Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Csúcspanorámák, kilátások 1. (Alpok 1)
2014/01/06 08:35:04 Küldte: Ervin

Déli-Mészkőalpok

Talán ez az Alpok leglátványosabb része, amely Olaszország, Szlovénia és Ausztria határvidékén helyezkedik el. Számos nagyon látványos hegység alkotja, ezek közül legnevezetesebbek:

  • Garda-tót körülvevő hegyvidék
  • Brenta-Dolomitok
  • Dolomitok
  • Karni-Alpok
  • Júlia-Alpok: itt található Szlovénia legmagasabb csúcsa, a Trigláv (2863 m).
  • Karavankák: ez Európa leghosszabb hegylánca, 120 km hosszú.
  • Kamniki-Alpok

Ezek közül a Dolomitokban és a Garda-tónál jártam, idén valószínűleg a Karni-Alpokba, esetleg a Brenta-Dolomitokba és egyszer talán a Júlia-Alpokba is sikerül eljutnom.


1. Garda-tó: ez Olaszország legnagyobb tava, és ennek az északi részéhez nyúlik le legdélebbre a Keleti-Alpok. A tó északi részét 2000 méternél is magasabb hegyek övezik számos trekking és klettersteig útvonallal. A klímája eléggé érdekes, ugyanis a tó délről nyitott, alacsonyan van, ezáltal mediterrán az éghajlata, tudtommal télen sem szokott esni a hó, viszont közvetlenül a tó melletti hegyeket még májusban is gyakran hó fedi be. 2012-ben via ferráta túra keretében jártam itt, amely során három csúcsot másztunk meg.

Cima Sat (1246 m): ez közvetlenül a Garda-tó északnyugati csücske mellett emelkedik ki, amelynek a tetejéről (és a rá vezető Amicizia ferrátáról is) káprázatos a kilátás.

A képen előtérben a Garda-tó, háttérben pedig a föléje magasodó Monte Altissimo (2078 m) csúcs látható. Más képei látottak alapján az igazi "csúcspanoráma" egyébként az utóbbi csúcson lenne, azonban sajnos ez a via ferráta program azt nem tartalmazta. A csúcs környékéről északi irányban is érdemes eltekinteni,...

... amerre a (kép jobb oldalán) a Sarca folyó völgye, attól nyugatra a Monte Brento (1545 m), annak takarásában a Monte Casala (1630 m), az előbbiektől még nyugatabbra (a kép bal oldalánál) a Mone Misone (1803 m), és távolban a Brenta-Dolomitok is kivehető.

Monte Colodri (396 m): Ez közvetlenül Arco fölött található, az Alpok viszonylatában egyáltalán nem számít magasnak, de azért kilátás van róla, a csúcsra egyébként a vele azonos nevű ferrátán (is) fel lehet jutni.

A képen előtérben Arco vára, háttérben a Garda-tó, attól keletre a Mone Altissimo (2078 m), az előbbitől hegytől délre a Monte Baldo (2216 m) tömbje, a tótól nyugatra a délebbi csúcs valószínűleg a Monte Carone (1621 m), az északabbik pedig a Rocchetta Giochello (1519 m) tömbje lehet, amelynek az oldalában található a Cima Capi (909 m) és Cima Sat (1246 m) csúcsok is.

Monte Casala (1630 m): erre a Garda-tótól északra lévő csúcsra egy maratoni hosszúságú ferráta (Che Guevara) vezet fel, ahonnan szintén pazar a kilátás. 

Északi irányban gyönyörűen látszik innen a Toblini- és a Massenza-tavak (a Garda-tó környékén számos kisebb tavak találhatóak) a La Roda (2125 m) tömbjével (a fenti képen bal oldalon) együtt.

Távolban a Brenta-Dolomitok vonulata is jól kivehető:

Még a csúcs alatt délkeleti irányban jól látható a ...

...Cavedine-tó (képen előtérben), valamint távolabb a Monte Stivo (2058 m) csúcs is. A csúcsról a Dolomitok is látható, de arról nem lett jó képem.

Garda-tó környékén a jövőben néhány 2000-es csúcsra még szívesen felmennék, ezeket a via ferráta programok sajnos nem tartalmazzák.

2. Dolomitok: ez talán világviszonylatban is az egyik legszebb hegységrendszer, amelynek számos hegycsoportja van, távlati terveimben szeretném ezek közül mindegyiket bejárni. Eddig háromszor jutottam el erre a csodálatos vidékre, tavaly egy vándortúra keretében a Rosengarten csoportba, három évvel ezelőtt pedig kétszer is via ferráta túrák keretében a Dolomitok különböző részeire.

  • Rosengarten vándortúra: ezen a több napos úton 4 említésre érdemlő csúcsot érintettünk, a Masaré (2585 m), a Rotwand (2806 m)Catinaccio (3003 m, ezt csak megpróbáltuk) és a Mantel (2567 m) csúcsokat.

Masaré (2585 m): erre a vele azonos nevű via ferrátán lehet feljutni két irányból is.

Körpanoráma a csúcsról:

Talán innen látszik legszebben a Rosengarten csoporttól délre lévő Latemar csoport...

...amelynek a gerincén szintén vezet egy klettersteig útvonal, szívesen végigjárnám azt is. De szép innen a kilátás keleti irányba is...

...(a képen távolban bal oldalon a Pelmo és Civetta, jobb oldalon a Pale csoport látható) valamint északkeleti irányban is szépen kivehető a ...

...a Sella (képen a jobb oldali) és a Langkofel (képen a bal oldali) tömbje. A Marmolada is látható a csúcsról, de azt csak a videón örökítettem meg.

Rotwand (2806 m): ez a Rosengarten főgerincén található csúcs szintén via ferrátán érhető el, amelynek a teteje nem is akármilyen kilátással fogadja az idelátogatókat:

Innen északi irányban nagyszerű rálátás nyílik a gerinc belsejében lévő völgykatlanra,...

valamint távolban kivehető (bal oldalt) a Rosengarten (2981 m) és (jobb oldalt) a Catinaccio (3002 m) csúcsok is.

Catinaccio (3002 m): ez a Rosengarten csoport legmagasabb pontja, amelyre két oldalról is via ferráta út visz fel, amelyek sajnos tavaly júliusban 2800 m felett még hó alatt voltak, így nem tudtunk rá felmenni, sajnos a Dolomitokban egyetlen 3000-es csúcshoz sem volt még szerencsém. Helyette a hegy mellett egy névtelen, kb. 2900 m magas csúcsra mentünk fel, ahonnan a kilátás:

Persze azért a Catinaccio csúcs hódításával is megpróbálkoztunk, és a csúcs alatti menedékháztól kb. fél útig jutottunk, és a Rosengarten csoport déli része gyönyörűen látszott onnan is:

A képen látható legmagasabb csúcs a Rosengarten csúcs(2981 m), közvetlenül előtte pedig a Vajolet-tornyok láthatóak. Emellett erről a pontról nyugati rányban is szép volt a kilátás:

A korábban említett Vajolet-tornyok közelebbről:

Catinaccio csúcs másik oldaláról pedig a Sella tömb volt jól látható a 3152 m magas Piz Boé csúccsal:

Ugyan nem csúcson készült kép, de közzétennék egy, az Antermoia-tengerszemről készűlt képet is,...

...háttérben a Marmolada (3343 m) csúccsal.

Mantel (2567 m): ez a csúcs az Antermoia menedékház közelében helyezkedik el, és erre nem vezet jelzett út, pedig fantasztikus kilátóhely:

Még a csúcs előtt visszatekintve szépen látszott a Rosengarten csoport északkeleti része,...

...valamint a csúcsról a...

...Langkofel (képen balra) és a Sella (képen jobbra) tömbje (a kép bal szélén pici részlet az Odle (3025 m) tömbből is látszik), ill. délkeletre a Marmolada tömbje:


  • Mint ahogy említettem, régebben is jártam kétszer a Dolomitokban via ferráta túrák keretében, s ezáltal is érintettem néhány csúcsot.

Colac (2715 m): a Marmoládától nyugatra lévő különálló hegycsúcs, amelyre a Finenzieri ferráta visz fel, és ahonnan a kilátás:

Innen egészen közelről látható a Marmolada tömbje hátulról:

A következő képen távolabb a Marmoláda tömbnek a kevésbé ismert déli része látható, amely szintén több 3000-es csúcsot rejteget.

Előtérben a Sas de Roces (2618 m) csúcs környéke látható. Északnyugatra...

...előtérben a La Crepaneigra (2534 m), háttérben jobb oldalt pedig a Langkofel (3181 m) tömb látható.

La Mesola (2727 m): ez egy hosszú gerinc a Marmolada és a Sella tömb között, amelyen a Dolomitok egyik legszebb ferrátája, a Trincée vezet függőhidakkal, alagutakkal, csak ajánlani tudom mindenkinek. Az elhelyezkedéséből következően természetesen szép a rálátás a Dolomitok legmagasabb hegyére, a 3343 m magas Marmoládára és az előtte lévő Fedaira-tóra,...

...valamint a Sella (Piz Boé 3152 m magas csúcsával) és a távolabbi Langkofel tömbjére is.

A gerinc keleti végénél kelet felé a Tofane és az attól északra lévő Fanes csoport is láthatóvá válik:

Pisciadu (2985 m): ez a csúcs a Sella tömb északi végénél található, amely egy hatalmas vízesés mentén vezető Tridentina ferrátán is megközelíthető. A programban sajnos a csúcs nem volt benne, pedig nagyon szép tiszta idő volt, valószínűleg az osztrák Alpok 3000-eseit is láthattuk volna, de mi csak a félúton lévő Pisciadu menedékházig mentünk. Azonban közvetlenül a menedékház alatt, a 666-os út mentén is van egy fantasztikus kilátóhely,...

...amelyen belátható a Dolomitok északi részén lévő Odle(3025m, a képen balközépen), attól jobbra pedig a Gardanaccia (2670 m) csoport.

Bónuszként teszek fel egy képet a Pisciadú (2985 m) csúcsról is a Pisciadú-tengerszemmel együtt.

Tre Dita (2694 m): ez egy (I. világháborúból származó) mesterséges sziklaalakzaton lévő csúcs a Dolomitok talán legszebb via ferráta útvonalánál, a Giovanni Lipella ferrátán a Tofane csoport belsejében, ezáltal innen szépen be lehet látni a Tofane csúcsokat:

Ezek közül a Tofana di Dentro (balra) és Tofana di Mezzo (Jobbra):

Ez a program nagyon-nagyon sajnos nem tartalmazta a főcsúcsot, a 3225 m magas Tofana di Rozes csúcsot, tavaly egy másik program viszont tartalmazta volna, az azonban a későre nyúlt tél miatt elmaradt, így a Dolomitokban lévő többi 3000-es csúcshoz hasonlóan ehhez sem volt eddig szerencsém. Azért kárpótlásul teszek fel egy képet, ami a Rozes oldalában futó ferrátán készült, amelyen...

bal oldalt a Cime Fanis (2988 m) vonulata látható.

Punta Fiames (2240 m): ez a csúcs a Pomagagnon csoportban (Cortinától északra a Cristallo tömb előtt) található, amelyre a Michielli-Strobel ferráta visz fel, és remek kilátóhely, habár a következő képek valamivel a csúcs alatti kilátóhelyen készültek.

Délnyugati irányban jól látható innen Cortina, illetve azon túl a Croda da Lago (2715 m) csoportja a Cinque Torry (2361 m) sziklatoronnyal (Cortinához legközelebbi a képen jobbközépen),...

...a képen középen a Pelmo (3168 m) tömbje is fellelhető, igaz, a teteje felhőben volt.

Délkeleti irányban pedig a Sorapis (3205 m) tömbje látható:

Az előző két képen látható nagyon távoli vonulat valószínűleg a Rochetta (2434 m) csoport lehet.

Északi irányban is jó a kilátás, amerre a Croda Rossa (3139 m) csoport látható.

Monte Paterno (2744 m): ez a Sestói-Dolomitokban található, amely utóbbi a Dolomitokon belül egy különlegesen szép csoport. Maga a csúcsra az Innerkofler-úton lehet feljutni, amely szintén egy páratlan szépségű klettersteig útvonal világháborús alagutakkal, sziklapárkányokkal stb. Mivel a csúcsra két zivatar között mentünk fel, így állandóan ki-be felhősödött, így videókészítésnek nem volt értelme, és képekből is a lejjebb lévő Camoscio-hágóban készültek lettek jobbak, így azok közül töltök fel.

Kilátás a Locatelli-menedékház felé a ház fölötti Torre di Toblin (2617 m) csúccsal északi irányban,...

...valamint déli irányban, amerre távolban a Cadini csoportból is látható egy részlet:

Még 3 képet töltök fel a Sestói-dolomitokról, az első kettő a Monte Paternotól északra lévő tengerszemeket (Piai-tavakat) mutatja (az első képen jobbközépen hátul a 3152 m magas Dreischuster-csúcs látható),...

...a harmadik pedig a Lavaredo-tornyokat:

Remélhetőleg lesz még folytatása a Dolomitoknak a bemutatásának. A Dolomitokba ugyan különböző utazásszervező-cégek minden évben szerveznek utakat, azonban mindegyik út minden évben ugyanarra a néhány klasszikus ferrátára visz, lent kempinges szállással, csúcsmászásokat megspórolva, méregdrága felvonókkal "fűszerezve", természetesen ezek az utak is jók, de minőségében, hangulatában és élményben meg se közelítik a menedékházas vándortúrákat, sajnos az utóbbiból viszont nagyon kicsi a kínálat. Az utóbbi típusú túráknak előnye, hogy egy adott hegységet sokkal jobban fel lehet fedezni, reggel korán már eleve fent vagyunk a hegyen, amikor általában még tiszta az idő, a Dolomitokra nagyon jellemző, hogy délutánra befelhősödik és zivatarok törnek ki. Lenn a kempingben a sátras szállás ugyan olcsóbb, viszont a felvonó bőven elviszi a különbözetet.


Címkék: Alpok Dolomitok





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

lefejellek
2014/01/11 14:35:04

Megint remek képekkel kápráztattál el bennünket, akárcsak az előzőekben!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.