Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 


Bakony (Jásd - Csesznek)
2012/05/17 20:29:09 Küldte: Gyuri88

Bakony (Jásd - Fangorn erdő, alternatív Római fürdő - Bakonynána - Mordor - Dudar - Ördög-árok - Csesznek, ~30 km)


Az egyetemünk (SZE) 5 napos ökológia terepgyakorlata alkalmával tanyáztam Jásdon, ahonnan sajnos a pénteki meló miatt 1 nappal előbb haza kellett jutnom. Azonban erős km-hiányom volt még az előző napi gyaloglás után is, így hát nem indulhattam haza busszal! 

A terv: Jásd - Római fürdő - Nagyesztergár - Ördög-árok - Csesznek! Aztán hogy ebből mi lett... lásd fent! :)

8:30 körül ideje volt búcsúzkodni és indulni. Régimódi túrázó vagyok, térkép, iránytű, és semmi GPS! Azonban ha 2 centivel elnézed a térképen, hogy honnan is indulsz... Régi szokásom szerint egészen a 2. kanyarig jó úton is haladtam, követtem a kék jelzést, majd egy tetszetős ponton úgy döntöttem, az érdekesség kedvéért megyek kicsit jelöletlen utakon (értsd: eltévedtem a ***ába :D )


Árkon-bokron át végülis elverekedtem magam a Római fürdő egy alternatív verziójához, sziklák voltak, csak épp a vízfolyás volt csontszáraz, sebaj, haladjunk tovább. Utólag nézve jópár km-es körben kitértem délre, de akkor aztán iránytű ÉNy-nak és menjünk, mert ránkesteledik.

Ahogy haladtam az erdőben, egyszer csak egy tisztásra értem, ahol egy kidőlt bükkfából egy gémeskút szerű tákolmány fogadott, amelynek a tetejéről egyfajta szarvas etető-itató dolog lógott. Éppen azon gondolkoztam, hogy ha szarvas lennék, hogy venném igénybe eme erdei-állat-welness-számba-menő szolgáltatást, hiszen vagy lehúzom a földre, vagy használom, a kettő együtt nem megy. Két perc után feladtam a gondolkozást, felpillantottam, és akkor jöttem rá, hogy bizony szarvasként nagyon fiatalon elhaláloznék: egy vadászlessel néztem szembe alig 30 lépésnyire! (ennyi erővel igazából az állatkertben is lövöldözhetnének, vagy aláaknázhatnák az erdőt, nem tartom túl sportszerűnek ezt a megoldást.

Az erdőből kiérve végre bekapcsolhattam az árnyék-GPSem (értsd: délig az árnyékom után mentem, utána meg menekültem előle).

Nagyesztergár körül feltehetően egy tér-idő anomália van, már több túrám is érintette volna (szám szeirnt 3) de valamilyen úton-módon sosem jutottam el oda, szerintem Nagysztergár nem is létezik, csak a térképem készítői viccelődtek vele. Bakonynánára jutottam végül. Nos, a leghülyébb kérdés, amit egy a falu szélén kaszálgató embernek túrázó feltehet, az az "Elnézést, meg tudná mondani, melyik településen vagyok?". A mosolygó bácsi után betértem egy ABC-be feltölteni szénhidrát-tartalékomat, és terméktesztelés céljából akkor már behúzni az összes akciós csokit persze. Irány Dudar, hát, ez a rész aszfalton nem fog a kedvenc élményeim közé tartozni, de a szükség nagy úr, végre láttam magam a térképen! Dudar nagyon rendes kis település, csillivilli buszmegállók, rendezett közterületek, és főleg rendesen felfestett túristajelzés, amit követhettem a Bakony szerintem legizgalmasabb területéig, mert itt aztán már az Ördög-árok bejárata előtt álltam!

Gyorstalpaló hegyi-zerge tanfolyam, majd irány a szikláról-sziklára ugrálsá. Ez már szinte hazai terep, 3. alkalommal jártam itt, igaz most másik irányból jöttem. Kiérve konstatáltam, hogy már megint nem ott vagyok, ahol lennem kéne, mégsem tévedtem el, mert anno az első itteni túrámon ugyanide tévedtem, csak fordított irányból ugye... hülye Gyuri, sose tanulsz?

Most legalább a bányatelepen nem akart megenni a helyi (nagy)kutya. Igaz, ezúttal nagyobb kés volt nálam, mint a fejed, szóval VISSZAMENNYÉÉÉ te dög! 

Hamarosan feltűntek a cseszneki vár körvonalai, én pedig egyrészt megnyugodtam, hogy innen már csukott szemmel is eltalálok a cseszneki kocsmáig, másrészt picit szomorú lettem, mert ezzel garantáltan vége az eltévedős izgalmaknak... Folytatni nem is érdemes, Csesznek megvolt ismét, a 7 órás utat 20 perccel a reggel kinézett busz érkezése előtt teljesítettem, ezzel egy nagy pirospontot be is írtam a képzelt bizonyítványomba!


Néhány kép megtekinthető a galériámban!

Címkék: Bakony Jásd Csesznek Túra Gyalogtúra Gyuri88

Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

Gyuri88
2012/06/14 10:52:05

Köszönöm :)
*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.