Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Döbbenetes hasonlóság
2014/02/20 16:15:31 Küldte: bakcso

A Tisza tó döbbenetes hasonlósága a világ nagy folyóihoz képest.

Afrika Okavangó folyó

Magyarország Tisza tó

Találkozunk olyan jelenséggel, mely egyedül álló a világon, olyan növényekkel, ami máshol nem található, hatalmas virágmezőkkel, valamint megismerhetünk más kontinensről idelátogató túravezetőket érdekes vendégeket, akiket bemutatok olvasóinknak.

Brazilia Amazonas

Tisza tó

Először talán röviden rólam, amit nehéz lesz pársorba tömöríteni, de megpróbálom. Egy szegény halász családba születtem, ahol a Nagyapám is halászatból tengette életét. Jómagam 5 évesen ismerkedtem ezzel a szakmával, no gondoljátok nem jó szántamból. Állítólag olyan fertelmes rossz gyerek voltam, hogy az Indul a bakterházban C. filmben, vállalhattam volna a beugró szerepet Bendegúz helyett. Nos, anyám már minden szülői hatékonyságát, nevelését, sutba vetette és apámra bízott, aki mindig a vizet járta. Általa megismertem a természetet, halászatot, aminek nagy részét pár év múlva el is felejtettem, mivel nem szerettem halászni, vagy legalább is csónakot hálót takarítani, halat pucolni, stb. Ami viszont kitörölhetetlenül megmaradt bennem, az a víz és természet volt.

Niger folyó

Tisza tó

Láttatok már vízi siklót békát csemegézni, madarat, mely hátán viszi a kölykeit, vidrát varsába keveredni, ami úgy rázta a hálót, mint ha Mobidick került volna bele? Ezek mély nyomot hagytak valahol belül és nem felejtettem el soha. Majd később történt valami, amiből én még akkor nem sokat értettem, megerősítették a gátakat (1969-ben), az Oroszok 1970-es évek elején fatuskókat robbantottak ki Tiszaderzsnél, (mostani Derzsi medence) tőlünk 22 km-re, olyan lehetett mint a háborúban, nekem érdekes volt és tetszett, főleg mikor a robbanás után az ablaküvegek beleremegtek, édesanyám meg eldobott mindent, úgy megijedt. Elkészült a zsilip Kiskörénél és 1973- ban megkezdődött az első nagy árasztás, 80 centi métert emelkedett a vízszint a Tiszában, olyan volt mint amikor megáradt és kiöntött az árterületekre, elárasztva kedvenc játszóteremet, gyümölcsösünket, akkor még nem tudtam, hogy végleg.

Tisza tavi gyümölcsös

Apám sokat szomorkodott, nem találta helyét a világban, én meg örültem, hogy nem megyünk halászni. Sok időnek kellett eltelni, mire rájöttem, hogy a gyümölcsösünket egyszerűen fillérekért kisajátították, a halászati jogot elvették és 1973-tól megtiltották. Örömöm nem sokáig tartott, hiányzott a víz a természet, főleg hogy most kétszer akkora területek lettek a vízből. Hétvégeken sokszor elkértem az öregtől csónakját, amit csak a barátaimmal együtt használhattam, majd később egyedül is bejártam a mocsarasba.

A kontinens legnagyobb Tündérfátyol mezőjében

Vízi kirándulás a mocsarasban

Iskoláim végett elkerültem a vízről, hosszú időnek kellett eltelnie, míg vissza találtam, több mint két évtizednek. Már dolgoztam, mikor levelezőn végeztem a kommunikációs szakon, a szakdolgozatot viszont egy sikeres vállalkozásról kellett írni, nagyon mérges voltam, mekkora hülyeség, ha tudnék ilyet akkor nem ebbe az iskolába tölteném az időm. Mikor nehéz helyzetbe voltam, vagy sérelem ért, mindig a Tisza partján ültem, csónakom már nem volt, valahogy ott mindig megnyugodtam és elkapott az ihlet. Azon gondolkodtam, milyen rég jártam már odabent, hogy megváltozhatott már minden, be kéne menni, mivel mindig is a tettek embere voltam, másnap már neki is álltam a tervezésnek, csónak készítésnek. Sajnos sokat felejtettem, de ha megtanulsz biciklizni soha nem felejted el, igaz vettem egy szakkönyvet is, hogy biztos legyek a dolgomban. Mikor kész lett izgatottan tettem a vízre, hát nem biztos, hogy beleültetek volna, nekem viszont megfelelt, majd evezni kezdtem, kicsit elszoktam tőle, lassan beértem a nádasokba és eltűnt a part.

Csónak kirándulás a vég elláthatatlan gyékényesben

Valami bizsergés futott rajtam végig, talán így érezhet egy madár, mikor kiengedik a kalitkából, őrült nagy szabadságot éreztem, no nem mintha addig be lettem volna zárva. Nehéz leírni ezt az érzést, emberek egy életen át nem találják helyüket a világban, én akkor ott megtaláltam. A Tisza tó, ez lett a szakdolgozatom tárgya, olyan hévvel vetettem magam bele a kutatásba, forrás anyag gyűjtésbe, hogy attól kezdve nem volt nap, amin ne lettem volna a vízen. Idős édesapám sokat volt beteges, még is mindig faggattam a vízről, ezer dolgot elfelejtettem, de tudtam, hogy valahonnan ismerem, megkóstoltam a sulymot és vártam a hatást, végül is nem minden ehető dolog finom, ez viszont kifejezetten jó volt, később kiderült, gyerekkoromban úgy ettem, mint a gumi cukrot.

A Tisza tavi dzsungel

Nem sok időnk maradt a múlt felelevenítésére, Apám pár év múlva itt hagyott, az emlékek és a tudás itt maradt, míg élt sokat mesélt nagyapámról, akit én nem ismertem, de a történetekről, híréről, látatlanból is büszke voltam rá.

Vöcsök fészek a tavi túrán

Lassan elkészült a szakdolgozatom, az ismeretanyagom még is hiányos volt, ami nem csoda hiszen a gyerekkoromban még nem voltak Nílusi növények a vízbe, valamint más kontinensekről származó húsevő növény és madár fajok. Sokat kerestem szakemberek társaságát, erdészek, vadászok, horgászok, akik annak idején a területet járták, tapasztalatot szereztek és tudást. Az evezést utáltam, motorra nem telt, így barátaimat hívtam mindig más ürüggyel, hogy mutatok érdekes élőlényeket, mesélek a tájról, így kezdődött a Tavi túra.

Florida Everglades mocsarak

Tisza tavi mocsarak

Zambézi túra vezető

Tisza tavi túra vezető

Elnézést kérek a képek minőségéért, a tavi készültek egy részét telefonnal készítettem, a hasonlóság így is döbbenetes. Nekem legalább is végig futott a hátamon a hideg, mikor összehasonlítottam őket. Rátok bízomm az értékelést, hogy melyik tűnik izgalmasabbnak és kalandosabbnak, számomra nem kérdés.  Amennyiben részese szeretnél lenni ennek az élménynek, várunk szeretettel a Tisza tavon, mely élőben még csodálatosabb.

Címkék: Tisza Kirándulás Csónakázás Túra Vízi Túra





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

bakcso
2014/02/27 19:44:14

Örülök, hogy tetszett, alkészült a folytatás, http://www.turatars.com/blog/view/id_2895/title_Mikor-a-mese-valosagga-valik/




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.