Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Édes anyanyelvünk 1.
2011/11/07 22:26:54 Küldte: Gejza

A plánta cifrája.

 

A moldvai csángókról tudni kell, hogy az ezer éves határ túlsó oldalán, oláh földön, Bákó megyében, a Szeret folyó völgyében mintegy negyven faluban élnek. Különböző korokban menekültek oda Erdély földjéről. De lehet, hogy olyanok is akadnak közöttük, akik kelet felől érkezve, ott maradtak a Kárpátokon túli területeken.

Az ortodox vallású románok között, kicsiny római katolikus szigetként élnek. Magyarul beszélnek, de szinte falunként más és más nyelvjárásban. Attól függően, hogy mikor szakadtak ki az anyanemzetből.

Néhány éve Klézsén járva a Magyarok háza felől érdeklődtem. A megkérdezett asszonyság az alábbi útbaigazítást adta:

-         Menjen csak aranyoskám kicsinykét igenyest, aztán, ahol a Jézuska fel van csányva (csinálva), ott jobbra.

Jót nevettünk rajta, mert nálunk kicsit mást jelent, ha valakit „felcsinálnak”.

 

Szállásadóim szavát igen nehezen értettem, mert ők még az 1700 körüli években használt, nyelvújítás előtti magyar nyelvet beszélték.

Amikor reggel a kert végében meglátogattam azt a kicsi bódét, visszafele jövet az udvaron összetalálkoztam házigazdámmal. Üdvözöltük egymást, majd beszédbe elegyedtünk. Miről beszélget két idegen egymással? Előbb az időjárásról, aztán honnan jöttél, van-e feleséged, családod, hány gyermeked van? Végül a lugasba hívott:

-         Jer, üljünk le tanácskozni!

(Nem beszélgetni, tanácskozni.) Bizony döcögve haladt ez a „tanácskozás”, mert oly szerű volt, mint a keresztrejtvény fejtés. Csak itt nem betűk voltak meg, hanem tíz szóból, talán ha három-négy szógyökét értettem meg. Így jó öt-hat mondat késéssel jutott el a tudatomig, hogy valójában miről is beszél. Bizonyára ő is így volt az én szavaimat hallgatva.

Szóval arra a kérdésre, hogy mit csányok, azt feleltem:

-         Kertész vagyok.

Ezt nem értette.

-         Növényeket csányok.

Bizony ezt sem értette meg. Így hát magyarázni kezdtem, s el is mutogattam. A paraszt elveti a magot, az kikel, fejlődésnek indul, szárba szökik, kalászt hoz, learatják, s abból lesz a kenyér, s az asztalon lévő kenyeres kosárra mutattam. Figyelmesen hallgatta, végül megszólalt:

-         Akkor te a plántákat csányod!

Helyben vagyunk, gondoltam, hiszen a mi palánta szavunk a latin plántából ered. A gyógy-teákat régiesen nálunk is plánta-teaként emlegette dédanyám. Majd így folytattam:

-         Dísz plántákat csányok. A plánták virágát csányom.

Nagyon figyelt, de nem értette. Más szavakkal próbálkoztam. Ötször, hatszor is neki kezdtem nagyanyámtól hallott, általam soha sem használt német és latin kifejezéseket kevertem beszédembe, de csak nem jutottam előbbre. Újra, meg újra belekezdtem. Pantominben eljátszottam, ahogy a növény kivirágzik. Ujjammal az asztalra rajzolva próbálkoztam. Aztán, ahogy a legény virágot ad mátkájának…

Egyszer aztán fény gyúlt beszélőtársam szemében, s én nagyon sajnálom, hogy akkor nem volt nálam bekapcsolva a diktafon, mert elmondta saját szavaival, azt, amit én jó húsz perce magyaráztam már. S akkor már majd minden szavát, vagy legalább szógyökét felfogtam. Végül így folytatta:

-         Akkor te a plánta cifráját csányod!

És hát ez is ott van gyönyörű nyelvünk egyik rég elfeledett zugában! Ott van a somogyi pásztor cifra szűrében, vagy mikor azt mondjuk:

-         Ne cifrázd már annyira a beszédet, vagy a tortát, stb.

De ott van, amikor az anya leányát korholva azt mondja:

-         Ne cifrálkodjál!

Vagy is a virágokkal szépen kihímzett ruhád arra való, hogy vasárnap az Úr házába menjél benne! Nem pedig arra, hogy a legények előtt cifrálkodjál benne!

 

2012. július elején ismét a csángók vidékére szervezek autóbusz kirándulást, ha gondolod, tartsál velünk!

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

 

Címkék: Klézse Csángók Szeret-völgye





Bejegyzések 1 - 9-ig. Összes bejegyzésed: 9

repeics
2011/11/10 23:10:47

Paya véleménye áll hozzám legközelebb... minden nyelvnek megvan a maga szépsége, de nem gondolom, hogy egy nyelv 'tulajdona' lenne bárkinek... mióta világ a világ a nyelvek keverednek, jövevényszavak jönnek-mennek, itt is csak az emberek csináltak a bolhából elefántot, mert mindent birtokolni szeretnénk, még a nyelvet is... bár néha lehet, jobb lenne, ha csak az alap  gesztikulációt használnánk, azt mindenféle-fajta ember megértené, és nem lenne annyi mellébeszéd... :)



Gejza
2011/11/10 22:17:41
Ilyesmit természetesen egyikőtök sem írt!  Én csak arra bátorkodtam felhívni a figyelmet, hogy nem nevezném "lopásnak" amikor valamely nyelv átvesz egy kifejezést valamely más nyelvből.

Géza, ezt kinek a hozzászólásából olvastad ki:

"a magyar nyelv kizárólag finnugor eredetű szavakból áll"



Gejza
2011/11/10 20:54:35

Bocsánat! Ti komolyan gondoljátok, hogy a magyar nyelv kizárólag finnugor eredetű szavakból áll? 


Természetesen az élő nyelvek folyamatosan fejlődnek. Új szavak képződnek, s a régiek kikopnak belőle. Ha valaki manapság egy Jókai regényt akar elolvasni, készüljön fel a ma általunk már nem használt latin kifejezések tömegére. Ezek javát Erdélyben még használják.


Tetszik, vagy nem tetszik, de az ámítógéppel és a válalkozásokkal most nagy mennyiséű angol kifejezés kerül nyelvünkbe. Nem öröm, de a nyelv az így működik.



Gejza
2011/11/09 00:30:24
Egyik sepsiszentgyörgyi barátom félig viccesen azt mondta: "Anyanyelvem magyar, apanyelvem viszont oláh." Így ha valami nem jut eszembe magyarul, akkor románul mondom.
Egyébként Erdélyben is van számos rendszeresen használt román szó. Most csak egy jutott eszembe: A piacra nem bevásárló szatyorral mentek, hanem pungával.


kallaipisti
2011/11/08 20:30:00

A mindennapjaimnak semmi köze a nyelvészethez, és amióta az eszemet tudom, reál beállítottságú voltam az iskolában is - ennek ellenére nagyon szeretek szavaink, nyelvünk, más nyelvek, idegen eredetű szavaink eredetéről olvasni, a különböző nyelvek hasonlóságaira, hasonló szavaira rácsodálkozni!

Nagy érdeklődéssel várom a hasonló témájú írásaidat!

És egy idevágó személyes élmény, amitől teljesen megdöbbentem: bosnyák fiatalokkal beszélgettem angolul, voltunk még ott páran magyarok, és nem jutott eszembe a "mocsár" szó egyetlen angol megfelelője se. Odafordultam társaimhoz, és segítséget kértem. Kérdezgettem, hogy ki tudja, hogy van a mocsár angolul, többször elhangzott a kérdéses szó, senki nem tudta, mire az egyik bosnyák fiatal közbeszólt: " -Mocsvar- ? Swamp!"



dalos
2011/11/08 18:26:01

Roppant érdekes, felettébb kedves, és rendkívül szórakoztató. Várom hogy csányd meg a következő részt! Irány a klaviatúra igenyest!



repeics
2011/11/08 06:36:38

Szép. Én már semmilyen gombot nem nyomkodok babonából, de tény, hogy nagyon szeretnék majd menni... régi vágyam teljesülne ezzel... hát majd kiderül...



Futrinka22
2011/11/08 05:13:14

Nagyon kedves történet. Szeretek visszamenni kicsit az időben. Erdélyben ezt még megélhetem.



Angyom
2011/11/07 23:47:36

Nem semmi!

Ha '12-ben nem is, de a közeljövőben mindenképp 




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.