Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

El Camino II.
2014/08/29 21:48:29 Küldte: Adam9

11. Nap Villafranca Montes de Oca - Burgos
Delutan 6 utan ertunk Burgosba, 2 szakaszt teljesitve egy napon. Nem tudtunk egyszeruen megallni, annyira vittek a labaink:-) Tobb, mint 41 km-t mentunk, ismet erdei utakon. Nagyszeru erzes volt ujra fakat latni es kijelolt turistautakon haladni. Vegre ismet volt "fotosom" Matthias szemelyeben, rengeteg kepet keszitettunk. Komoly emelkedokkel kezdtunk a Montes de Oca-ba (Liba- hegyekbe), az emelkedok vegen pompas korpanoramaval. Erintettuk az 1936-os polgarhaboruban lelott koztarsasagiak emlekmuvet is. A Matagranda-fennsik utan lelket ontottunk Csoi-ba, a koreai allatorvosba, a koves, nehez terepen kifordult a bokaja es vissza akart fordulni Atapuerca-ba. Sajnalom, hogy Atapuerca-ban nem nezhettuk meg a 800.000 eves csontmaradvanyokat, amik a vilag legjelentosebb regeszeti asatasai koze tartoznak, de csak husvet utan nyitnak. Meggyoztuk, hogy Cardanuela kozelebb van, de annyira jol eldumaltunk es olyan jol erezte magat velunk, hogy 3 km utan ugy dontott, jon meg velunk tovabbi 12 km-t Burgosig. A jo kedv gyogyito ereje... Az utolso 10 km mar nekunk is egy kicsit onkivuleti de onfeledten vidam allapotban telt, ez tukrozodik a kepeken is (ha vegre talalok olyan eros internetet amely atkuldi oket, mert tegnap mindig osszeomlott az internet csatlakozasom). Ma jol megerdemelt varosnezes Burgosban.

— itt: Burgos Cathedral.

 

12. Nap Burgos
Ha nem ez lenne Mathias utolso napja, akkor biztosan tovabb mentem volna legalabb egy rovid szakaszon a tegnapi dupla szakasz utan. Nagyon a szivemhez nott ez a hamburgi "torpe", aki maga az eletvidamsag megtestesitoje! Ha mindenki ilyen beallitottsagu lenne, csak mosoly es nevetes jellemezne az embereket. Soha nem panaszkodik, soha nem elegedetlen, mindig csak a dolgok jo oldalat nezi, rengeteget tanulhatok en is szemely szerint tole. Az o vidam egyenisegehez hozzatartozik a kalapja is, ami talan jobban hozzanott a fejehez, mint Takacs Nikolasnak...
Burgos varazslatos kisvaros, nagy elmeny a belvarosban setalni. A katedralisra nehez jelzoket talalni. En meg ennyire gyonyoru es reszleteiben kidolgozott templomot soha nem lattam, pedig megfordultam mar nehany helyen. A mai kepek a katedralisrol es Matthias-rol szolnak.
A tegnapi nap kronikajahoz hozzatartozik, hogy nem csak megerkezesunk oromere ittunk egy hideg cervezat, hanem talan valahol az ujjaszuletesunkre is. Miutan a szallasra ertunk, akkor lattuk, hogy szinte mindenkit lehajraztunk, meg a legelhivatottabb Burgos-ba indulokat is, habar utolsonak indultunk. Furcsa volt, mert szinte senkit sem eloztunk meg napkozben. Minket es a koreaiakat kiveve szinte mindenki eltevedt aki Cuarteles fele akart kerulot tenni es kesobb erkezett egy okbol kifolyolag. Allitolag Atapuerca utan volt egy hatalmas tabla az erdo kozepen: "Katonai gyakorlat! Belepni szigoruan tilos!" Mi nem vettuk eszre, az azsiaiak pedig nem tudtak ertelmezni...
Ugy gondolom, holnap egy teljesen uj szakasza kezdodik az en Caminomnak a Cruz de Ferroig. Sokkal nyitottabb, spontanabb es talan spiritualisabb...

– itt: Albergue Municipal De Burgos.

 

13. Nap Burgos- Castrojeriz
Ma ismet sikerult 40 km felett teljesiteni. Bar szerdan csinaltuk eddig messze a legtobb kepet, de a maiak sikerultek a legjobban, nagyon nehez volt beloluk 10-et kivalasztani.
Na, hogy tetszik az uj kalapom? Ha esetleg olajat is talalok Santiago-ig, akkor gonoszabb leszek, mint Jockey Ewing:-)
Burgos utan kezdodnek a kozep-spanyol fennsikok vegelathatatlan gabonamezoi. A termeszet szepsege a mezok valtakozo szinjatekaban rejlik.
Rabe de las Calzadas utan ert be Gaya, a holland antropologus lany es Julio, az olasz biologus. Az elozo meg nem, utobbi mar nem dolgozik a szakmajaban. Egeszen Hontanas-ig egyutt mentunk. Mivel mindketten dolgoztak misszional Etiopiaban es Indiaban, nagy elmeny volt hallgatni az elmenyeik felidezeset. De mindenkeppen elgondolkodtato, hogy vannak emberek, akik egesz nap dolgoznak teljesen onkentes alapon es meg napi 1-2 EUR-t is hajlandoak fizetni szallasra, azert mert masokon segiteni szeretnenek!
Ketto orara ertunk kozvetlenul Csoi utan Hontanasba, de ott mindenki feladta a kuzdelmet a 31 km utan, rajtam kivul senkinek sem jutott eszebe bevallalni a tovabbi tizest Castrojeriz-be. Tartottam egy oras ebedszunetet, ezalatt befutott nehany zarandok, koztuk Endre is legnagyobb meglepetesemre. Ez azt jelenti, hogy Pamplonatol tart egy napi kb. 30 km-es tempot. Respect! Delutan 5-kor megerkeztem Peter es Gabriel igencsak csodalkozo pillantasai kozepette: "Burgos-bol 1 nap alatt?"
Castrojeriz-ben mindenképpen szerettem volna megnezni a Hospital del Alma-t. A par, aki itt lakik, vegigjarta a Camino-t, a ferfi tobbszor volt kisero is. A spanyol kormány kisebb buntettek elkovetése eseten felajanlja az eliteltnek a letoltendo buntetés helyett a Camino vegigjarasat. Egy kisero megy veluk, aki a lelki fejlodesuket hivatott nyomon kovetni. Szep fenykepeik vannak, az egész hely hangulata varázslatos, sajnos csak aprilisban nyitnak, de talalkoztam a tulajjal es keszult kozos foto is.

– itt: Albergue San Esteban Castrojeriz.

 

14. Nap Castrojeriz- Boadilla del Camino
A kastelytol visszaterve reggel ismet osszefutottam Mau-val (Hospital del Alma) es jot beszelgettunk a Camino ertelmerol es lenyegerol. Hatalmas kisugarzassal rendelkezo ember, aki lelki sikon valahol nagyon messze jar az atlagemberhez kepest.
Ismet a vegelathatatlan gabonamezok... A mai, lazabb 20 km-s szakasz kozepen, egy emelkedo tetejen ertem utol Csoi-t. Hatalmas szelben haladtunk. Az elso pihenonel lekvaros kekszet ettunk, en szallitottam a kekszet o pedig a baracklekvart. Korbe kellett rakni a lekvaros uveget kovekkel, kulonben lefujta volna az asztalrol. Talalkoztunk egy olasz fickoval, aki ellentetesen haladva szembe jott velunk. Vegigjarta a Caminot, teljesen lement Faro-ig (Portugalia kozepe). Mivel teljesen elfogyott a penze, jobb
megoldas hijan gyalog megy vissza Roma-ba!?! Pedig Roma nem a szomszedban van...! Gyanitom, nem idore kell hazaernie...
Azert tanulsagos a digo esete, mert a problemakat meg kell (tudni) oldani, nem nyavalyogni kellene es sokszor sajnos a legegyszerubb megoldas mar nem is jut az ember eszebe. Kifordult sarkabol a vilag, tulzottan hozzaszoktunk a kenyelmes es bonyolult verziokhoz a megoldasok es ugy altalaban az elet minden teruleten.

– itt: Boadilla del Camino, Spain

 

15. Nap Boadilla del Camino- Carrion de los Condes
Vegre egy kis valtozatossag, Boadilla-t elhagyva a Canal de Castilla-hoz ertem, egeszen a Fromista szelen talalhato zsilipig haladtam mellette. A 207 km hosszu es 49 zsilippel szabalyozott csatornat a 18. szazadban epitettek es az Atlanti- oceanig szallitottak a gabonat rajta. A 20. szazad masodik fele ota mar csak mezogazdasagi ontozesre es viziturakra hasznaljak. Viszont Fromista utan 20 km-en keresztul egeszen CLC-ig az orszagut mellett halad a Camino. Ez volt a legkiabranditobb nap, meg az elso 6 km szepsege sem tudta megmenteni... Az utolso 15 km-en akkora szelviharban jottem, hogy egyik kezemmel vegig fognom kellett a kalapomat. Egyszer megis elfujta, rogton az ut masik oldalan levo korlat felett egy 6 meteres godorben a "dzsindzsa" kozepen landolt. Szeretem a kihivasokat, de errol a kalap megmento hadmuveletrol szivesen lemondtam volna.
De ez(ek) a szakasz(ok) is resze(i) a Camino-nak es ezt el kell tudni fogadni. A Palencia tartomanyban legyalogolt szakaszok is a Camino szerves reszet kepezik, igy teve teljesse a tapasztalatok es tapasztalasok szeles skalajat. Semmi sem veletlen, sem a zarandokut hossza, sem a tajak es idojarasi korulmenyek valtozatossaga es sokretusege! Azert nem veletlen, mert peldaul a mai kiabrandito szakasz is hozzatartozik az Ut komplex mondanivalojahoz...
Szamomra megdobbento es elfogadhatatlan, amit sok zarandok (elsosorban amerikai) tesz, hogy a gyaloglas es a taj monotomiaja es a gyakori szelviharok miatt egesz egyszeruen a Burgos- Leon szakaszt busszal teszik meg. Megis milyen emberek azok, akik meg egy kereszteny zarandokuton is becsapjak onmagukat...???
Ha valaki a divattrendeknek megfeleloen valaszt uticelt, akkor menjen Disneyland-be vagy az orosz turistak utan a Cote d'Azure iranyaba!
Szerintem szegyenteljes, hogy a spanyol allam azoknak is kiallitja a compostella-t (zarandokut teljesiteserol kiallitott bizonyitvany), akik az utolso 100 kilometert teljesitik csak. Sokan jonnek az utolso 100 km-re, Sarria-tol tumultus varhato mar most is. Arrol nem is beszelve, hogy mennek 20 km-t taxival, majd begyalogolnak 5 km-t a szallasig, hogy pecsetet szerezzenek. Aztan diadalittasan bevonulnak Santiago-ba is, majd otthon meg lobogtatjak a compostella-t! Szanalmas.... Nem mondhatom el oszinten a velemenyemet, mert kiskoruak is olvassak a beszamolomat.
Holnap 40 felett megyek, majd kedden 32 km-t tervezek. Remelem meg Santiago elott visszaelozom azokat az embereket (?), akik a Burgos- Leon 182 km tavolsagot elcsaltak ebbol a fantasztikus testi-lelki utazasbol.
Egyebkent valahol Burgos kozeleben leptem at a kepzeletbeli 500-as kilometerkovet, illetve allitolag a holnapi uticelom Sahagun jelkepezi az Ut kozepet.

 

16. Nap Carrion de los Condes- Sahagun
Megerkeztem, de sajnos utolert engem is egy problema. Mar 15 km utan ereztem, hogy csonthartyagyulladas van a jobb labamban a sipcsontom alatt, a kellemetlen erzes csak fokozodott a kovetkezo 25 km-en. Sajnos nagyon kemeny a talaj es keveset iszom, ezen mindenkeppen valtoztatnom kell.
Reggel hatkor mar uton voltam, de sikerult eltevednem a belvarosban, ezert rogton veszitettem fel orat, de legalabb sikerult elkapnom a telihold utolso pillanatait. A Camino leghosszabb lakott telepules nelkuli szakasza kovetkezett, 17,3 km-en keresztul semmi. Az egykori romai uton, a Via Aquitana-n setaltam orakat, ezen szallitottak a romaiak a 12. szazadban az aranyat Astorga-bol Bordeaux-ba. Mivel Terradillos de los Templarios elott ugy tajekoztattak, hogy csak Moratinos-ban van supermercado, ezert elszantan tovabbmentem, de mar nem nagy orommel. Ott kb. 7 haz fogadott, egy nemetek altal uzemeltetett bart talaltam csak, ahol muzlit es almat ebedeltem. Az Anna nevu spanyol alkalmazott holgy kezelesbe vette a labamat, a vegen jeget is rakott ra, soha nem fogom elfelejteni a feltetel nelkuli kedvesseget. Mivel onnan mar csak 10 km volt Sahagun-ig, osszeszoritott fogakkal besetaltam. Abban biztam, hogy megtalalom Julio-t es Gaya-t, ami be is jott szerencsere. Julio minden este foz, remelem a messze foldon hires spagettije a gyogyulas utjara allit. A gyogyszertarban a patikus Ibuprofeno tablettat es kremet ajanlott, ha valaki tud jobbat vagy valami csodaszert, irjon uzenetet.
Holnap pihenonapot kell tartanom, vagy nagyon ovatosan menni egy rovid szakaszt. Allitolag az a legjobb, ha nem allok meg, de jelen pillanatban keves eselyt latok egy reggeli elindulasra sajnos.

– itt: Sahagún, Spain

 

17. Nap Sahagun-Calzadilla de los Hermanillos
Mivel ezt a szakertoi velemenyt kaptam otthonrol es zarandoktarsaimtol is, ismet elindultam delelott 11 orakor:
"Ha megállsz akár 1napra is pihenni, befeszülnek az inak amik az izomhoz kapcsolódnak, s sokkal fájdalmasabb és hosszabb lesz a gyógyulás, mintha holnap lassú tempóban rövid szakaszt gyalogolsz.
Mozgás közben gyorsabban fog regenerálódni, ilyenkor jobb a vérkeringés, és így a gyulladás is hamarabb elmúlik."
Bar sebessegem nehany szakaszon hasonlitott a Pamplonaban megismert egy fogu zarandok tempojahoz, de sikerult a kituzott 14 km-t teljesiteni. Ennyire meg soha nem orultem a tablanak a falu elejen, pedig ma gyalogoltam a legkevesebbet. Igy mulik el a vilag dicsosege, 2 napja meg semmi bajom sem volt... 3 napja pedig konnyeden es nagy kedvvel setaltam tobb, mint 40 km-t Castrojeriz-be. Ehhez a terheleshez sokkal tobb folyadek kell, megprobalok raallni a megfelelo folyadek bevitelre. "Inni, inni es inni!"- valoszinuleg ez is ott volt Lenin apank intelmei kozott, csak nem figyeltem elegge az also tagozatban.
Calzada del Coto utan beertem a nagy pihenojuket tarto Petert es a koreai fiukat, akik Terradillosban kezdtek a napot. Nem nagyon ertettek, hogyan tudtam "mogejuk kerulni". Most 5en vagyunk a szallason, legalabb nem egyedul fagyoskodom a "pampa" kozepen.
A tegnapi nap kronikajahoz tartozik, hogy megismertem a sahaguni szallason 2 varazslatos embert. Catherine francia lany, idos rokkant embereken segit teljesen onkentes alapon fizetseg nelkul. Paul lengyel szerzetes, aki Vlagyivosztokban teljesit szolgalatot. Nem tudom, mik voltak egykoron a lehetosegei, de nem a foldi paradicsomot valasztotta... Catherine a belga-francia hatartol indult (mar tobb mint 1000 km-t gyalogolt), Paul Lourdes-bol kezdte a zarandoklatot es meg Franciaorszagban talalkoztak. Paul-nak honap vegeig van csak ideje, nem mennek egy nap sem maratoni tav alatt... Julio-val osszedobtuk Catherine szallasdijat es termeszetesen meghivtuk vacsorara is. Bar nem vagyok eletem formajaban, de holnap emelem a tetet, cel a 24 km-re levo, szepen csengo Mansilla de las Mulas.

– itt: Calzadilla de los Hermanillos, Spain

18. Nap Calzadilla de los Hermanillos- Mansilla de las Mulas
Mivel a baj nem jar egyedul es ram tort egy masik nyavalya is, a korulmenyekhez kepest viszonylag jo allapotban indultam reggel 8kor. Fel ora mulva, nem birtam tovabb es elovettem a taskam aljarol a kesztyumet, ami csak delben vettem le. Szinte hihetetlen, de lefagytak az ujjaim. Marcius es Spanyolorszag kozepen... (Delutan meg sebesre egeti a nap az orrodat 2 nap utan.)
Ismet 17 km-en keresztul semmi, de szo szerint! Csak Te es az Ut! Az utolso 4 km Reliogos elott nagyon-nagyon nehezen ment... Remelem ez volt a totalis holtpont!
Hiaba volt kaja a hatizsakomban, az szoba sem johetett. Azt hiszem, gyorsan visszajott volna, ugyanott ahol bement. Meleg etelre vagytam. Ettem a foteren egy zarandok menut, ami ujra feltoltott energiaval es folytattam utamat MLM-ba tovabbi 7 km-n keresztul. Mindenkeppen 20 km alatt akartam tudni Leon-t a mai nap utan, ami sikerult. Remelem Leon-ig nem teszek semmifele kart az egeszsegemben, majd ott ertekelem a helyzetemet.

– itt: Mansilla de las Mulas - Espana.

 

19. Nap Mansilla de los Mulas Pihenonap
Sajnos ma pihenonapot kellett tartanom es nem a labam miatt. Ket napja elkaptam egy fertozest, rossz kutbol ittam vagy valahogy bekerult a szervezetembe. Nagyon legyengitett, ma elmentem orvoshoz. A Carmen nevu idos spanyol orvossal nagyon jol megertettuk egymast annak ellenere, hogy en soha egy szot sem tanultam spanyolul, o pedig sem a nemetet sem az angolt nem vagja. Kaptam tablettat tole es Aquarius sportitalt valamint natur joghurtot javasolt. Jol kihasznaltam a szabadidot, tobbek kozott jegeltem a labamat es a Shirley Maclaine fele Caminos beszamolo okan az Ujszovetseget olvastam.
Kicsit szetneztem a varosban is, lattam a majdnem 2000 eves varosfal maradvanyait.
A labam nem igazan javul, de lassan kezd hozzaszokni a szervezetem a csonthartya gyulladassal jaro kellemetlen erzeshez. Mindenki azt mondta, hogy meg mindig kellemesebb, mint a holyagok. Ezek utan foleg nem szeretnek vizholyagokat viszontlatni a talpamon...
Sok ember biztatasa mellett az ad erot, hogy tegnap tenyleg katasztrofalis allapotban sikerult mennem 24 km-t.

– itt: Mansilla de las Mulas - Espana.

20. Nap Mansilla de las Mulas-Leon
Osszesen mar tobb, mint 500 km-t teljesitve Leon-ban vagyok, kb. 300 km-rel Santiago elott. Fertozesem elmult, viszont sajnos a jobb labamban a gyulladas delutanra tovabb erosodott. Delelott pedig minden rendben volt, a szokasos sebessegemet felveve 4 ora alatt teljesitettem a tavot, mar fel 12-kor Leon-ban voltam. Tul gyorsan jottem, sokkal lassabban kene haladnom! Sokan kuzdenek ugyanezzel a problemaval a szallason, mindenkinek 3-4 nap pihenot irt elo az orvos. Nekem nincs ennyi idom, ha mostantol ovatosan megyek atlag 20 km-ket, akkor 1 nap rahagyassal idoben erkezhetek. Mar azt se bannam, ha aprilis 8-an befutnek Santiagoba ilyen labbal. Finisterre jelen pillanatban csak alom... Megprobalok tovabb menni, ezzel azt kockaztatom, hogy annyira begyullad, hogy teljesen fel kell adnom, de erre gondolni sem merek.
Ma vettem uj hatizsakot is, habar errol nem irtam, de sajnos egy sokkal kisebb meretu hatizsakot soztak ram az uzletben, mint amilyen a valos testmagassagomhoz illett volna. Mivel nem lehetett emiatt jol beallitani, tulzottan hatul volt a suly es tul sok teher esett a vallaimra, ami miatt eleget szenvedtem. (Bovebben majd a Felszereles bejegyzesben, remelem lesz ra lehetosegem.)
Jelentem, legalabb iszom! Bar lassan annyit pisalok, mint egy komplett Gozsdu udvar egy erosebb pentek ejszakan, de nehogy mar ezen muljon....

– itt: Albergue Santa María de Carbajalas.

Címkék: Zarándokút Camino Spanyolország Zarándok Camino Frances Camino Santiago





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.