Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Oman
2012/04/23 23:16:10 Küldte: vandorboy

Oman

Az emiratusokbol egy 40 perc repules Muscat ba, Oman fovarosaba.  Felszallas elott egy utazasi imaval es egy koranreszlettel kezdenek. Air Arabia val szalltam Kazahstanbol az Emiratusokba, s arab legitarsasaggal azert is erdemes repulni, mert teroristak nem fogjak felrobbantani. Egyebkent ha levegobol nezzuk az orszagot, akkor biztos nem a zold szo az elso amire asszocialunk.  A parti sav hegyes, legmagasabb hegye 3 ezer folotti.Beljebb 2000 km en keresztul sivatagos. Szemet gyonyorkodteto az a kontraszt, amit az ontozott autopalya keresztezodesek zoldje, es a korotte terulo sarga homok ad. Hosszu sorok kigyoznak az immigration-nel, de a vizum kiadas gyorsan halad.

MUSCAT

Egy jol mukodo rendszerbe pottyan az utazo, mint Amerikaban itt is 3 savos autopalyak szelik at a varost mely tobb mint 35 km hosszan huzodik a tengerpart mellett. Teny, hogy nem felfele terjeszkedik, mert van hely, s a benzin is olcso lekuzdeni a tavolsagokat; 50 ft literje, s kocsija majdnem mindenkinek van. Egyik oldalrol a tenger,  masik oldalrol hegyek szoritjak satuba az urban terjeszkedest, amit gigantikus munkaval probalnak athidalni, nevezetesen atjarokat vagni a hagokon keresztul. A legmeglepobb egyebkent az orszagot behalozo  kivilagitott orszagutak.

Korforgalmaknal kozteri alkotasok teszik felismerhetove a korzetet, pl. mernok szobor, ket kez tart vonalzot, kalapacsot, francia kulcsot; avagy  gigantikus kancso szobrok, belole kicsobogo vizzel; vagy egy kormanykerek; illetve a koran konyve felszik a korforgalmak kozepen, hogy csak parat emlitsek.

Uralkodo – ami biztos nem keruli el a figyelmunket, hogy a sultan Qaabos  kepe mindenhol visszakoszon: oriasplakatokon, kisbuszok es szemelyautok hatso ablakan, a penzeken, kokaardaakon es kituzokon , s az ujsagok minden oldalan. O tekint mosolyogva az emberekre, jokepu 72 eves uralkodo katonai diszben. Most unnepli oman a kiralyuk uralkodasanak negyvenedik evfordulojat. 40 év fejlodés. A Times of Oman cimu szines ujsàg mind a  40 oldalàn megtalàlhato a szultàn képe. A  fizetett, hàlàt kifejezo reklàmok sokasàgàval.. Még a filippino kozosség is kifejezte hàlàjàt. Fellobogozva az egesz varos.

Egyebkent itt az unneples majd egy honapig tartott, mert eloszor jott a vallasi  zarandoklat kezdete, majd vege, emiatt elhalasztottak a szultan szuletesnapjat. Aztan viszont hetekig tartottak a  az unnepek nagy programokkal, lovas felvonulassal, neptanccal a stadionban. Ahova csak meghivottak mehettek. A prepsznek,  aki amugy is a bevandorlok, maradt a tuzijatek a stadion felett, allitolag a vilag legnagyobbja. Kitettek magukert, meg az angol kiralyno is eljott, elotte meg a jordan kiraly.

De ellentetben a vilagban szokasos gyakorlattal, a Sultan-t itt mindeki szereti, csak egyetlen ember hozott fel kritikàt vele szemben, mikozben elismerte a pozitiv oldalàt is. Nalunk ilyen elofordulhat?? De nem felelembol mondanak pozitiv velemenyt rola, nem azert mert kivasarolja oket,  hanem  mert nem korrupt,  s az orszagot egy dinamikus fejlodes utjara tette, ertelmes fejlesztesekkel es beruhazasokkal, vallasi turelemmel, amibol mindenki reszesedik. A hetvenes evekben 2db iskola mukodott az orszagban, amely gyakorlatilag evszazadokon keresztul uralkodott madagaszkartol, zanzibaron keresztul omanig  egesz Afrika keleti partjan, kezeben tartva a rabszolga kereskedelmet. Mara kotelezo es tamogatott az oktatas, kulfoldi tanarokkal, epul az orszag kulfoldi mernokokkel es munkasokkal.

Itt el-itelik a terrorizmust, mindenki beekeet es nyugalmat  akar, hiszen az utobbi husz evben megkostoltak a foldi  joletet, amit nincs kedvuk rogvest becserelni a mennyekben kinalt paradicsomra. (az ongyilkos merenyletert cserebe)

Egyebkent  a szultan apja brit barat volt annyira, hogy bebortonozte a sajat fiat ( a jelenlegi szultant) , aki szabadsagot es onallo fejlodest akart az orszagnak; s amikor az apjat kesobb eltavolitotta, akkor latott neki grandiozus  fejlesztesi terveihez. Egyebkent o klasszikus muveltsegu, intelligens ember, indiaban tanult. De az orszag ma is eleg elitista, az embereknek is csak toredéke szavazhat, kb 4000 ember a 3 milliobol (de erre nem eskuszom meg). Muscat 70%-a kulfoldi, de példàul Dubaiban  90% az expatok arànya.

Muscat, Portugal epiteszet keze nyomat viseli a legtobb epulet, var, rom es erod, mivel ok voltak az elso epiteszettel biro kulturahozo nep aki lehorgonyzott a felszigeten. Ez mara oman vedjegye lett, s mar a csaladi villak, falusi hazak is ilyen stilusban epulnek.  Sot, meg a hazak tetejen allo viz tartajok is ezt a dizajnt kovetik, kvazi bastya kepet formalva a tavolbol nezve.  Az ajtofelfak, keretek is szepen faragottak a legtobb helyen, de az uj hazak inkabb csillogo feherek.

A Nagy mecset 24 km-re a varoskozponttol, kihagyhatatlan, orakat lehet benne barangolni es csodalni ezt az epiteszeti remeket. Az ornamentikak, az alagsorban talalhato kulonbozo iszlam stilusokat bemutato pillarok es boltivek orakra amulatbe ejtettek. Aki ismer tudja, hogy ez nem konnyu feladat, de itt sikerult. Majdnem lekestem a repulogepemet emiatt.., egy torok kamionos vett fel es vitt el oda... a folyt itt

http://vandorboy.com/oman-a-meleg-fogadtatas/

fotokat hamarosan hozzaadok..

Címkék: Oman Közel Kelet Sivatag Kanyon





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.