Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Vízszerzési módok vízszegény helyeken
2012/08/14 12:58:31 Küldte: Gejza
  1. A benzincső (Autókban használt 8-10 mm vastag, 0,3-06 mm falvastagságú átlátszó, 1,5 m hosszú műanyagcső)

 

Legeltetett területen NE vegyünk vizet tisztának látszó patakból, tóból, tengerszemből, a tengerszem kifolyásából! Keressük inkább meg a tengerszembe ömlő ér forrását!

Gyephavason segítségünkre lehetnek a vízjelző növények: A zászpa, a csalán, a marti lapu, a Telki virág, a keserűfű. Akik kevésbé jártasak a növénytanban, azoknak azt ajánlom, hogy a szélesebb levelű – tehát nagyobb párolgási felületű – sötétebb zöld levelű növényeket keresse. Ezek aztán elvezetik a forráshoz.

A víz kicsorgási helye azonban gyakran nem alkalmas vízvételre, mert nem hogy a kulacsot, de még egy poharat sem tudunk benne megmeríteni. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a benzincső. A lapos 0,5-1 cm mély vízbe beletesszük a cső egyik végét. Esetleg egy kisebb követ rátéve rögzítjük, hogy el ne mozduljon. A másfél méteres cső másik vége kb. 120-130 centire lesz a vízvételi helyünktől. Ilyen távolságon a csermelynek általában már van 5-8 cm esése. Így percenként egy-két liter vizet az elfektetett kulacsba, vagy üvegekbe tölthetünk.

 

2        A benzin cső ott is eredményesen használható, ahol a közel függőleges sziklafalon csorog le a víz. Két ujjunkkal szorosan a falra tapasztva a cső egyik végét, könnyen kulacsba tölthető a más módon elérhetetlen víz.

 

3. Vigyünk magunkkal egy tiszta, zsebkendő méretű pelenka, vagy frotír anyagú törlőkendőt. Ezzel a sátor külső felületéről reggel letöröljük a harmatot. Az ebből kicsavart víz mennyisége egy 2-3 személyes sátornál 0,5-0,8 liter víz szokott lenni.

 

  1. Hideg reggeleken a dupla tetejű sátor külső, belső oldalára lecsapódik a kilehelt lélegzetünkből a pára. Ezt letörölve szintén 1-1,5 liter vízhez juthatunk.

 

5. A hó olvasztása sok energiát igényel. Amikor minden felszerelésünket a hátunkon visszük nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás rá.

Inkább vigyünk magunkkal egy fekete színű Qukászsákot! Ebbe gyűjtsünk havat, (Lehetőleg nem szennyezettet, főleg ne sárgát!) majd laposra szétterítve tegyük napra. Ha az alsósarkát kivágjuk, a kifolyó olvadékot felfoghatjuk szélesebb szájú edénybe.

 

  1. Ha a Qukászsákot egy élő növény leveles ágára húzzuk – vigyázzunk, hogy az ág, tűlevél, tüske ki ne szakítsa! – és alul a száját bekötjük, a növény által felszívott és kipárologtatott víz a zsák belső felületére kicsapódik. A sarkot levágva itt is felfogható a kicsorgó víz. Ennek mennyisége a nap erősségétől függ. De ha a tábor veréssel egyidőbe feltesszük zsákjainkat számottevő vízhez juthatunk.

 Ezek a vizek azonban gyakorlatilag semmilyen ásványi sókat nem tartalmaznak. Így tisztán nem ihatók. Teát, vagy levest kell belőle főzni. Esetleg italporral, pezsgő tabletta feloldásával kell ihatóvá tenni. Víz szegény helyeken a fokozott izzadás miatt egyébként is gondolnunk kell a sók visszapótlására.

 

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

 

Címkék: Víz Lecsorgás Benzincső Qukászsák





Bejegyzések 1 - 10-ig. Összes bejegyzésed: 11


Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>

repeics
2012/08/22 17:26:45

Miután gyerekkoromban is imádtam marékszámra enni a havat, és ez nem múlt el ennyi év alatt sem, ezért ahol hó van, ott én valószínűleg nem lennék gondban...



Gejza
2012/08/16 20:39:00

A mészkő és dolomit hegyekben, (KIrálykő, Kőköz, Dachstein, Dolomitok, stb.) ahol bizonyos magasság felett nincsenek források előfordulnk olyan ferde rétegek, ahol még is van vízkicsorgás. Ez messziről felismerhető, mert az oda telepedő moszatok feketére festik a sziklát. Nos az ilyen helyeken a lecsorgásból is lehet a csővel a kulacsba vizet venni.



Gejza
2012/08/16 20:25:10

Nem gondoltam, hogy ilyen nagy titkot oszok meg velete.  Nekünk - vagy negyven éve - az alap fokú hegymászó tanfolyamon oktatták a benzicső használatát. És mi is tovább adjuk  az általunk szervezett túravezetői tanfolyamokon.


Használtaqm már neomagnolt, de utálom az ízét!  Vannak helyek, ahol még is kell. Ilyen pl. Erdélyben a Bucsecs (Bucegi) Törcsvár felőli oldala. Itt a legeltetés miatt fertőződik a víz, és a törmelékes vulkáni kőzet nem szűri meg, így a hegylábi források is fertőzöttek.



Ejszaka_Portyazo
2012/08/16 17:08:17

Jó és hasznos írás, a növényzet figyelése már korábban jól bevált, (volt is róla szó a Kelemen -havasokkal kapcsolatban).
A benzincső nagy ötlet, a kiépítetlen forrásokkal kapcsolatban okozott problémát a sekély víznyerőhely, úgyhogy csak ajánlani tudom.


Esetleg használható a víztisztító tabletta, nem drága nem nehéz, de egy esetleges túlélési helyzetben nagy segítség lehet (bár nekem is van, nem használtam, így tapasztalattal sem bírok róla, csak vésztartaléknak tekintem, ha egy hosszabb nomád túrán nem jutnék teljesen biztos eredetű vízhez)



Pal_Andras
2012/08/16 11:13:37

Kösz az információkat és a leirást. Egy részét ismertem, de a benzincső sosem jutott volna az eszembe. Én is odaraktam a kötelező felszereléshez ...



Gejza
2012/08/14 23:06:03

Még egy ötlet: Ha a tiszta havat "Bolero", vagy más ital prral összekekerjük első osztályú jégkását kapunk.  (Ezt is Tenerifén alkalmaztuk)


Valószínűleg lehet ezt paradicsom porral is alkalmazni. A hóba kevert italpor egyébként gyorsítja az olvadást is.  



Gejza
2012/08/14 22:54:33

Vannak szélsőséges helyek, ahol minden vízszerzési lehetőséget meg kell  ragadni.  Ilyen helzetbe kerültem, amikor Tenerifén a kalderán vágtam át negyed magammal,  két és fél nap alatt. Februárban itt éjjel -8, nappal + 42 oC volt. Árnyék pedig egy szál sem.  Elvileg naponta min. 4 liter vízre lett volna szükségünk. Személyenként 6 litert vittünk magunkkal 3 napra. A többit helyben kellett előteremteni.  


Ha az ember a sátrát tisztán tartja, akkor elvileg a kondenz víz is tiszta lesz. Viszont ne feledjük, hogy tisztálkodásra is kell valamennyi.  Nekünk akkor ott 2-3 deci/ fő/ nap jutott. Ez mosdó kesztyűvel nagyon szűkösen, de elég volt



carnivolo
2012/08/14 22:34:28

Kössz Géza! A benzincsövet már is átraktam a Golfom csomagtartójából a hátizsákomba,mint széria tartozékot!! Tényleg remek ötlet és kitűnően működik!



Futrinka22
2012/08/14 22:11:40

Köszönöm az értékes információkat :)



ZsZs
2012/08/14 20:37:13

A benzincső új volt nekem is... :)

Viszont ezt az éjszakai párakicsapódásos módszerről nekem azt mondták, hogy ez csak elvben működik, valójában a por/piszok miatt nem lehet tiszta vizet felfogni, ha már erre kényszerül az ember akkor szűrés és utánna vagy forralás vagy Neomagnol...




Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.