Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

OKT 2011-jún-11 Kisgyón - Bakonykúti - Bodajk
2011/06/13 07:46:22 Küldte: mapityu

Indulás 6:10-kor, érkezés Bodajkra 8:00-kor.

Autóbusznak menetrendszerint 8:34-kor kéne jönni, de egy héttel ezelőtt is késett legalább negyed órát. De sebaj, 9:16-kor van másik.

Parkolás, kocsma, fröccs.

Autóbuszmegállóban érdekes fazonnal beszélgetünk, várván a buszt. Így tudom meg, hogy a Tölgyes turistaközpontban motoros találkozó van péntektől vasárnapi és nagy buli lesz, mert 2 évet kimaradt. A fószert egy autós cimborája viszi el végül Balinkára.

Autóbusz a szokásos 15 perces késéssel érkezik úgy 8:50 körül.

Bakonycsernye, Kisgyóni elágazásban szállunk le, ugyanis egy fiatal pár is csatlakozik, szintén zsákokkal, túrafelszerelésben. A srácnak Asolo bakancsa volt, a nyomát jó sokáig követtem.

Én betértem a következő fröccsre a Túra sörözőbe, ők el és a föccs után én is utánuk.

Jó 2-2,5 km-t kell gyalogolni az aszfalton, mire elérem a kék nyomvonalát a Kisgyón Természetbarát telepen. Bélygzés helyett ismét matricázás a Bakancsos büfében és még egy kis fröccs. A fiatalok a focipálya melletti asztaloknál épp befejezték a reggelit és nekivágnak az útnak. Kis késéssel követem példájukat.

Az idő ragyogó, szeles, nem túl meleg, ideális túrázni.

A telepről kiérve földút fordul neki a hegynek, de a Kék kicsit odébb, egy szűk ösvényen vezet vissza az útra. Innen csodálatos erdőben megyek friss levegőn, tele életkedvvel. Az út lassan emelkedik.

Nyílik a harangvirág, fotóznám is, de a szélben elég nehéz egy mozdulatlan pillanatot kivárni.

A tetőn jobbról befut a P+ elértem a Tési fennsík keleti teraszát. Rövid pihenőt tartok, megmozgatom a felső testemet.

Az út a terasz peremén vezet tovább a Köves domb oldalában. Kilép az erdőből és az erdő szélén haladok. Csodálatos kilátás nyílik északra. Bakonycsernyétől a Vértesig kinyílik a panoráma. A szomszéd dombon ott virít a Dűltfás tanya. Innen elhagyatottnak tűnik.

Az út széles tisztáson fordul vissza ismét az erdőbe. A tisztás végén elmegyek az út jobboldali ágán, mely kivezetne a Mellár-ra, de hamar észereveszem a turpisságot. Iránytű elő, helyre teszem magam és vissza a kékre! A tisztás végén balra kellett volna tartani. Később gondolkodtam, hogy mégiscsak jó lett volna kimenni a Mellár-ra és a ficakban egy pillantást vetni az Eszmény barlangra, majd az erdőszélen visszatérni a kékre. Na de majd a legközelebb :)

Az erdei utat, melyen járok, gyakran használják munkagépekkel, mert tele van hatalmas kátyúkkal. Az erdősarokban kiérve a Csernyei dűlőre a Vértes köszön be balról Csókakővel.  A távolban délkeletre pedig Isztimér tetői piroslanak.

Hosszabb menetelés után egy csalitosban az út letér jobbra. Itt keresztezi a Mellár felől érkező utat. Ha arra megyek, itt tértem volna vissza a Kékre.

Mikor balról, Isztimér felől megérkezik a Piros, a Kékkel egyutt letérnek a Burok völgy, de inkább szurdok peremére. Itt egy csapáson megyek, de csodálatos, ahogy elő-elő bukkan a fák között a szurdok. Fenyőgyanta illata vesz körül, bódító.

Menetelés közben azon gondolkodom, végig kéne menni a Burok völgyben a Piroson egészen a Tési úttól Bakonykútig.

Adott pontos a Piros lemegy a völgybe. Itt a Kék visszatér egy rendes földútra, mely bevezet Bakonykútira. Az érdekesség, hogy Bakonykúti a fölülről érkező útról egyáltatlán nem látszik. Néha a templomtorony jelzi, hogy ott arra település van. Csak akkor leszek biztos, hogy jó helyen járok, mikor a nagyfeszültséget keresztezve elérem az első házakat és ráállok a falu egyetlen utcájára.

Az első pihenőhelyen elköltöm ebédemet, majd leereszkedem a faluközpontba bélyegezni. Útközben nem győzök csodálkozni a rendezett falukép láttán. Láthatóan régi, de felújított házak között, ápolt közterületen megyek. A kéktúra bélyegző a buszfordulóban egy fa emléktáblán van elheyelzve fadobozban. Meg kellett kérdezzem hol van, mert elsőre nem tűnt fel.

Bakonykútiból kifelé megállok a Kúti kocsmában. Túrabélyegzőt itt is ajánlanak.

A Kék meredeken indít és kivezet a Baglyasi dűlőre, egy óriási rétre. Távolban látszanak a Bakonykúti puszta épületei. Az út ezek mellett vezet el a Bogrács hegyre. Útközben balra, észak-keleti irányban a teljes Móri árkot látni lehet, Csókakőtől Bodajkig. Közelebbről Gúttamási, Isztimér házai piroslanak.

A Bogrács hegyi tisztásról a jelzés elvesztődik, legalábbis én nem találtam. Követem a gyalogösvényt, amelyik mellett a legutolsó Kéket láttam. Beérve az erdőbe Kék sehol. Iránytű elő, irány jó, Kék még mindig sehol. Kis keresgélés után úgy döntök, követem a csapát, majd lesz valahogy. Nagyon eltévedni nem fogok, hisz előttem ott az aszfaltút, csak az irányt nem szabad tévesztenem. Jó tíz perc gyaloglás és egy éles balra forduló után találkozom az első Kékkel. A találkozás örömére egy igazi szarvast is látok és most sem győzök csodálkozni, mennyire fenségesen és kecsesen mozognak ezek a nagyvadak a fák között.

Rövid aszfaltos szakasz után a kék ismét bevisz az erdőbe egy kátyús útra. A kátyúk szélén a méhek tömegesen isznak, teljesen félelmetes a dongásban kerülgetni őket. Kicsit odébb hasonlóan nagy csoportban pillangók teszik ugyanezt.

Az út nekifut a Vontató hegynek. A hegy oldalában eltér balra és szintezve vezet a víztároló felé. A szintezést erős ereszkedés majd jobb forduló követi és egy kellemes, láthatóan gyakrabban használt erdei úton érkezem a tároló partjára. A tárolót a dél-keleti irányban záró völgygáton áthaladva az út az oldalban, egy keskeny ösvényen vezet. Szép kilátás nyílik a tárolóra. Pontosan lehet látni, hol kell majd feltérni a Gaja völgyébe.

Bélyegzés a Becsali Horgászbolt és Vendéglátóipari egységben. Az út a továbbiakban a töltésen vezet, nagyon szép rálátással a tóra. Itt találkozom szembe egy Kék túrás csapattal.

A Gaja völgyben ismét. Már eléggé nehezek a lábaim, de még visznek. A jó időre és a motoros találkozóra való tekintettel nagy a forgalom. A tó partján millióan sütnek főznek, esznek, isznak.

A szurdokvölgyben kicsit csendesebb az élet, de a völgy idevezeti a motoros találkozó hangjait.

A varjúvári forduló után az ösvény a hegynek megy. Kilátópontról, kilátópontra haladok és nem győzök betelni a Gaja szurdok látványával. Többszörös kerítésmászás után elérem a bodajki sípálya tetejét. Itt fiatal házaspárral és két pöttöm csemetéjükkel találkozom. Sátorral vannak, addig mennek, ameddig a sötétedés utol nem éri őket. Emelem kalapom előttük...

A sípályán egy kicsit lassan ballagok lefelé. Sietni minek, ízületeim recsegnek ropognak... Talán egy pár Nordic bot elvezetné a terhelés 10%-át, de ez esetben akkor is maradna elég. A pálya északi fekvésű, nyugatról erdősáv védi a naptól. Elképzelhető, hogy itt még alig 300m-en is lehet sízni, természetesen, csak ha olyan az idő.

A faluban az aszfalt már bántja a lábamat. Alig 100 m után égni kezd a talpam. A Fenyő bisztróban pecsételek, kettőt is. A Kék pecsét mellé jár a Gaja völgyi pecsét is!

Autó, cipőcsere, haza....

Címkék: OKT Bakony





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

Gejza
2011/06/17 06:51:16

Szép túra lehetett!    Mintha csak egy utikalauzt olvasnék.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.