól jönne, már ha lesz közös akarat az újjáépítéshez. (mi, akik 150 km-re lakunk a barlangtól,már egyszer felújítottuk,)

Úgy gondolom, hogy ha tudtok valamiben segíteni, Bükkisámánt vegyétek fel a barátok közé, és így gyorsabban tudja az információkat eljuttatni hozzánk, hozzátok.(pl.a munka várható kezdő időpontjáról, stb.)

(erről a felvetésemről még nem tud, de remélem nem lesz ellenére...:-))))))

Lehet, hogy felmerül bennetek az a kérdés, hogy minek csináljuk ezt az egészet, úgyis szétverik,...lehet.

De azért megpróbáljuk hátha sikerül, és néhány évig megint használható lenne, sok túratársnak örömet és "tervezhető" szálláshelyet jelentene.


Jó túrázást!


Mantra

ui. a szálláson lévő felső és alsó priccsek a becsöpögő víztől elgombásodtak. Ötleteket is várunk, hogyan tehetnénk vízmentessé ezt a területet, legolcsóbban, legszállíthatóbban, hiszen oda mindent kézben, vagy háton kell felvinni.

Friss info:

Terepjáró szállítójárművet már beszervezett a szállításhoz Bukkisaman.


Címkék: Barlangszállás Szállás

Bejegyzések 11 - 20-ig. Összes bejegyzésed: 21


<< Első  < Előző | Oldal:  1 | 2 | 3 | Következő >  Utolsó >>

PBetti73
2010/09/08 15:50:34

Portyázó!


Volt egy kérés Mantra részéről: "Valaki írta nekem privátban, hogy a BNP emberei majdnem megbüntették őket, "természetrongálás" miatt, mikor egy köztes felújítást eszközöltek ott. Tud valaki segíteni abban, hogy mit lehet és mit nem, esetleg olvas minket egy BNP-s "ellenőr",(vagy szomszédja) aki tudna segíteni ezen munkálatok egyengetésében?"


Erre igyekeztem reagálni, kizárólag segítő szándékkal...  A többit a kezdeményezőkre bízom!


Ami pedig még Nerionnak is szól: javaslom, hogy koncentráljunk inkább a kezdeményezésre, a feladat sikeres megoldására, a cél érdekében szükséges összefogásra. Itt most elsősorban nem kritikára van szükség, hanem építő ötletekre és segítő kezekre! Azt szerintem a kezdeményezők Tőletek is szívesen fogadnák...Ejszaka_Portyazo
2010/09/08 13:50:38

Szerintem ez esetben a hatóság is tesz rá, szóval ideje korán nem
kell bántani, meg kell csinálni és kész, nem kell túlbonyolítani,
elvégre nem egy Cseppkő -barlangba akarnak szemétégetőt létesíteni,
hanem csak néhány ágyat megcsinálni egy olyan barlangban, ami már
korábban is be volt építve/rendezve. :)

Nálam jobban nem tudja
senki, hogy "a szabál a' szabál, de ha nem kever a hatóság, nem kell
kikönyörögni a cseszegetést, hanem szép csendben megcsinálgatni a
barlangot :)


Szép dolog Bettitől, hogy felhozta, de sokkal egyszerűbb, ha ennyiben is marad a dolognak az engedélyeztetési része. Persze kibicnek semmi se drága, úgyhogy ti tudjátok, nekem az a véleményem, hogy nem kell a kavar :)

Sok sikert a felújításhoz, a magam részéről csak annyit ígérhetek, hogy ha arra járok megóvom a munkátokat és egy-egy apró holmit viszek majd.PBetti73
2010/09/08 11:03:07

Szia Mantra!


A Tvt. - természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 51. szakasz (3) bek. c) pont) - szerint barlangba történő műtárgy elhelyezéshez, annak felújításához, helyreállításhoz engedélyt kell kérni, elvileg az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől (Miskolc). Az eljárásnak díja is van: 10.000 Ft. A Felügyelőség az engedélyezés során kikéri a BNP adott ügyre vonatkozó szakvéleményét. Szóval mielőtt engedélyeztetésre kerülne sor, érdemes lenne tanácsot/véleményt kérni a BNP-nél Ferenczy Gergőtől (aki a barlangtani szakreferens). A számát átküldöm privát üzenetben...mantra
2010/09/08 09:02:27

Szia Betti!


Köszönjük szépen! Csak infóként, hogy ezt a barlangot kb. 96-97 táján újítottuk fel. A mostani munka, "csak" a priccsek lecseréléséről, füstcső visszarakásáról szólna. Ha még "belefér", akkor csepegés elleni védelmet raknánk fel.


Köszi minden segítséget!


MantraPBetti73 írta:

Sziasztok!Én a miskolci Környezetvédelmi és Természetvédelmi hatóságnál dolgozom - és bár nem ez a szakterületem - de utána tudok járni annak, hogy milyen feltételekkel (engedéllyel) végezhető bármilyen munka a barlangban.PBetti73
2010/09/08 08:19:17

Sziasztok!


Én a miskolci Környezetvédelmi és Természetvédelmi hatóságnál dolgozom - és bár nem ez a szakterületem - de utána tudok járni annak, hogy milyen feltételekkel (engedéllyel) végezhető bármilyen munka a barlangban.mantra
2010/09/07 23:26:24

OK! Köszi a jelentkezést!


carnivolo írta:

Munkaerővel (anyagok,eszközök felcipelésével)bármikor készen állok,ha beindul a munka ,feltétlenül szóljatok!carnivolo
2010/09/07 23:14:15

Munkaerővel (anyagok,eszközök felcipelésével)bármikor készen állok,ha beindul a munka ,feltétlenül szóljatok!mantra
2010/09/07 22:30:05

Sziasztok! (Szia Zsoka58....földim)

Megpróbálok gyorsan válaszolni mindenki felvetésére, ötletére. Én is elmondhatom, hogy ott voltam a felújításnál. Néhány hete megszemléltem a szerkezeteket, és stabilnak mondhatók.(persze a bontáskor érhetnek meglepetések) Nagy károk a fekhelyekben (raklapok) keletkeztek.Becsöpögő víz, és a "civilizációs" ártalmak tették tönkre. A felső fekhelyek azok a helyükön vannak, de az egész le van takarva egy nylon fóliával, hogy az alsó fekhelyek ne vizesedjenek.

A TERV: raklapokat leszedni, az újakat visszatenni, felszerelni/szögelni.

A becsöpögésre kellene valami "tetőfélét" kitalálni, hogy elvezesse a vizet a fekhelyeken kívülre.

A tetőfélénél, valami "ponyva" szerű anyagra gondolok, amit a barlang mennyezetéhez rögzítve, a felső ágyak is használhatóak lennének. Ide kellene valami okosságot kitalálni. (mi legyen az anyaga, illetőleg hogyan/mivel rögzítsük, és olcsó legyen)

Anyagok elvileg megvannak: kályha, raklap. Amit még szerezni kell: kályhacső. (A többit még összeírjuk, hogy mennyi szög, csavar, ácskapocs, stb...)

A felújítás időpontja: még nem tudom. bukkisamant ide irányítom, hogy referáljon a fejleményekről, anyagokról, illetve, hogy mi kellhet még, és mikor lenne a start.

Valaki írta nekem privátban, hogy a BNP emberei majdnem megbüntették őket, "természetrongálás" miatt, mikor egy köztes felújítást eszközöltek ott. Tud valaki segíteni abban, hogy mit lehet és mit nem, esetleg olvas minket egy BNP-s "ellenőr",(vagy szomszédja) aki tudna segíteni ezen munkálatok egyengetésében?

Megpóbálom felvenni újra a kapcsolatot a mályinkai erdésszel, hogy "támogasson" minket!

Az első nagyfelújításnál sokat segített!

Dióhéjban ennyi.


Várjuk a hozzászólásaitokat, ötleteiteket!


mantra
Zsoka58
2010/09/07 20:46:31

Szia !


Elmondhatom magamról ,hogy ott voltam  a barlang szálláshelyé alakításának megkezdésekor. Három egésznapon át dolgoztunk ( raklapokat hordtunk a hátunkon , kötelekkel eresztettük le a barlang fölött kivágott ágynak szánt fákat ) egyszóval sokat dolgoztunk (Jászberényiek) . Megérte , sokszor vettük igénybe . Sajnos az évek során egyre csak pusztult (a vandáloknak köszönhetően) .Tavaly ősszel voltam utóljára ott és mondhatom , hogy  össze szorult a szívem ..... szivesen segítek (segítünk ) a túratársaimmal újra ....talán egy pár évig újra használható lesz ...amig valaki tönkre nem teszi ...


Talán ha megírnátok  ,hogy mikor tervezitek ...SzGabor
2010/09/07 19:24:52

A szeptemberem már nagyon tele van a köv szabad hétvégém okt 8-9 ha az még nem késő szívesen segítenék.
<< Első  < Előző | Oldal:  1 | 2 | 3 | Következő >  Utolsó >>


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.