Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Felszállott a páva...
2012/12/02 08:48:34 Küldte: Gejza

A néptánc vetélkedőt nézve egy régi kolozsvári emlék ötlött eszembe.

1969 nyarán jártam először Erdélyben. A BTSZ által szervezett magashegyi túrán a Fogarasi-havasokban.

Szebenben bő óránk volt, így bementünk megnézni az evangélikus székesegyházat. Nekem azonban inkább a piacon a sok féle népviseletbe öltözött szászok, oláhok, magyarok és cigányok, zsidók és örmények tarka egyvelege kötötte le figyelmemet. A bábeli hangzavarban saját nyelvemen próbáltam alkudozni a korai almára, de meglepetésemre az asszonyság azonnal magyarra fordította a szót:

-         Kóstolja meg aranyoskám, válogasson belőle ügyesen. Meglássa, erősen szeretni fogja!

 

A hegyen volt részünk, talpunk alatt csikorgó zúzmarás fűben, gatyarothasztó melegben, ködszitálásban és jeges esőben egyaránt. Sokat tanultam vezetőnktől akkor, hogy mit hogyan kell, és hogyan nem szabad tenni egy tíz fős túracsapatban. Egyszer majd talán erről a kirándulásról is fogok írni...?

 

Eredetileg a Királykőn át Törcsvárra akartunk menni. De az időjárás közbeszólt, s a Tamás-gerincről lemenekültünk.

Akkor még nem alakították „Drakula kastéllyá” a hegyszoros erősségét.  Helyi vezetőnktől, - aki törte a magyart - viszont elmondta,   hogy a románok legnagyobb uralkodói között volt Janos Hunadi, és Francis Rakoci is.  Továbbá Georgij Dosa akkora paraszt sereget toborzott,  hogy a románok, szászok, bolgárok és örmények mellett még magyarok is részt vettek benne. A térkép szerint pedig, akkoriban a Románia határa a Tisza volt,    s azon túl Ausztria terült el…

Brassóba visszatérve az állomáson tudtuk meg, hogy a hazaútra szóló helyjegyünkkel nem sokra megyünk, mert hegyomlás miatt a Nemzetközi Express nem közlekedik. Végül egy helyi vonattal Kolozsváron át jutottunk vissza.

Egyik társunk kihasználva a több órás csatlakozást a Kincses városban meglátogatta rokonait. Már a Mátyás ház fele haladva feltűnt a sok kalotaszegi népviseletbe öltözött fiatal lány.

A fő téren színes szőnyeg virágágyak, kavicsos sétautak, s a padokon 13-16 éves nevetgélve, énekelve csivitelő lányok serege. Az egyik vendéglő teraszán a cigány-zenekar csárdást játszott, s a leányok kart-karba öltve, dalolva járták a körtáncot.

Azt gondoltuk, talán valami néptánc találkozóba csöppentünk bele, de a forgatagból kiállt, kipirosodott arcú, lihegve pihegő lánykától megtudtuk így van ez itt minden szombat délután. A környező magyar ajkú falvak lányai, mikor kimaradnak az iskolából, szolgálatba mennek: A városba jönnek cselédnek a módosabb polgár családokhoz. Takarítanak, mosnak, főznek, gyereket pesztrálnak. Közben megtanulnak, háztartást vezetni, s a majdani hozományukra gyűjtenek. Ha nem magyar családhoz szegődtek, ragad rájuk egy kis román, vagy német szó is. Kora reggeltől, estig szolgálnak, egyedül a szombat délutánjuk a szabad. Ilyenkor aztán falujuk ünnepiviseletébe öltözve, összejönnek leánypajtásaikkal egy kis tereferére, közös dalolásra, táncra. Az idősebbje már a korzót járja falubeli kedvesével.

Míg mind ezt elmondta, ki is fújta magát, s elnézést kérve ismét beállt a táncolók körébe.

 

 Igen, ő rájuk emlékezem most…. Lelki szemeimmel ma is látom nevető arcukat… Repülnek a színes szoknyák, s a derékon alul érő hajukba font piros szalagok…

Fülembe cseng ma is csilingelő kacagásuk… s a szókimondó, hujjogató énekük…

 

 

               Kicsi a lány, nagy a csecse,

 

               Azt se tudja, hová tegye!

 

               Hujujjujjujjujjujj…!

 

 

 

               Irigyeim sokan vannak,

 

               Mint a qutyák úgy ugatnak!

 

               Hujujjujjujjujjujj…!

 

 

 

              Adok nekik víg napokat,

 

              Had ugassák ki magokat!

 

              Hujujjujjujjujjujj…!

 

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

 

 

Címkék: Fogarasi-havasok Brassó Kolozsvár





Bejegyzések 1 - 10-ig. Összes bejegyzésed: 17


Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>

Gejza
2013/03/23 11:41:03

Az Etnográphia folyóirat 1926-ból közöl néhány esküvői kurjantós rigmust Baranyából:


 Ha szegények:


           Hosszú bunda bőrtarisznya, Gyalog mentünk mind a kutya.


Amikor nincs rendben a menyasszony szénája:


           Alig menünk három házig, A menyasszony megbabázik


Aki özvegyet vesz el:


           Vőlegénnek bajsza nincsen, Menyasszonnak foga nincsen.


A mikor két idősebb kel egybe:


           Öreg asszon rossz, vén kóró Szegin légin szomoréttó.


           Eje, huja napkeletnek Örül a vén az öregnek.


De a násznép sem hagyja ám magát s ugyancsak csattanósan felelget:


A ki miránk bámészkodik, Am mi hozzánk kívánkozik


Sárgarépa, réztekenü, Ne csahó' te csúcsos fejii.


A ki kigyün a zucczáro, Birkaharang a nyakábo,  


Cseréptányér törgy összü, Csempész szádot fogd összü



Gejza
2012/12/16 13:36:57

Igen, ezt a tanulmányt érdemes lenne mindenkinek átolvasni, akiket a téma érdekel. Igen távoli felvidéki rokonaim tótoknak valják magukat. Ő szerinük a felvidék nem a magyaroké volt, hanem az egykori Magyar Királyság egyik tartománya.



szilaci
2012/12/13 09:14:40

3x3deci kétszer, és a hujjogató megy magától is....a határok és a történelem megértésében talán segít ez: http://www.hhrf.org/xantusz/mv_bevezeto_tanulmany.html



Gejza
2012/12/11 21:48:28

Tudod ilyen a "kettős könyvelés"  Ők másra, és máskép  emlékeznek...


Hajdani vezetőnk azt is elmondta, hogy a trianoni békeszerződés bizony nagyon igazságtalan volt, mert Románia határát a Tisza vonalában kellett volna meghúznia!?


Természetesen beszélt nekünk a dákoromán kontinuitás elméletről is. Miszerint ők a rómaiaktól származnak. Így hát megkérdeztük, vajon mi a véleménye a római provinciáról, Panóniáról (a mai Dunántúlról)? Azt nem kellene esetleg Romániához csatolni? - Ez bizony érdekes kérdés! - Mondta eltűnődve. Ez után tovább faggatuk, hogyan gondolkozik észak-Itáliáról és Rómáról? Ő egy darabig némán ránk meredt, aztán legyintett és megértve, hogy hülyét csináltunk belőle,  ott hagyott minet,



Gejza
2012/12/06 09:07:33

Mielőtt még valaki a blog, és a kommentek alapján messze menő következtetéseket vonna le Erdélyről és Kalotaszegről, el kell mondanom, hogy népdal gyűjtőink az ország számos más tájegységében is lejegyeztek hasonlóan szókimondó szövegeket. De ezeket nem tartották közlésre alkalmasnak, így csak kéziratban maradtak fenn. A kalotaszegi hujjogatósok a táncház mozgalommal váltak ismertté. Az alábbi népdalt a Duna-Tiszaközén jegyezték le:


„V” betűben repülnek a darvak,


Boglya tövén vagy szarnak, vagy basznak.


Gyere rózsám a boglya aljába,


S tedd a lábad „V” betűformába!


 




matyoka
2012/12/05 20:28:09

lassan blogolvasóvá válok, pedig nincs finom papírillata :)

kösz



Gejza
2012/12/05 08:48:32

Az még a jobbik eset, ha békát akarnak vele etetni. De aki a Budapesti Közlekedési Vállalat valamely járművén jegy nélkül utazik, és találkozik a gonosz ellenőrrel, azt könnyen  BéKáVé  változtathatják



matyoka
2012/12/04 20:39:11

Az "egyen békát " egész komoly szitokszó arrafelé,  a béka nem számít ennivalónak.

Csak alja ember lehet, ha sehol nem kap egy tál ételt és sárban élő , csúszómászót kell ennie,:)

Ja franciák és a románok is szeretik a békacombot, ez csak úgy eszembejutott.:)

 



Gejza
2012/12/03 21:27:40

Az a helyzet, hogy az intim testrészek emlegetése csak a városba szakadt, gyökerüket vesztett, mezőgazdasági dolgozók ajkán lett durva kifejezéssé.


Korábban úgy gondolkoztak, hogy az ember szerelme az Úr legcsodálatosabb ajándéka. Soha el nem fogyó, mindég megújuló örömök forrása. És a mi szép, az miért is ne jelenhetne meg a dalokban is? Nem kertelnek. Tömören, nevén nevezik a dolgokat. Ezek a kifejezések csak a földtől eltávolodott, városi ember kifinomult fülének hatnak durváknak. 


Mások a virágénekek, és mások a hujjogatók. A tánc önmagában is intenzív, fárasztó mozgással jár. Akközben csak rövid, velős sorokat lehet bekiabálni. Ezek a dalok csak a párkapcsolat beteljesedéséről szólnak. Nem keverik bele a mamáját, az ördögöt, vagy a Teremtőt. Így nem is válhatnak káromkodássá.



Gejza
2012/12/03 20:45:58

Tudod Paya a béka pecsenye tápláló inyenc falat! De meg is kell érte keményen dolgozni. A jéghalászat sem könnyű mesterség, a kétéltűeket azonban az iszapból kell kikotorni.


Nyáron valamivel könnyebb a békászok dolga. Olyankor a fűzfák hegyibe kell a kecskebékák után mászni,  annak is a legmagasabb ágára.


Az "Egyen békát tavaszig!" felszólítás tehát az egészséges életmódra nevelés egyik módja. Azt jelenti, hogy szaunázás után ne csak lubickoljanak a tóban, hanem szedjék ösze a minennapi betevő békájukat is!




Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.