Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Felhívás
2011/12/11 20:55:11 Küldte: kallaipisti

Kedves Túratársak!

Ma a Gerecsében több, mint 400 résztvevő indult el a Forrástúrán. Az útvonal szép, érdekes, nem túl sokat járt erdőkben, régen elhanyagolt, de még működő forrásokat keresve fel, mint a forrástúrák általában. Párommal a mezőny végén indultunk, kapkodás nélkül, nézelődve, fényképezgetve tettük meg a 33 km-es távot. Az útvonal mentén durván 400 embert követve 1-2 tucat sörösdobozt, tejes-kakaós zacskókat és más szemetet szedtem össze, ami egyszerűen csak bántotta a szemem. Nem hiszem el, hogy az előttem elment 400 ember közül SENKI nem látott egyetlen fémdobozt vagy egyéb rikitó színű szemetet se! Ne legyünk már vakok, kérem!
Ha mindenki csak 1, azaz EGY darab sörösdobozt, zacskót, csokispapírt, egyéb szemetet szedne fel túrája során a földről és begyűrné a táskája oldalába, hetek-hónapok alatt ki lehetne takarítani erdeinket oda-vissza, és nem kerülne pénzbe vagy "mindent felemésztő" energiába!
A felhívás Hozzátok a következő, és nem nagy kérés, hanem mindannyiunk közös érdeke, akik a természetben járunk: EGY DARAB (több lehet, de kevesebb nem!!) szemetet hozzatok le magatokkal a hegyről! Ezt az egyszerű kérést adjátok át azoknak is, akik ezt a bejegyzést nem olvassák, mert ha nem is mindenki, de csak egy jelentős kisebbség így cselekedne, tiszta, szemétmentes, szemet gyönyörködtető erdőkben túrázhatnánk, kirándulhatnánk hegyeinkben!

Remélem senkinek az érzelmeit nem sértettem meg hangvételemmel!
Sok szép túrát kívánva:
Kállai István

Címkék: Felhívás Szemét Doboz Zacskó Papír





Bejegyzések 1 - 10-ig. Összes bejegyzésed: 19


Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>

Crusader
2011/12/14 21:50:05

Meg lehet közelíteni ezt a dolgot sok oldalról, de a lényeg ugyanaz marad! Soha ne szemetelj! A körülötted élőket is tanítsd meg erre, főleg a gyerekeket! Tiszteld a természetet!



Futrinka22
2011/12/14 15:39:17

Szilaci a 10000 nagy része passzív tag. Akik aktivabban látogatják  az oldalt, azok nagy része sztem nem olvas blogot, Akik olvasnak, azoknak csak töredéke ír hozzászólást. De az még nem jelenti azt, hogy hatástalan rájuk a felhívás ( Na jó, tudom, hogy 1-2 szemetelő azért akadhat közöttünk is)

Már az ifjúságom igen csak tovalibbent. Az optimizmusom viszont az akármilyen tapasztalataim ellenére töretlen:) Különben lenne -e értelme élni egyáltalán?



kallaipisti
2011/12/14 12:53:04

Látom, hányan hogyan reagáltak, és már annak is örülök, hogy egyáltalán van bizakodó hozzászólás Ez az alapja az egésznek!



szilaci
2011/12/14 12:40:53

Felhívásodra 10 000 "azonos" gondolkozású ember közül nézd meg, hányan és hogyan reagáltak. Felhívni, optimistának lenni lehet, főleg fiatalon,...de a tények...


 



kallaipisti
2011/12/13 21:03:46

Ejszaka Portyazo: nagyon szepen megfogalmaztad azt, amit en csak indulatosan tudtam: koszonom :)



Ejszaka_Portyazo
2011/12/13 17:16:46

megyula: ha én szemetelésen érném valamelyik túrázó társamat, az biztos, hogy elválnának útjaink, ha lehetőség adódik rá, akkor azonnal. Aki ilyet csinál valószínűleg úgysem évtizedes tapasztalatokkal rendelkező természetjáró, és ha ott hagyom legalább lesz lehetősége elgondolkodni a természethez való viszonyulásán. Meg azért nem verném (főleg ha nagyobb nálam :)  )

Ennek ellenére én sem szedem össze nagy mennyiségben mások szemetét, egyszerűen mert nem azért megyek túrázni, ugyanakkor azt gondolom a témaindító blogban sem erről van szó, hanem arról, hogy ha mindenki egy kicsivel többet hoz el, mint amit visz (a sajátját persze el sem dobja!), akkor a helyzet már javul és nem romlik.

Arányaiban szerintem jóval többen járnak olyanok a természetbe, akik nem szemetelnek, de a szemét szemet szúr, a szemét hiánya már kevésbé feltűnő, így a szemetelők "munkássága" sokkal látványosabb, ilyen szempontból könyebb dolguk van.  Viszont mi vagyunk többen.

Szerintem nem szabad bűntudatot ébreszteni azokban akik nem szemetelnek, de nem is szedik össze más szemetét, mert kik vagyunk, hogy épp a leginkább szabadságot szerető (kereső) embereket szemét szedésre utasítsuk?! Viszont aki gondolja, az szedjen össze máséból is egy keveset alkalom adtán és lehetőségeihez mérten.



tura
2011/12/13 15:39:36

A Gyalui havasokban a Bélavárára vezető jelzett túristaút mentén felhívások sora követ a következő (és hasonló) felirattal: "Ha idáig hoztál egy teli üveget, nem hinném, hogy nehezebb üresen visszavinni." (lásd a képet profilom oldalán)... Mondhatni tisztaság van a környéken.

Jó lenne minél több helyen kifüggeszteni hasonló felhívásokat! Szerintem eredménnyel járna.



kismaci
2011/12/13 12:58:18

A világot megmenteni -ha akarom, se  tudom

Mindenki szemetét hazahordani- ha akarnám, se tudnám . A magamét elbirom.

  Az biztos,, minél nagyobb tömeg megy a természetbe ki,  annál nagyobb a baj.

A megoldás ?  Na,, ez jó kérdés volt!   ((  A gyerek megtanulja egyszer, hogy a saját fenekét neki kell megtörölnie! ))

 A baj jóval nagyobb ha nem csupán az erdei utakat nézzük,,  sajnos.





Pizolit
2011/12/12 23:47:27

Angyom!

Sajnos az Alokban is van szemét! A forgalmasabb utak mentén nézzél be a kövek alá! Elkeserítő ami ott található! Még Svájcban is! Csok ott eldugják! 



Futrinka22
2011/12/12 22:34:20

Pisti! Szerintem meg igen jó az ötleted!  Ha soha nem kezdjük el, csak azért mert más úgy is szemetelni fog, nem változik meg a világ. Az út is az első lépéssel kezdődik. Bizonyára évekbe telik amíg szemléletváltás lesz ez ügyben (is) Magyarországon, de valamikor el kell kezdeni. Én támogatom az ötleted, és a kapacitásom szerint követni is fogom.

" Te magad légy a változás, amit a világban látni szeretnél!:)"




Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.