Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Csúcspanorámák, kilátások 2. (Alpok 2)
2014/01/08 22:05:26 Küldte: Ervin

Ez a cikk a http://www.turatars.com/blog/view/id_2873/title_Csucspanoramak-kilatasok-1/ blog folytatása

Keleti-Alpok központi kristályos vonulata

A Keleti-Alpokban ez a vonulat tartalmazza a legtöbb 3000-es csúcsot és ebben találhatók a legmagasabb csúcsok. Főbb részei:

  • Bernina-csoport: svájci-olasz határon helyezkedik el, és itt található a Keleti-Alpok legmagasabb pontja, a 4049 m magas Piz Bernina.
  • Ortler-csoport: ebben található az egykori Osztrák-Magyar-Monarchia legmagasabb pontja, a 3905 m magas Ortler.
  • Ötztaler-Alpok: ez tartalmazza Ausztria 2. (Wildspitze, 3774 m) és 3. (Weißkugel, 3738 m) legmagasabb csúcsát.
  • Zillertaler-Alpok: legmagasabb pontja a 3510 m magas Hochfeiler csúcs, ha nem tévedek, akkor erre az év bizonyos időszakában fel lehet menni gleccserjáró és sziklamászó felszerelések nélkül is.
  • Hohe Tauern: ebben van Ausztria legmagasabb (Großglockner, 3798 m) és a 4. (Großvenediger, 3666 m) legmagasabb csúcsa.
  • Nieder Tauern: ennek része az Alpok egyik, tengerszemekkel leggazdagabb hegysége, a Schladminger Tauern.

Természetesen az előbb felsorolt csúcsok mindegyikét nagyon szeretném megmászni, ezek közül eddig a Großvenediger,a Großglockner és a Wildspitze van meg.

1. Ötztaler-Alpok: Tirolban elhelyezkedő magashegység, ebben található Ausztria második (Wildspitze, 3774 m), harmadik (Weißkugel, 3738 m), ötödik (Hintere Swärze, 3624 m) és hatodik (Similaun, 3606 m) legmagasabb csúcsa.

Wildspitze (3774 m): Ausztria 2. legmagasabb csúcsa, amely nehézségen a Venediger és a Glockner között helyezkedik el. Sajnos nem a legszebb időjárási körülmények között sikerült megmásznom, habár nem áztunk meg, nem is fáztunk, néha-néha a Nap is előbukkant, de a felhőktől jobb lett volna többet látni. Így használható tájképet csak a menedékházunk (Breslauer Hütte) környékén tudtam készíteni. Az első kép közepénél távolban láthatjuk Ausztria 3. legmagasabb csúcsát, a 3738 m magas Weißkugel csúcsot:

Második képen, ami a menedékháztól feljebb lévő Mitterkar tó felett készült, bal oldalánál láthatjuk a Talleit Spitze (3406 m), mellette a Kreuz Spitze (3455 m), középtől picit balra meg a Fineil Spitze (3514 m) csúcsokat:

Egy panorámakép is a Breslauer Hüttétől, amelyen beláthatjuk az Ötztaler-Alpok vonulatának nagy részét:

A képen bal oldalt láthatjuk Ötz folyó völgyét, amely fölött (képen balközépen) Ausztria 5. legmagasabb csúcsa, a Hintere Swärze (3624 m) emelkedik, középen a Talleit Spitze (3406 m), azon túl a Kreuz Spitze (3455 m) magasodik, az utóbbi kettő takarásában található Ausztria 6. legmagasabb csúcsa, a Similaun (3606 m). Jobb oldalt távolban pedig Ausztria 3. legmagasabb csúcsa, a Weißkugel (3738 m) látható.

2. Hohe Tauern: amint már említettem, itt található Ausztria 1. és 4. legmagasabb csúcsa. Öt fő része van: nyugati részén a Venediger csoport, attól keletebbre a Granatspitz csoport, középen a Glockner csoport, attól keletre a Goldberg csoport, keleti részén pedig az Ankogel csoport.

Großvenediger (3666 m): ez Ausztria 4. legmagasabb pontja, amelyet viszonylag könnyű megmászni, mivel a felvezető utak csak trekkinget tartalmaznak, igaz hosszabb szakaszon gleccseren át. A csúcsról tiszta időben gyönyörű a kilátás:

Talán nyugat felé tekintve a legszebb a panoráma,...

...a képen is látszik, hogy egészen a látóhatárig (és azon is túl) bizony már a 3000-es csúcsok birodalma ez. A képen a legközelebbi csúcs (jobbközépen) a Gr. Geier (3360 m), azon túl az első magasabb csúcs a Simony Spitzen (3448 m), attól jobbra a képen a legszélső magasabb csúcs a Dreiherrenspitzen (3499 m), majd az utóbbitól délre (a képen a keleti oldalát nagyobb gleccser borította) a Röthspitze (3496 m). Az ezeken túl lévő havas csúcsok már a Zillertaler-Alpokhoz tartoznak.

Persze keletre nézve sem rossz a kilátás,...

...mivel abban az irányban látható a Glockner csoport a Großglockner (3798 m) csúccsal. A Glockner csoport előtt látható a Granatspitz csoport vonulata, a kép jobb szélén egészen közel pedig a Rainerhorn (3559 m) csúcs látható.

Großglockner (3798 m): ez Ausztria legmagasabb csúcsa, amelynek a megmászása már jóval technikásabb, mint a Venedigeré. Saját tapasztalat alapján ezt mindenféleképpen hétköznap érdemes megmászni, mivel hétvégén óriási a tumultus,  s emiatt a Kleinglockner (3770 m) és a főcsúcs közötti gerinc, az ún. Glocknersharte a tülekedések, lökdösődések miatt meglehetősen veszélyes! A csúcson videó készítésére nem volt lehetőségem, mivel csak a csúcskeresztnél körpanorámás a kilátás, (ami egyébként nagyon szép) ahová külön fel kell mászni, s mialatt felmásztam, a fényképezőmet odaadtam a túravezetőmnek, hogy örökítsen meg, és az már szóba sem jöhetett, hogy a fényképezőmmel együtt visszamásszak, mivel több mint 100-an(!) álltak sorban, hogy szintén megérinthessék a keresztet. Így nyugati irányban sem tudtam képet készíteni, amit nagyon sajnálok, mivel arra a legszebb a kilátás a Großvenediger felé. Persze azért a többi irányban sem rossz a kilátás. Déli irányban látható a felvezető utunk egy része a...

...Ködnitz-völgyben, azon túl a Schober csoport látható a Hochschober (3242 m) csúccsal, majd egészen távol hosszan a Déli-Mészkőalpok vonulata látszik. A képen pont szemben a Lienzi-Dolomitok, attól keletre a Karni-Alpok, nyugatra pedig a "valódi" Dolomitok helyezkedik el. Szabad szemmel a Dolomitok egyes csoportjait is (pl. Marmolada) meg tudtam különböztetni. Keleti irányban...

...előtérben a Kleinglockner (3770 m), távol pedig a Goldberg és Ankogel csoportok lennének láthatóak, ha a felhők nem takarnák el. Északi irányban...

előtérben Ausztria legnagyobb gleccsere. a Pasterze-gleccser látható, jobb oldalon távolban a hegyes csúcs a Groß Wiesbachhorn (3564 m), a bal oldalon lévő nagyobb csúcs valószínűleg a Hocheiser (3206 m), lent képen látható völgyekben pedig komolyabb tavak vannak. Egészen távol pedig gyönyörűen látható az Északi-Mészkőalpok vonulata.

Ha legközelebb tiszta időben ismét feljutok a Großglocknerre, akkor ígérem, hogy készítek nyugati irányban is képet, valamint videót, most kárpótlásul csak lejjebb, a Ködnitz-gleccseren készült képet tudok feltenni, amin azért valamennyire látszik, hogy nyugatra milyen a kilátás:


3. Niedere TauernHohe Tauerntől (észak)keletre található hegységcsoport 2000-3000 m közötti csúcsokkal. Részei: Rädstadter TauernSchladminger TauernWölzer TauernRottenmanner TauernSeckauer Tauern. A felsoroltak közül a középső három meglehetősen gazdagok tengerszemekben, ezeket az idei évtől remélhetőleg egy túrasorozat keretében sikerül bejárnom. Eddig csak a Rädstadter Tauernben jártam, ahol egy "kőkemény" via ferrátán, a Kupfergeiststeigen küzdöttem fel magamat némi kínlódással egy épített kilátóhoz, ahonnan a kilátás Hüttschlag településre és a távolban lévő Ankogel csoportra:

4. Grazer Bergland: ez a Központi Alpok egyik keleti nyúlványa Graztól északra, amelynek a fő-fő látványossága a Medve-szurdok, de nekem ezen a túrán ennél is jobban tetszett a föléje magasodó Hochlantsch (1720 m), ami az egész hegység legmagasabb pontja és gyönyörű sziklás ösvényen közelíthető meg. Ha egy Medve-szurdok túraprogram a Hochlantsch csúcsot nem tartalmazza, akkor az eléggé "csökkentett" értékű, mivel egy napba bőven belefér a csúcs is. Ránézésre a hegységet ugyan mészkő alkotja, ennek ellenére mégsem a Mészkőalpokhoz, hanem a Központi-Alpokhoz tartozik.

Hochlantsch (1720 m): tehát ez a Grazer Bergland hegység legmagasabb pontja, ahonnan az egész hegységet be lehet látni. A csúcs épp akkor felhősödött be, amikor felértem, így csak néhány kép készítésére volt időm, videó készítésre már nem.

Ezt a képet még a csúcstól lejjebb lévő kilátóhelyen készítettem, ahonnan déli irányba tekintve láthatjuk fentről a Medve-szurdok völgyét (a képen látható ház alatti mély völgyben, valamint szemben az 1505 m magas Rote Wand gerincét. A csúcsgerincről észak felé pillantva a képen is látható völgyön túl már a Fischbacher-Alpok vonulatát láthatjuk:

Nyugati irányban előtérben még a Grazer Bergland nyugati része, távolban viszont már a Gleinalpe vonulatai láthatók, ami a Lavanttal-Alpoknak a részhegysége.

Sajnos ember nélküli képet nem tudtam csinálni, a kép készítése után pár percre már sűrű ködben volt a csúcs. Keleti irányban pedig a Rába forrásvidéke található:

5. Fischbacher-Alpok: szintén a Központi-Alpok keleti nyúlványához tartozik, a Rax-Alpoktól, valamint a Semmering-hágótól közvetlenül délre, így tiszta időben a kilátóhelyeiről nagyon szép rálátás kínálkozik az Osztrák-Mészkőalpok keleti részére.

Stuhleck (1782 m): ez a Fischbacher-Alpok legmagasabb pontja, amelyet egy hótalpas túra keretében másztam meg gyönyörű szép tiszta időben, így a csúcsról egy remek körpanoráma tárult elém:

Amint az előbb említettem, a helyzeténél fogva remek rálátás kínálkozik róla  az Osztrák-Mészkőalpok keleti hegységeire:

Képen balról jobbra haladva a Hochschwab (Hochschwab, 2227 m), a Veitsch-Alpok (Hohe Weitsch, 1981 m), a Ybbstal-Alpok (Dürrenstein, 1878 m; Ötscher, 1893 m), a Schnee-Alpok (Windberg, 1903 m), a Rax-Alpok (Heukuppe, 2007 m) és a Schneeberg (Klosterwappen, 2076 m) hegységek és csúcsok láthatóak.

Egy normál méretű kép is, amelyen a Schneeberg, a Rax-Alpok és a Schnee-Alpok jobban látható:

A csúcsról a Mészkőalpokon kívül rá lehet látni az előbb bemutatott Grazer Berglandra és azon túl a Glein-Alpokra,...

...valamint a közvetlenül keletre lévő Wechsel hegységre is, amelynek a legmagasabb pontja, az 1743 m magas Hochwechsel csúcs az Alpok legkeletibb magashegyi csúcsa.


Északi-Mészkőalpok

Nagyrészt Ausztria és kisebb része Németország területén helyezkedik el, amelynek három fő része van:

  • Észak-tiroli-Mészkőalpok: a képek alapján valószínűleg ez a legszebb része az Északi-Mészkőalpoknak, azonban én még sajnos a környékén sem jártam, így most nem fogok erről képeket megosztani. Itt található Németország legmagasabb csúcsa is, a 2968 m magas Zugspitze. Főbb hegységei: Lechtaler-AlpokWetterstein a Zugspitze csúccsal, KarwendelKaisergebirge.
  • Salzburgi-Alpok: ide tartozik pl. Berchtesgaden-Alpok Hochkönig (2941 m) csúccsal, a Tennengebirge (itt található a világ legnagyobb jégbarlangja, az Eisriesenwelt), a DachsteinTotes Gebirge és a Salzkammerggut.
  • Osztrák-Mészkőalpok: főbb részei az Ennstaler-AlpokHochschwabYbbstal-Alpok(itt található Ausztia egyik legszebb szurdoka, az Ötschergraben és a Wasserlochklamm is), Mürzsteg-AlpokRax-Schneeberg, a Gutenstein-Alpok (ehhez tartozik pl. a Hohe Wand is), és a Bécsi-erdő.


1. Berchtesgaden-Alpok

Hochkönig (2941 m): erre egy nagyon nevezetes klettersteig útvonalon, a Königsjodleren is fel lehet jutni, már kétszer indultam neki, de időjárási okok miatt egyszer sem jött össze (először viharveszély, másodszor hóhelyzet miatt), nem tudom, hogy még hányszor kellene megpróbálnom, de egy vagyonom rámegy feleslegesen. Így csúcsfotók sincsenek.

2. Dachstein: itt található az Alpok legkeletibb gleccsere, (bár állítólag a Kamniki-Alpokban is van egy pici gleccser a Skuta oldalában, az keletebbre van), a platója a nagy magasságnak köszönhetően rettenetesen kopár, igazi "holdbéli" a fennsíkja. Legmagasabb pontja a Hoher Dachstein (2995 m), azon sajnos nem voltam még, csak néhány alacsonyabb csúcsain.

Hunerkogel (2687 m): erre a csúcsra felvonóval is fel lehet jutni, és a tetején egy épített kilátó, a Sky Walk található, ahonnan a kilátás déli irányban:

Szemben a Schladminger Tauern nyugati részét láthatjuk, a kép jobb felső részében az észak-déli irányú völgyön túl pedig a Rädstadter Tauern vonulatát, egészen távol pedig a Hohe Tauernt (képen a jobb felső sarokban). Keleti irányban láthatjuk innen a Dachstein délkeleti részének egy "szeletét" a Grosser Koppenkarstein (2863 m) csúccsal...

...(képen bal oldalt, azon a csúcson is voltam, de felhőben). A kép jobb oldalán vezető csipkés gerincen vezet a Ramsauer-klettersteig, azt végig is másztam, a gerinc legmagasabb pontja a Scheichenspitze (2667 m). Északnyugati irányban pedig a Dachstein legmagasabb régióját láthatjuk:

A képet egyébként nem a kilátóban, hanem valamivel a csúcs alatt, az Austriascharte (2736 m) oldalában készítettem, így a képen előtérben a Hunerkogel (2687 m)csúcsot láthatjuk a felvonó felső állomásával, attól jobbra a Schladminger-gleccser egy része, háttérben szemben pedig a Hoher Dachstein (2995 m) csúcs látható. Az utóbbi csúcstól jobbra a Dél- (2832 m) és az Észak- (2818 m) Dirndln csúcsok, balközépen távol pedig a Mitterspitze (2925 m) és a Torstein (2948 m) láthatóak. Még egy kép az Austriascharte túloldaláról (a gerinc alatt egy alagút vezet át), ...

...ahonnan a Dachstein délnyugati előterébe láthatunk le, és gyönyörűen látszik a Rötelstein (másnéven Rettenstein 2247 m) csúcs is (képen bal oldalon, jobb oldalon a 2948 m magas Torstein oldalát láthatjuk).

Schmiedstock (2634 m): ez a Dachstein fennsíkjának déli szélénél lévő csipkés gerincszakaszán található a Ramsauer-klettersteig útvonalán, ahonnan együtt láthatjuk a Dachstein legmagasabb csúcsait.

A képen balról a Torstein (2948 m, ennek csak az oldala látszik), a Mitterspitz (2925 m), a Hoher Dachstein (2995 m, a tetejét felhő súrolja), az előzőtöl északra a Hohes Kreuz (2837 m), ismét balra haladva a Dirndln csúcsok, a Hunerkogel (2687 m, a tetején épülettel), ettől keletre a Kleiner Koppenkarstein, majd a Großer Koppenkarstein(2863 m, az utóbbi déli falán fut az IRG-klettersteig). Az előző hegytömb takarásából a Hunerkogeltól északra a Kleiner (2734 m) és a Hoher (2794 m) Gjaidstein hegyek bukkannak ki.

Scheichenspitze (2667 m): ez szintén a Ramsauer-klettersteig gerincén található, egyúttal a legmagasabb pontja, ahonnan a körpanoráma:

Még kettő képet felteszek, amit ugyan nem csúcson készítettem, de a Ramsauer-klettersteig gerincén. Az egyik képen a Dachstein mészkőfennsíkja látható, távolban a Totes Gebirge "hegységgel",...

...a másikon pedig Dachsteintől keletre tekinthetünk.

A képen középen az Eselstein (2556 m) csúcs, távolban bal oldalon a Grimming (2351 m), balközépen pedig a Stoderzinken (2048 m) tömbjei láthatóak.

Dachstein keleti részén lévő Siega-klettersteigről is szép a kilátás délre.

Közvetlenül a fal alatt lévő szűk völgy a Silberkarklamm szurdokvölgye, távolban pedig gyönyörűen látható a tengerszemekben gazdag Schladminger Tauern vonulata.

3. Ennstaler-Alpok: ennek további 3 része van:

  • Haller Mauern: a hegység északnyugati részét alkotja, legmagasabb pontja a Großer Pyhrgas (2244 m).
  • Gasäuse: a hegység középső sávját alkotja, melynek további három része van: nyugaton a Reichenstein (2251 m), ettől keletre a Hochtor (2369 m), az utóbbitól északra pedig a Buchstein (2224 m) csoportok. 
  • Eisenerzer-Alpok: a hegység déli sávját alkotja, a keleti végéhez ehhez kapcsolódik a Kaiseschild és a Gößeck (2214 m) hegytömbök is.

Kaiserschild (2084 m): erre a vele azonos nevű klettersteigen jutottam fel, ahonnan a kilátás:

Déli irányban láthatjuk az Eisenerzer-Alpok keleti részét.

A kép bal szélén az Eisenerzer Reichenstein (2165 m), jobb oldalon a Stadelstein (2070 m), és a Wildfeld (2043 m)csúcsok láthatóak. Az utóbb bemutatott hegyvonulaton túl a Gößeck (2214 m) tömbje emelkedik.

Nyugati irányban...

...előtérben a Hochkogel (2105 m), távolabb pedig a Hochtor csoport, attól északra pedig a Buchstein csoport hegyeit láthatjuk. A Hochtor csoportban látható legközelebbi csúcs a Lugauer (2217 m) csúcs, a Hochtor (2369 m) csúcs valószínűleg az utóbbi csúcson túl látható legmagasabb, hegyes csúcs. A Buchstein (2224 m) csúcs is látható, a kép jobb felében lévő lapos hegytömb bal csúcsa. Az utóbbi csúcstól is távolabb látható magasabb csúcsok valószínűleg már a Haller Mauern vonulatához tartozik. Szabad szemmel a Dachsteint is felismertem, a képen viszont már nem ismerhető fel.

Keleti irányban Eisenerz városát, azon túl pedig a Hochschwab hegységet láthatjuk.

Közvetlenül a várostól északkeletre (képen balra) a Pfaffenstein (1871 m) csúcsot, a várostól keletre a Griesmauer (2034 m) és a Trenchtling (2081 m) hegytömböket, az utóbbi kettő előtt közvetlenül a viaduktot is tartalmazó országút fölött pedig a Polster (1910 m) csúcsot láthatjuk,. A kép bal oldalán távolban lévő hegyvonulat a Hochschwab (2277 m) főgerince.

Északi irányban (a kép sajnos egy kicsit sötét lett)...

...közvetlenül szemben a Seemauer sziklafalat láthatjuk (ezen építették ki a Kaiser Franz Josef-klettesteiget), a hegytömb legmagasabb pontja a Kalte Mauern (1929 m). Távolban már a Ybbstal-Alpok vonulata látható, jobbközépen a kiemelkedő hegycsúcs valószínűleg az Ötscher (1893 m) csúcs.

4. Hochschwab: az előbb bemutatott hegységtől keletre helyezkedik el, régi álmom a főgerincének a bejárása, azonban eddig csak a nyugati szélénél lévő két via ferrátát és ezzel együtt két csúcsot másztam meg.

Roßloch (1649 m): a Kaiser Franz Josef-klettersteig végétől nem messze lévő mellékcsúcs, a hegytömb főcsúcsa jóval feljebb van. Mivel felhősödött, így a Roßloch csúcsig sem mentünk el, de a KFJ végétől sem rossz a kilátás déli irányba.

Lent a Leopoldsteiner-tó, felette a Pfaffenstein (1871 m) csúcs és az Eisenerz városa látható. Az előbb tárgyalt Kaiserschild tömbje is jól látható innen, bár a képet valamivel a ferráta kiszállása előtt készítettem.

Pfaffenstein (1871 m): erre a csúcsra egy különösen szép ferráta, az Eisenerzer-klettersteig (is) vezet, és a kilátás is gyönyörű a csúcsról, noha ottjártamkor a felhők súrolták a hegyeket:

Innen szépen látszik a Hochschwab főgerince is.

A kép jobb oldalánál (távolabbi) a felhő által súrolt legmagasabb csúcs a Hochschwab (2277 m), a kép közepénél a legmagasabb csúcsnak látszó (nem a legmagasabb) meg a Brandstein (2003 m). Jobb oldalon a közelebbi hegy pedig a Sonnstein (1847 m). A Hochschwab (2277 m) csúcstól északra (képen jobbközépen), teljesen felhőben lévő hegycsoport a Kräuterin csoport, amelyben az Ybbstal-Alpok legmagasabb pontja, a Hochstadl (1919 m) csúcs is található. Természetesen nyugat felé is elbűvölő a kilátás...

...lent a Leopoldsteiner-tó, fölötte jobbra a Seemauer sziklafal, a Kalte Mauer (1929 m) csúccsal (felhőben), a tótól balra a Kaiserschild tömbjének oldala, szemben távol a felhőben pedig az Ennstaler-Alpok vonulatai láthatóak. Az utóbbit a Kaiserschild csúcsnál már részletesebben bemutattam.

5. Ybbstal-Alpok: az előbb tárgyalt Hochschwab hegységtől északra található hegységcsoport, amelyen belül több kisebb hegység található. Egyrészt már az előzőekben megemlített Kräuterin vonulata a Hochstadl (1919 m) csúccsal, de még megemlítek két fontosabb részhegységet. Az egyik a Göstlinger-Alpok, ebben van a Wasserlochklamm, amely szurdokvölgyben talán Ausztria legszebb vízesésrendszerei találhatóak, valamint a fölötte lévő Hochkar (1808 m) csúcs. A másik pedig az Ötscher vidéke, itt helyezkedik el Ausztria egyik legszebb szurdoka, az Ötschergraben és a névadó csúcs, az Ötscher (1893 m). Az előbb említett mindkét szurdokvölgyben jártam már, azonban sajnos egyik csúcson sem. A  Hockkar (1808 m) csúcsra időjárási okok miatt sem tudtunk volna felmenni, az Ötscher (1893 m) csúcs viszont nem volt része a programnak. Igaz, az Ötschergraben program egy napos volt, így még a szurdokot sem tudtuk teljes egészében végig járni, nem hogy még a csúcsra is felmenni. Mindenesetre szerintem egy Ötschergraben szurdoktúrát két naposra kellene szervezni, így a szurdokot is végig lehetne járni, és az Ötscher (1893 m) csúcsra is jutna idő. Az elhelyezkedéséből adódóan valószínűleg majdnem az egész Osztrák-Mészkőalpokat be lehetne látni onnan. Hogy ebből a hegységből is legyen egy kép, teszek fel egy, az Ötschergraben szurdokban készült képet.

6. Rax-Schneeberg csoport: a magyarok körében talán ez a hegységcsoport a legismertebb, leglátogatottabb. Valóban közel van a nyugati határunkhoz, egyúttal a határainkhoz legközelebbi magashegység. Két fő része van, Rax-Alpok és Schneeberg. Az előbbi tetején "fennsík" található számos látványos trekking útvonallal, a platót határoló sziklafalakon pedig számos, többnyire könnyű klettersteig útvonalak vannak, amelyek kiváló via ferráta "tanpályák", a klettersteigek kipróbálását ezeken az utakon ajánlom leginkább. A Rax-fennsíkon még évekkel ezelőtt túráztam, akkoriban még nem gondoltam erre a blognak az írására, így nem sok képet készítettem, ezáltal többnyire csak olyanokat tudok feltölteni, amelyeken rajta vagyok.

Heukuppe (2007 m): ez a Rax-Alpok legmagasabb pontja csodálatos kilátással. Nyugati irányban a Mürzsteg-Alpok hegytömbjei láthatóak.

Közvetlenül a völgy túloldalán a Schneealpe látható az 1903 m magas Windberg csúccsal, az előbbi hegytömbtől északra (képen jobb oldalt) meg a Gölling (1766 m) helyezkedik el. A kép jobb oldalán a Göllingen túl lévő távolabbi hegyek nagy valószínűséggel már a Ybbstal-Alpok hegyei. Délnyugati irányban...

...a Veitsch-Alpok látható a Hohe Veitsch (1981 m) csúccsal, azon túl pedig a Hochschwab vonulata. A kép egyébként"zoomolt", a jobb alsó sarokban a Schneealpe oldala látható. Északkeleti irányban...

...a Rax-fennsík látható, azon túl (a képen jobbközépen) a Schneeberg tömbje a Klosterwappen (2076 m) csúccsal.

Preiner Wand (1783 m): ez alá vezet a Haidsteig ferráta, a csúcson kétszer is voltam, viszont jobb képet a csúcs közelében a fennsík szélénél készítettem.

A képen közvetlenül lent a Rax déli előterét láthatjuk, távolban pedig, ha utólag majdnem 4 év távlatában jól azonosítom a hegységeket, akkor balközépen a korábban már megemlített Wechsel hegységet a Hochwecssel (1743 m) csúccsal, jobbközépen pedig a Fischbacher-Alpokat látjuk a Stuhleck (1782 m) csúccsal. Jobb oldalon távol pedig valószínűleg a Grazer Bergland hegység látszik.

Jakobskogel (1737 m): a Rax-fennsík délkeleti részén helyezkedik el, róla északkeleti irányban gyönyörűen látható a Schneeberg tömbje.

A következő képet nem pont a csúcson, hanem valahol a közelében készítettem a Rax-fennsíkról...

...a képen látható, hogy azért a Rax-fennsík nem tökéletesen sík, van benne 500 m szintkülönbség is.

Klosterwappen (2076 m): a Schneeberg legmagasabb pontja, az Alpok és egyben Magyarországhoz legközelebbi 2000 m feletti hegycsúcs. Kétszer másztam meg, mindkétszer délnyugati irányból egy gyönyörű, kissé technikás szurdokvölgyön, a Weichtalklamm-on keresztül, és mindkétszer befelhősödött a csúcs, mire felértem. Ezért még harmadszorra is szeretném majd megmászni, immáron tiszta időben. Így csak a hegy oldalában tudtam tájképet készíteni...

amelyen a Rax-Alpok látható a Höllental "völggyel" (képen bal oldalon), az utóbbi völgyet határoló sziklafalakon remek kezdő szintű klettersteig utak vannak kiépítve.

7. Gutenstein-Alpok: az Alpok egyik legkeletebbre lévő hegységcsoportja, amelyek közül a legismertebb a Hohe Wand. A Gutenstein-Alpoknak csak a Hohe Wand-i részén jártam többször is, bár a képeket elnézve a többi része is látogatásra érdemes lenne, mivel szép sziklaalakzatok, szurdokok (Pl. Steinwandklamm), kilátóhelyek stb. találhatóak bennük. A magasságuk egyébként "csak" 900-1300 m körüliek.

Hohe Wand: a hosszú hegygerincnek nevezetessége, hogy délkeletről több, mint 10 km hosszú sziklafal határolja, amelyen számtalan klettersteig és sziklamászó útvonal található, mindegyikről parádés kilátással. A keleti sziklafal tetejében két épített kilátóban is jártam, az egyik a Sky Walk,...

..., ahonnan keleti irányban a Hohe Wand előtti alacsonyabb vonulat, a Fischauer Berge, távol pedig az Alpokalja, azon belül a képen valószínűleg a Rozália-hegység látható. Másik kilátó valamivel északabbra és lejjebb a sziklafal oldalában a Felsenpfad, ahonnan szintén keleti irányba lehet ellátni, de a Hohe Wand sziklafala is jól látható.

Az utóbbi képen jól látszik, hogy a Hohe Wand-nak két fő része, egy északi és egy déli része van.

Amint már említettem, a sziklafalon lévő klettersteigekről is parádés a kilátás. Pl. a Hohe Wand sziklafalának az északi végénél lévő Währingersteig-ről:

A képen a szemben lévő hegyen Starhemberg várának romjait, távol északkeleti irányban valószínűleg az Alpokalja egy másik hegységét, a Fertő-tó melletti Lajta-hegység látszódik (képen bal oldalt messze).

Hohe Wand sziklafalának déli végénél tavaly átadott klettersteigről, a Gebirgsvereins-ről (remek ferráta a Hohe Wand legszebb részén, csak ajánlani tudom mindenkinek) szintén gyönyörű a kilátás. Pl. a ferráta kiszállójánál a kilátás délkeleti irányba:

Távol az Alpokalja látható, azon belül szemben valószínűleg a Rozália-hegység. Északkeleti irányba nézve...

...a közelebbi hegyvonulat a Hohe Wand előtti Fischauer Berge (a képen balközépen a hegy oldalában az Emmerberg várának romjával), távolban a kép jobb felében a Rozália-hegység, bal oldalon a Fertő-tó is kivehető, attól nyugatra (képen bal szélen) a Lajta-hegység emelkedik. A ferrátáról több helyen déli irányban is el lehet látni, de igazából fentről, a Große Kanzel (1052 m) csúcsról jó a kilátás.

Innen gyönyörűen látható a Schneeberg (ha a tetejét nem "metszené" el a felhő, képen jobbközépen), attól jobbra a Rax-Alpokból is látszik egy pici rész, a Schneebergtől keletre lévő hegyek a Hohe Wand-hoz hasonlóan még szintén a Gutenstein-Alpok részei.

Egyelőre ennyi az Alpokról, remélhetőleg majd évről-évre tudom  bővíteni jelen blogomat. Akik esetleg hiányolták azt, hogy szurdokokról, vízesésekről nem tettem fel képeket, azoknak ajánlom megtekinteni a http://www.turatars.com/blog/view/id_2580/title_Vizesesek-Kozep-Europaban/ blogomat, remélhetőleg napokon belül sikerül azt is bővítenem.

A képeken látható hegységeket igyekeztem pontosan beazonosítani, de ennek ellenére előfordulhatnak hibák, rosszul beazonosított hegyek, hegységek, természetesen minden észrevételt örömmel fogadok.

Folytatás: http://www.turatars.com/blog/view/id_3091/title_Csucspanoramak-kilatasok-3/





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

lazarattila
2014/01/15 09:30:41

ERVIN!

Megemelem kalapom, gratulálok!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.