Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Somaliland, abékés kelet
2012/04/27 20:44:46 Küldte: vandorboy


Somaliland?  Kinek jutna ilyen otlet az eszebe?? Mi van ott? Iszlam szelsosegesek, kalozok, polgarhaboru, vegitelet napja. Aztan wikipedian kutakodva lassan rajonnek, hogy ez nem azonos Somaliaval. Sot ! Igyekeznek elszakadni klantestvereiktok, ez idaig sikertelenul. Szoval a politikai terkepeken Somaliakent van feltuntetve, az utleveluk is Somaliai koztarsasagot ir, de mar vagy 10 eve elszakadtak erzelmileg a nagy testvertol, miutan a polgarhaboru alatt porig bombaztak Hargeisat, a fovarosukat. Persze senki nem ismerte el oket, s ez nem a nyugati hatalmak hibaja, ahogy azt legtobben itt gondoljak. Kideritettem, hogy az Afrikai Unio az aki nem akar elismerni uj allamokat, mert az egy lavinat inditana el itt Afrikaban, aminek nem lenne vege. Minden afrikai torzs kikialltana a maga kiralysagat. Del Sudan elismerese kivetel volt, de reszben olajkincsenek koszonhette ezt, meg a rendszeesitett haborujanak. ( de ezt ne keverjuk a Darfur regioval, az egy masik tortenet).

Szoval Somaliland elszakadt, kulon penze, demokratikusan valasztott es mindenki altal pozitivan fogadott parlamentje, koztarsasagi elnoke, bekeje, katonasaga es rendorsege van. Puntland egy masik kvazi fuggetlen Somali allam, de ott meg alakulgat a biztonsag, illetve a kalozok is arra teszik telephelyeiket, igy az neccesebb kornyek, de oda is kulon vizum kell ha valaki arra kivancsi.

Szoval a Somaliland vizumomat Addis Ababa-ban kaptam meg, egy nap alatt, 40 dollar es kesz. Somalilandnak meg Angliaban is van kulkepviselete, ott is allitanak ki vizumot, s meg ajandekba egy  * I love Somaliland* kulcstartot is adnak, ha valakinak erre faj a foga.

Wajale – Ethiopiabol leptem at a hatart, miutan lekuzdottem sok check point-ot, ahol par embert leszemezgettek a buszrol, gondolom hamis papirok miatt. Az etiop  immigration gyanakodva fogadott, foleg hogy lattak, hogy ket utlevelem van. Ott ult egy Somaliland officer, de amikor kerdezni akartam somalilandrol, visszautasitott, hogy o nem informacios iroda, hanem hivatalnok. De azert kerdezhetem mint emberi elolenyt, ugye?? De ez sem gyozte meg. Maradt a masik kategoriaban.

Senkifoldjen nagy nyuzsi, maszkalnak ide oda az emberek, toljak a talicskakat arukkal, latszolag semmi hatar, csak tomerdek szemet mindenhol.

A Somaliland oldalon kedves az immigration officer, eppen cipojet tisztitjak, bent van computere is! Percek alatt vegzunk, keszsegesen valaszol, kilepeskor nem kell fizetni, ahogy azt par utazo blogjaban panaszolta. Fenykepezhetek is terkepet a falan, s kozben hajtogatja, hogy Somaliland is safe (biztonsagos), nem kell fegyveres kiseret, you are free to go.  Ugy legyen..    folytatas itt:  http://vandorboy.com/somaliland/



Címkék: Somaliland Közel Kelet Arab Világ Sivatag





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.