Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Barangolás a Pilis-hegység helyneveinek nyomában
2012/04/17 10:23:11 Küldte: Gejza

 A kilencvenes évek elején Takács Sándor túratársam a Pilis-hegység térképét böngészve számos „halála” helynévre lett figyelmes. Azzal az ötlettel állt elő, hogy szervezzünk mi is egy teljesítménytúrát ezzel a címmel: „Haláltúra a Pilisben”. Aztán az ő lelkesedése alább hagyott.

Azóta tanárokkal, erdészekkel beszélgettem, a pilisi falvakban idős bácsiktól, erdei munkásoktól igyekeztem minél többet megtudni. Néha egymásnak ellentmondó történeteket jegyeztem fel. Vannak olyan „halálák” is, amelyek a térképre fel sem kerültek, de sok más érdekes dolgot is elmeséltek.

A helynév egyetlen szóba tömörített történelem. Keletkezése idején mindenki által ismert volt az esemény. A szemtanuk elhalásával egy ideig még szájról szájra járt az emléke. Volt, amit a néphagyomány megőrzött, vagy itt-ott lejegyeztek. Gyakorta azonban már a szó is kiveszett nyelvünkből. Ezekből szeretnék most egy csokorra valót átadni.

Írásom aligha teljes. Ha valaki kiegészíti, vagy óhatatlan, bár jóhiszemű tévedésem helyreigazítja, előre is köszönöm! Végezetül örömmel olvasnám mások tollából, más magyar tájak helyneveinek magyarázatát.

A jelvényszerző túramozgalom kiírása:

Ezúttal a Pilis-hegységben a turisták által ritkábban járt, jelzett utakra hívom az olvasót. Nincs kötelező útvonal, csak érintendő pontok. Igazolás képen a résztvevőknek meg kell válaszolniuk a füzet utolsó oldalán található kérdéseket. Továbbá Dobogókőn, Fekete-hegyen, Klastrompusztán, Pilisszentkereszten, és Pilisszentléleken bélyegezniük kell.

A túramozgalom nyílt. Ahhoz bárki, bármikor egyénileg vagy csoportosan csatlakozhat. A teljesítés nincs időhöz kötve. Az érintendő pontok gyalogosan vagy síléccel tetszőleges sorrendben kereshetők fel. A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt.

A túramozgalom nevezési díja 998.- forint. Ezért az összegért a résztvevők megkapják az igazoló füzetet, és teljesítés esetén a jelvényt.

A füzet beszerezhető a Pilis-hegységben, a Kő-hegyi-, és a Fekete-hegyi turistaházakban.

 Információ: +3630/354-3935, vagy szadeczky-kg@freemail.hu

Címkék: Helynevek Pilis Túramozgalom





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.