Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

SZÁNKÓZNI MENTEM… AUSZTRIA? AKKOR NANÁ, HOGY SCHLADMINGBA! 2. rész
2013/01/16 20:51:01 Küldte: Kata99

Most lássuk, miért is mennjünk pont Schladmingba, mi az a rendkivüli Schladmingban, a Hochwurzen hegyen található pályában?

-          - 7 km hosszú szánkópálya, 1000 m fölötti magasságban ( 1840m –1135m).

-          - Éjszakai szánkózás kivillágított pályán.

-          - Az odajutás kabinos felvonóval történik, amely közvetlenül a szánkópálya hegyi kiinduló pontjához visz.

-         -  A pálya vége a kabinos felvonó völgyállomásához visz vissza, ezáltal a folyamatos szánkózás biztosítható.

-          - A pályát rendszeresen karbantartják, ugyanúgy, mint egy sípályát: reggel és este is (tehát az esti szánkózás előtt is) lesimítják.

-         - A pálya meredsége kényelmes. A start pontnál van egy meredekebb szakasz, ott óvatosságra intek, de a sípályán való rövid útszakasztól és a végén lévő bukkanóktól eltekintve nem jelent komoly balesetveszélyt, vagyis kezdőknek is javasolható.

-         - A pálya állapotát jelzik, amiről előzetesen tájékozódva elkerülhetjük, hogy ragacsos, vizes hóban szánkózzunk.

-        -  A pálya változatos, sok kanyarral ellátott és egy csőszerű alagúton is keresztül vezet.

-         - A pálya hegyállomásán panorámaétterem működik, ami már maga is biztosítja, hogy a szánkózás mellett a körpanoráma és a völgyek által nyújtott látvány felejthetetlen.

-         - Mivel éjszakai szánkózás is van, még a naplementét is élvezhetjük a hegyen eltöltve, beülve az étterembe és az éjszakai szánkózás megnyitásakor elhagyva a hegyet.

-        -  Szánkóbérlés a lanovka völgyállomásánál lehetséges, mégpedig nem akármilyen szánkó!

A Schladmingban gyártott szánkók híresek!

BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK

A szánkózás veszélyes sport, ezért hogy mindenki csak pozitív élményekkel térjen vissza otthonába, fontosnak tartom felhívni a figyelmet a biztonsági előírásokra. Mielőtt útnak indulsz szánkózni, mindenképpen szükséges tájékozódni és a biztonsági előírásokat betartani. Na de mik ezek?

Megfelelő öltözék:

A síeléshez hasonlóan, figyelembe véve, hogy a felcsapódó hó és a gyors lesiklás a kevés mozgás közepette, valamint a fokozott borulásveszély megkívánja teljes testünk kellő védelmét:

- kabát: vízálló, szél ellen is védelmet nyújtó, bélelt,

- felső réteg: polár, puha felső, amely eséskor csökkkenti a sérülés mértékét.

- nadrág: vízálló, bélelt v. plusz réteg (a felcsapódó hó szánkózáskor fokozottan kerül alánk, ezért a hideg és az alattunk megolvadó hó ellen fontos a fokozott védelem)

- kesztyű: vízálló és bélelt

- szemüveg: napsütésben napszemüveg, egyéb esetben átlátszó (hóesésben és gyors siklásnál kockázatos szemüveg nélkül siklani), legjobb a síszemüveg.

- cipő: vízálló, bélelt, vagy vastag zoknival, hideg ellen védelmet nyújtó plusz cipőtalppal elátott (mivel mozgás nélkül a bakancs nem melegszik be), és vastag talpú, amely fokozottan lesz kopásnak kitéve

- bukósisak: tapasztalat nélkül, meredek vagy sok bukkanóval kialakított pályákon különösen ajánlott bukósisak viselése, amely bérelhető is (a legtöbb súlyos baleset fejsérülésből ered), de mindenképpen sapka és sál

Szánkó:

- a fémtalpú szánkó életveszélyes, túlságosan felgyorsul meredek pályán,

- kötéllel, lánccal ellátva, hogy könnyen irányítható legyen,

- meredek pályákon az egyszemélyes szánkózás javasolt, mert a kevesebb súly és a könnyebb mozgás miatt a szánkó jobban irányítható.

Általános szabályok:

- a szánkózás veszélyes, ezért fontos a kellő odafigyelés, óvatosság, tapasztalatnak, helyismeretnek és az időjárásnak (jég-, hóhelyzet) megfelelő sebesség. A legeredményesebb fékezés: mindkét lábbal teljes talppal és már a kanyar előtt megkezdeni a fékezést.

- szánkózás módja: mindig erősen kapaszkodva, ülve vagy kissé hátra feküdve szánkózzunk, egyik kezünkkel a kötelet fogva, másik kezünkkel a szánkót hátunk mögött. Hassal, fejjel előre szánkózni tilos. A legtöbb fejsérülés sajnos ezek elmulasztásának köszönhető. Kanyarban a kanyarhoz közelebbi lábunkat tesszük le és kissé behajlunk ebbe az irányba, profibbak a karjukat is kinyújtják ebbe az irányba.

- a pályaismerete, pályahasználat: 

mindig tájékozódjunk előzetesen, szerezzünk be térképet, komoly balesetveszélyt jelenthet, ha sípályára tévedünk,

első alkalommal nagyon lassan menjünk végig a pályán, arra törekedve, hogy az útvonalat megjegyezzük és kitapasztaljuk, és egyben tájékozódni tudjunk a pálya állapotáról is,

sípályára tévedve azonnal fékezzünk teljes erővel, mindkét lábbal és soroljunk a szélére, hogy meg tudjunk állni,

amennyiben a szánkópálya eleve a sípályára van terelve, akkor általános szabály, hogy előtte lassítani kell és figyelni mind a jelzéseket, mind a síelőket: általában vagy keresztbe megy át a szánkópálya, akkor a sielőkkel való ütközés jelenthet veszélyt, vagy rövid idő múlva valamelyik irányban le is terelnek minket a sípályáról, akkor fontos a lassú siklás, hogy a kanyart be tudjuk venni.

ügyeljünk másokra, tartsuk be a biztonságos követési távolságot, előzéskor, különösen nagy sebességnél, kiabálással jelezzük, hogy előzni fogunk.

boruláskor, amennyiben a pályán tartózkodunk, gyorsan nézzünk körül és húzódjunk a szélére a szánkóval együtt, megelőzve a komolyabb sérülést azáltal, hogy mások nekünk jönnek.

szánkópályát gyalogosan csak olyan helyen keresztezzünk, ahol a pálya belátható, beláthatlan kanyarokban például balesettveszélyes átmenni keresztbe a pályán.

Szánkóra fel! Jó szórakozást!

Magyar nyelvű infó: http://www.hetedhetorszag.hu/ausztria/index.php/fooldal/reszletek/1426


Címkék: Ausztria Schladming Hochwurzen Szánkó Szánkópálya





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

Kata99
2013/01/20 14:07:14

biztonságos szánkózásról oktató film németül:

https://www.youtube.com/watch?v=vR7-yfuyEbA&NR=1




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.