Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Visszakapott hegyek
2013/09/02 12:41:18 Küldte: olahanna

   

Időutazás − a Maros völgyében, Galonyán, a hajdani Kemény család birtokán­­.

Az Auguszta vadászház vendégei voltunk a 2013-as Marosvécsi Erdélyi Magyar Írók leszármazottjainak hagyományos találkozóján. (aug. 29-szept. 1)

Kemény János − a hajdani házigazda − feleségéről elnevezett vadászkastély valamikor sok jeles embert látott vadégül. Ma az unoka− Nagy Kemény Géza− próbálja a sok évig ebek harmincadjára hagyott „gazdátlan” házba visszacsempészni a valamikori vadászatok, vendéglátások hangulatát, felidézni, kialakítani a szállás-, étkezés körülményeit. A „bárpulton” házi gyümölcspálinka, amit helyben szedett almából főznek.      


Az ebédlő egyszerre szolgál étkezésre, olvasásra, zene hallgatásra, társalgásra, iszogatásra, további utitervek szövögetésére. De kiemelt szerep jut a magyarság-, erdélyi szellemiség ápolásának, múltidézésnek. A vendég egy elképesztő furcsa hangulatba, szerepkörbe kerül: nem tudja, hogy egy hagyományos, régi polgári család ebédlőjében ül festmények, könyvek, lemezek között, alkóvos, fésülködő asztalos, fürdőszobás hálószobában alszik miközben Was Albert hegyeinek lábánál fölé tornyosul Isten széke- vagy "csak" kirándul. Nos a helyes megfogalmazás− Nagy Kemény Géza vendégeként az Auguszta vadászházban úgy érezthetjük, hogy visszakaptunk egy darabkát erdélyi múltunkból, gyermekkorunk ízeiből, túráiból, visszakaptuk hegyeinket. 

http://www.youtube.com/watch?v=k3Z8H9NgBIs




Címkék: Maros Isten Széke Marosvécs Helikon





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.