Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

13. Miskó túra 2009. október 17-én
2009/11/07 22:37:39 Küldte: Kitekint

Miško Kranjec muravidéki író születésének 100. évfordulóján tizenharmadik alkalommal szervezett a Lendavai Hegymászó Egyesület gyalogtúrát Velika Polana-tól (Nagypalin, SLO) Lendvára.
Ligeti Lacival, az egyik szervezővel tavaly ősszel Horvátországban a gesztenyefesztiválon ismerkedtem meg, ő hívott bennünket erre a túrára.

Pécsről szombat hajnalban tizedmagammal keltem útra. Lendván a Lipa szálló előtti parkolóban hagytuk az autókat, innen fél 9-től folyamatosan buszokkal szállították a túristákat a rajthoz, ahol neveztünk, meleg teával, nápolyival, kaláccsal kínáltak bennünket. Megtekintettük az író szülőházát, közben megérkezett a kaposvári Meteorosok busza is.

Folyamatosan kisebb-nagyobb csoportokban indultunk. Végigmentünk a szomszéd falun, Kispalinán és szántóföldek között értünk a Copek malomhoz. Itt kipakoltak a környék termelői, tudtunk vásárolni mézet, bort, süteményeket, különféle magvakat, olajokat, háncsból készült termékeket. A tűznél melegedve fogyasztottunk egy szendvicset, megnéztük a malmot, majd tovább indultunk a Fekete ér mellett előbb egy erdőn át, utána Lendva töltése mellett. Megálltunk a patakra épített dupla zsilipnél is, innen jól látszott, a több 100 m hosszan haladó gyalog-sereg, kiket percek múlva legalább ugyanennyien követtek. Utolért bennünket Sz István szekszárdi túratársunk is, ő korábban érkezett Lendvára, mint mi, városnézésre indult, ezért csak későbbi busszal utazott a rajthoz.

Lendva szélén a frissítőállomáson zeneszó mellett teázgattunk, kötöttünk új ismeretségeket. Egy riporter felfigyelt a magyar szóra, és rövid interjút készített S. Zolival: honnan érkeztünk, merre szoktunk túrázni, hogy érezzük magunkat?

A városban folytattuk utunkat - a Makovecz színházat belülről is megtekintettük, majd a szőlőhegyre indultunk. Kitérőt tettünk a várhoz, a pihentőt a Szentháromság kápolna templomkertjében tartottuk. Megnéztük Hadik Mihály múmiáját, még magyar nyelvű tájékoztatást is kaptunk. Itt találkoztunk ismét a kaposvári csoport tagjaival.

Továbbindultunk a szőlőhegyen, érintve Misko egykori présházát, mely tetőszerkezete már alaposan megrongálódott. Érintettünk egy geodéziai pontot is, a Piramist. Több pontról csodás panoráma nyílt a szomszéd hegyekre, hihetetlen látvány volt a rendezett hegy, a tiszta, szabályos szőlő-sorok. Egyik présháznál muzsikával szórakoztatott bennünket két zenész, fél euro ellenében megkóstolhattuk a helyi borokat is.

Vidáman ballagtunk tovább, és hamarosan megérkeztünk az egyik áruház parkolójában felállított célba. Itt zeneszó mellett elfogyaszthatta a gulyást az, aki reggel jegyet vásárolt. Néhány pár táncra perdült, mi pedig rövid nézelődés után elindultunk az autók felé. Útközben rövid időre betértünk a Kaszói vadászkastélyhoz, majd irány Pécs!

Igazán klassz nap volt. A kitérőkkel együtt összesen 19 km-t teljesítettünk.

Képek megtekinthetők: itt

Címkék: Lendva Velika Polana Misko Túra





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.