Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

A bakonyi meteorit becsapódásról
2011/03/04 22:46:29 Küldte: Gejza

A ROTÓ féle szilveszteri túra utolsó napján Tom vezette a kirándulást. Csesznekről a gyönyörűen behavazott Kő-völgyön át – ahol a Szent László pénzeket találtuk - Géza háza fele haladtunkban Tom eltérve tőlünk egy geo-ládát keresett meg. Majd egy olvadt kőzetre emlékeztető állítólagos meteorit darabot mutatott nekünk.

A Természettudományi Múzeumban volt már a kezemben meteorit, de az sokkalta nehezebb volt ennél, ezért azt kértem menjünk vissza, és nézzük meg együtt a terepet.

Sokkal okosabb ott sem lettem, de kételyeimet fenntartva elhoztam egy darabot további vizsgálatokra.

Geológus barátom első ránézésre annyit mondott, hogy ilyen bugyborékosan megszilárdult anyag csak tartós, nagyhőmérsékleten keletkezhet. A fajsúlya alapján azonban nem szilikát (kőzet) valószínűleg inkább valami műanyag lehet.

 A további vizsgálódás, s az általam megadott pontos helyszín leírás alapján lassan összeállt, a legvalószínűbb kép:

A két világháború között a felszín közeli járatokban eocén kori barnaszenet bányásztak. A szén kimerültével a vágatok tám rendszerének elkorhadása után, azok beszakadtak. Az így keletkezett gödröket később valószínűleg illegális szemét-lerakó helyként használták.

Ha tudnánk, hogy az elmúlt időkben milyen ipari tűzvészek voltak a környéken könnyebb lenne a dolgunk.

Pár éve a Bükkben egy mész-égető kemencébe dobtunk be egy fél tábla kőzetgyapotot. Abból lett valami hasonló olvadék.

Meteorit becsapódást egyébként ebben a körzetben egyáltalán nem észleltek. Azt ugyan is a rengés érzékelő műszerek pontosan rögzítették volna.

Hát, ennyit tudtam meg.

Szádeczky-K.Géza

Címkék: Bakony Géza-háza Kő-völgy





Bejegyzések 1 - 5-ig. Összes bejegyzésed: 5

Willy
2011/03/08 12:11:54

Nem baj ha az erdőket legendák mesék szövik át.
Ahogy az sem baj, ha néha elárulja nekünk a titkát.

Na most van egy Narancsos égetettmész meteoritunk.



Gejza
2011/03/06 09:44:46

Lehet, hogy nem néztem rendesen körül, de én ott nem láttam olyan kör alakú 1/8-án nyitott mélyedést, amely mész-égtőre utalt volna. Viszont ezen kívül jó tucatnyi helyet tudok a Bakonyban, Vértesben, Gerecsében és az észak-Mátrában, ahol hasonló bánya tárnák beszakadásából eredő gödrök és árkok találhatók. Ilyen például s mostani szilveszteri szállásunktól dél-nyugatra, 800 méterre, a kék + jelzés mentén, a turista térképen "Farkas-gödrök" néven jelölt hely. Vagy a Budai-hegyekben a Szekrényes és a Frank-hegy közötti Piktortégla üregek környéke. A legújabb ilyen jellegű beszakadás, a pár hete történt földrengés másnapján. a szilveszteri szállásunktól légvonalban kb 1.500 méterre észak-keletre, a Festékgyári bánya tó mellet. (Erről akkor a TV is beszámolt)


Az igazságnaál azonban mindég sokkal szebb a mese! Ezért egyet értek Kata levelével (Talán nem bántom meg vele, ha ide másolom)


Szia Géza!


Köszi az infót,jó tisztában lenni a dolgokkal,de ez akkor is a mi kis szilveszteri Meteoritunk,csak egy kicsit különlegesebb. Tudod ez olyan mint a magyar narancs 


Üdv: Kata



 



spetra
2011/03/06 00:52:19

köszönöm a bejegyzést, a láda nekem is meglett valamikor tavaly, és érdekelt a háttértörténet, vagy hogy mi is lehet ez a ,,kő,,. mindenesetre érdekes:)



SzGabor
2011/03/05 19:16:27

Egy legendával kevesebb  



furge
2011/03/05 10:08:49

Éppen a napokban jutott eszembe,hogy vajon kiderült-e,hogy mi is a talált dolog valójában.

Most már így nyugodtabban alszom.

Elárulom titokban,hogy én levest főztem belőle





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.