Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

El Camino III.
2014/08/29 21:49:53 Küldte: Adam9

21. Nap Leon- Villadangos del Paramo
Utalom Leon varosat tiszta szivembol. Itt fajdult meg a labam ujra a belvarosban, 2x ettem itt, mindketszer borzalmas volt. Ma reggel az elso 3 gyogyszertar zarva volt, pedig allitolag szombaton minden ugyanaz, mint a hetkoznapokon. Utoljara "ott rugott belem" ez a varos, hogy nem akart vegeterni...
Haladtam ma 21 km-t, jelenlegi helyzetemben ez az egyetlen lenyeg. Immaron sarokemelovel, faslival es uj hatizsakkal. A "csodaszep tajakrol" meselnek a kepek!
Delutan 2kor felkerult a sapka is, kozvetlenul a kalap ala. Ekkora szelviharban mindig tanacstalan vagyok, mit tegyek a kalappal. Ha nem fogom, lefujja 5 mp-kent, viszont mindket kezem foglalt a 2 bot miatt. A hatizsakra nem lehet sehogy sem raerositeni, mert semmilyen zsinor vagy lyuk nincs rajta. Egyreszt a hideg miatt voltam kenyszeru felvenni, masreszt igy mar nem fujta le a fejemrol. Nem mertem magamat megnezni, de valoszinuleg nem en voltam ma a divatdiktator Espana teruleten! Azert voltam buszke magamra, mert ilyen jellegu megoldasok teruleten kb. eddig annyira voltam kreativ, mint egy antik sezlonyrugo...
Nem lesz tobb siras, de talan epp en tudok segiteni ezzel a bejegyzessel egy leendo zarandoknak. Fel eves keszulodes alatt elolvastam 3 konyvet es tucatnyi blogot, tobb mint 10 egykori zarandokkal beszeltem, de senki nem emlitette ezt a problemat, meg veletlenul sem figyelmeztetett senki. Szoval ha elragad a hev (mint sajnos engem is...), folyamatosan mesz 30 km felett ezen a kemeny, kavicsos talajon es nem iszod meg az aranyszabalynak megfelelo min. 1 liter/ 10 km vizmennyiseget, akkor olyan csonthartyagyulladasod lesz, hogy beszarsz. Sajnos maga a teny es a folyamatosan zavaro korulmeny pokolla tudja tenni a Caminodat. Az altalam megismert zarandokok jo egynegyede kuzd ezzel, eleg durva arany. Remelem valakinek tudtam segiteni!

– itt: Albergue de Peregrinos de Villadangos del Páramo, León.

 

22. Nap Villadangos del Paramo- Astorga
Egy tartalmas es fantasztikus nap utan nemreg erkezes Astorgaba. A tegnapi hatalmas szelvihar (ha nem fogom a botjaimat, visszafuj Leonig) utan nehezen volt bekalkulalhato a csodaszep mai idojaras, tegnap du. 4 utan meg egy jegeso is elkapott. Nagy teljesitmenynek tartom a 28 km-t, hatalmas lokest adhat tobb szempontbol is. Reszletek kesobb, most egy korso cerveza es "el classico". Egy gyenge versenytarstol kolcsonzott mondattal elve: " Mert megerdemlem...." – itt:
Astorga, Spain

22. Nap reloaded Egy nap negyesben

Meg Villadangos-ban ismertem a szallason Dan-t, Nacho-t es az eredetileg kimondhatatlan nevu litvan lanyt, Ocean-t.

Nacho (Ignacio) nagyon rendes ember, de elegge "flugos futam". Mar a 4. Camino-ja, de nem igazan outdoor cuccokban mozog. Raadasul magaval cipel a kezeben (!!!) egy sporttaskat, amiben fuszereket es tartos elelmiszereket tarol....?!?!? Nehezen hinned rola, hogy zarandok! Kb. ugy mutat, mint aki most indul a szomszedos tanyara bevasarolni. Azt mondja, hogy neki igy kenyelmes, amit en erosen ketlek. 100 meterenkent teszi at egyik kezebol a masikba a sporttaskat...!

Dan tortenete mar akkor is rendkivuli, ha csak a fele igaz! Hihetetlen szegenysegben nott fel egy kaliforniai sivatagban jelentos allami tamogatassal. 17 evesen mar a Special Force-nal teljesitett szolgalatot, mert az otthoni korulmenyeknel barmi jobb volt. Negy evig kepeztek ki az USA szemelyes ellensegeinek kiiktatasara. Kesobb autokat arult, az autok altal bekerult a penzugyi szektorba, majd egy 100 millio USD forgalmu szoftver ceg alelnoke volt. Harom eve sajat ceget alapitott es temeteseket kozvetit, jelenleg monopol helyzetben van az Allamokban. Morbid, de van ra igeny, a hozzatartozok nagy resze vagy messze lakik vagy ha kozel is, inkabb megnezi a rokon/barat utolso utjat az interneten...

Villares-be erve elveszitettuk Nachot, de csatlakozott hozzank az osztrak Raphael, akit mar ismertem Burgos-bol Matthias bucsuestjerol. Raktar automatizalasi rendszerekkel foglalkozik, nagyon sikeres volt a munkajaban, tobbek kozott o vezette a legnagyobb nemet konyvkereskedo uj raktaranak teljes automatizalasat. Egyszerre 1.000 embert iranyitott a projekt soran, de vegen mar ugy erezte, hogy mar nem csinalja teljes szivvel es lelkesedessel a munkajat, ezert felmondott es irany a Camino. A penz nem minden es nem boldogit, Raphael szeretne megtalalni nap, mint nap a szepseget es az inspiraciot a munkajaban.

Ocean eddigi 21 eve alatt nehany ongyilkossagi kiserletet tud felmutatni. 

Sokat beszelgettunk szamos pihenot beiktatva. Astorga elott jott a nap fenypontja, David es csapata vendegelt meg minket a lapos videk kozepen. Egy elhagyatott, teto nelkuli hazban elnek, mar evek ota kileptek a civilizaciobol es vegervenyesen a zarandokoknak szenteltek az eletuket!

 

23. Nap Astorga- Rabanal del Camino
Szitalo esoben El Ganso-ig, onnan zivatar tolgyeseken es sztyeppeszeru siksagokon keresztul. Ismet vegig a kozut mellett, de jelentektelen forgalom mellett. Komoly terv volt egy ebed El Ganso-ban, de etterem hianyaban kenytelen voltam tovabbi 7,5 km-t megtenni, hogy ismet zarandok menut kinaljon valaki (meleg leves es foetel). Mindenkit elveszitettem a tegnapi nap csapatabol, meg Raphael-lel indultam, de legtobbet egyedul mentem, ezen a buskomor es lehangolo napon. Tegnap este az emeletes agy aljan felirat: "Kitartas! Ennel csak jobb lesz....!" -nagyon is eletszeru.
Apropo emeletes agy: minden gyartot es tervezot rogton itelo birosag ele allitanek emberiseg ellen elkovetett bunok miatt, ha a ket agy kozti tavolsag nem haladja meg a felsotestem meretet. Mar legalabb 38-szor vertem be a hatamat, nyakamat es fejemet a felso reszbe kisebb-nagyobb seruleseket okozva...
Holnap nagy nap lesz, jon a Cruz de Ferro, az en Caminom legfontosabb allomasa.

– itt: Rabanal Del Camino (León).

24. Nap Rabanal del Camino- Molinaseca
Kokemeny, de erzelmekben gazdag nap volt a mai. Ezt a napot soha nem fogom elfelejteni! Ennyire szelsoseges idojarasi korulmenyek kozott meg sosem toltottem egy napot sem a "termeszet lagy olen". Foncebadon utan a szelvihart hovihar is tetezte. Mar elegge cudar idoben ertem fel 11-kor a Cruz de Ferro-hoz (kulon bejegyzes) 1531 meteres magassagba emelkedve. Manjarinbanba erkezve tovabb romlott a helyzet, a szellokesek es a hovihar erossege tovabb fokozodott. Manjarin egy epuletbol all, az itteni Albergue (meleg viz nincs, pottyantos WC) uzemeltetoje Tomas, az utolso templomos lovag. Bar sajnos ma pont hazon kivul volt, de a mar teljesen szetazott zarandokokat meleg teaval es egy melegedo helyiseggel vartak. Oten ultunk korbe egy kis kalyhat es hihetetlen boldogsaggal toltott el, hogy a meg Vaskeresztnel megfagyott ujjaim ismet mozgasba lendultek.
De ami utana jott egeszen a 7 km-re fekvo El Acebo telepulesig, az maga volt a pokol! Ketszer dontott le a labamrol a szelvihar, akkora jegeso kisert pont szembol 5 km hosszan, hogy cukorka nagysagu jegdarabok akartak utat torni mindenaron a szamba, komoly fajdalmakat okozva ajkaimnak. A termeszet meg soha nem szorta ram igy a pofonokat....
Teljesen szetazva es szetfagyva kertem ki a teamat, miutan elertem az orokkevalosagnak beillo ido utan az El Acebo-i szallast. A zarandokok 80%-a dontott a maradas mellett, mindenki idegrendszeret jocskan megtepazta az utolso 2 ora. A tea elfogyasztasa utan lecsereltem a zoknimat es a cipomet (felig allt a viz a bakancsomban....), megszabadultam csuromvizes alaoltozetemtol) es folytattam utamat Molineseca-ig, 9 kilometer alatt 600 metert sullyedve, egy vadregenyes erdei osvenyen haladva immaron tiszta idoben, csodas kilatassal.

– itt: Molinaseca Albergue De Santa Marina

24. Nap reloaded Cruz de Ferro - A Vaskereszt
Bizonyara sokan megdobbennek es talan megrokonyodnek, de nekem a tegnapi nap volt a legfontosabb, nekem nem a santiagoi katedralis elerese a fo celom! A Jakab-ut menten az egyik legmegkapobb hely a Cruz de Ferro. Egy magas, vekony nyarfaoszlop mered a magasba egy nagy kohalmon, ezen talalhato a vaskereszt. Romai istennek szentelt oltar, utjelzo vagy foldbirtok hatarat jelzo oszlop is lehetett. Evszazadok ota itt helyezik el a zarandokok az otthonrol hozott koveket, ez a rituale jelenti lelki terheik es negativ tulajdonsagaik elhagyasat. Nekem 4 kovem is volt...
Egyet kaptam a fiamtol, egyet edesanyamtol, egyet a munkatarsaimtol es egyet magamnak keszitettem es irtam ra, azt a negativ tulajdonsagomat, amitol leginkabb szeretnek megszabadulni. Termeszetesen a kovekre irt tartalom maradjon az en titkom, de tobbszor atolvasva, kover konnycseppek kisereteben valtam meg koveimtol es remelhetoleg negativ tulajdonsagaimtol. Oszinten hiszem, hogy van ertelme a zarandoklatomnak es a kovetkezo eletszakaszom kezdetere egy sokkal nyugodtabb, kedvesebb, turelmesebb es masokat tisztelni tudo ember fog visszaterni kozetek! Mivel a legfobb celomat tegnap elertem, innen nekem MINDEN TOVABBI LEPES AJANDEK! Amit koszonok a sorsomnak es a mennyei gondviselesnek! — itt:
Pilgrims Hostel Ponferrada.

 

25. Nap Molinaseca- Villafranca del Bierzo
Napsutes es sok km szolohegyek es erdok menten. Ma igazan sokat mentem, de a szep ido es a sok hosszan elnyulo falu miatt nem volt megterhelo. Cacabelos elott egy jeghideg hegyi patakba logattam a labamat, fajdalomcsillapito hatasa 1 oran keresztul tartott. Ezt a muveletet szivesen ismetelnem minden nap. Meg arra is volt energiam, hogy Pieros utan a konyv altal ajanlott 2 km-rel hosszabb alternativ utvonalat valasszam, de a latvany mindenert karpotolt. Nem akarmilyen dombos szolohegyek tettek fel az i-re a pontot, csodas latvany volt a jutalmam.
Az Ave Fenix albergue-ben szalltam meg, amely az egyik legregebbi a Camino mellett es kultikus helynek szamit. Keresemre kaptam jeghideg labfurdot soval es ecettel. Mindenki befizetett a kozos vacsorara, ami a tulaj koszontojevel indult, igazan csaladias hangulatot teremtett. Holnap ismet fel a hegyekbe, allitolag megint romlik az idojaras.

– itt: Plaza Mayor Villafranca Del Bierzo.

26. Nap Villafranca del Bierzo- Ruitelan
Trabadelo-ig a "camino duro" nehezebb utvonalat valasztottam, dacolva a 460 meter emelkedessel es 380 meter ereszkedessel, illetve a tobb, mint 2 oras extra idoigennyel. Fenseges panoramaban volt reszem, nagyon jo dontes volt. Onnan rengeteg legelo es egy hegyi patakot felfele kovetve kis falucskakon keresztul ertuk el Ruitelan-t. Tegnap teljesen Balaton Felvidek erzesem volt a szolohegyek kozott, ma pont olyan volt, mintha osztrak hegyi falvakon keresztul menetelnenk.
Trabadelo-ban talalkoztam egy ujabb Csoi nevu fickoval, nagy meglepetesre o is koreai. Meg a mansillai low-budget keksszel kinaltam, elfogadta es innen kezdve egyutt gyalogoltunk. Ahogy kesobb kiderult, 50 eves es egy epitoipari vallalat CEO-ja 6 eve, 700.000 USD feletti eves fizetessel. Napi 16 orat dolgozik, ejfelnel hamarabb meg soha nem ert haza. Az utobbi 5 evben nem csinaltak 3,5 milliard USD forgalom alatt. Ha tudna, hogy 1,20 EUR-ba kerult a 4 guriga keksz, amelynek utolso reszet mar egy hete hurcolom....De most jon a durva resz: a hetveget sem toltheti a csaladjaval, mert fel evre elore be van tablazva minden szombat-vasarnap golfozasra uzleti partnerekkel, ertekesitokkel, politikusokkal, stb. Nem szeret golfozni, de muszaj neki! Meg 2000-ben jott at ez a divathobort Japanbol, hogy felsovezetok csak es kizarolag golfozas kozben hajlandok barmit megbeszelni, azota is tart ez a szeszely. Hetkoznap a szigoruan vett munka, hetvegen a kotelezo golf, mint "szorakozas". Egesz heten 2 orara latja a csaladjat, amikor vasarnap delelott elmennek a templomba kozosen a misere...
A zarandokok kozott a legtobb a korei, egyertelmuen ez a nemzet kepviselteti magat a legnagyobb szamban. Egyreszt egy hires televizios szemelyiseg az utobbi evekben oriasi reklamot csinalt a Camino-nak, masreszt aki raszanja magat egy komolyabb szabadsagra, azok mar annyira megcsomorlottek a rengeteg melotol, hogy valami nagyon brutal feszultseg levezetest keresnek! – itt:
Ruitelán, Spain

 

27. Nap Ruitelan- Tricastela
A hegyek kozott zajlott a mai nap. Ma emelkedtem 880 metert es sikerult ugyanannyit sullyedni is:-). Keresztul az O Cebreiro hagon, az utolso hegyvonulat Santiago elott. Az elorejelzesek ellenere gyonyoru idoben, de hatalmas hoban. Cebreiro utan nehol terdig sullyedtunk a hoban, a bot sem segitett ezen a terepen. Az egyik legnehezebb, de legszebb latvanyt kinalo szakasz volt a mai. Nagyon kemeny meneteles utan 13 orakor ertunk (ismet Raphael tarsasagaban) Alto di Poio-ba, ahol egy nagyon baratsagos barban (kozvetlenul az utolso emelkedo utan) kaptam meleg etelt es a labamra jeget, nekem mar semmi mas nem kell a boldogsaghoz. Csak 8 EUR volt a finom es tartalmas zarandok menu, kb. 14 ora magassagaban teljesen megujulva indultunk vegre lefele! Ramil-ban megcsodaltuk a tobb, mint 100 eves gesztenyefat beerkezesunk elott negyed oraval. Itt megint megtamadott 2 kutya, akarcsak Riego de Ambros-ban harom napja. Kezdem azt hinni, hogy a spanyol kutyak ereiben is bikaver csordogal, mert ahogy meglatjak a piros kabatomat, maris tamadnak....

– itt: Tricastella.

 

28. Nap Tricastela- Sarria
Indulas utan 300 meterrel kulonvaltam Raphael-tol. O eddig is mindig a rovidebb utat valasztotta, en tovabbra is mindig a szivemre es az utikonyvem ajanlasara hallgatva a szebbik utvonalat. O jobbra ment, en pedig balra Samos fele. Az ut felenel beert Luc, akit mar ismertem az elozo esti vacsorarol. Tobb, mint 20 evig volt a genti varosi konyvtar vezetoje, 3 eve ment nyugdijba. Nagyon jol elbeszelgettunk, Luc angol-nemet kevert nyelven beszelt, az a lenyeg, hogy ertettem a gondolatait. Kozosen erkeztunk a samos-i Szent Benedek rendi apatsaghoz, amely a legnagyobb spanyol kolostor. Egy szerzetes vezetett minket vegig 1 oras tura kereteben spanyol- francia nyelven, Luc forditott nekem nehany dolgot. Az elso emeleti falfestmenyek erdekessege, hogy a fiatal Sophia Loren El Cid cimu filmben nyujtott alakitasa olyannyira inspiralta a muveszt, hogy az egyik apaca arckepet rola mintazta. Samostol is a hosszabb, de orszaguttol tavoli tipikus Galiciai utvonalat valasztva csodalatos erdokon keresztul jutottam el Sarria-ba. Ez az esos, de termeszetileg rendkivul szep regio nagyon jellegzetes, 2 nap gyaloglas utan ugy erzed, barmikor ujra felismerned 10 perc utan. Minden varazslatosan szep zold szinben pompazik, ezt a zold szint mindig is Galiciahoz fogom kotni a jovoben. A foutra visszaterve szinte azonnal talalkoztam Ocean-nal es a 66 eves, kanadai Ken-nel, aki 10 evig dolgozott aranyasokent a Yukon folyonal. Este Ocean fozott nekunk, majd sok sor elfogyasztasa mellett nagyon erdekes beszelgetesben volt reszem a telapo kinezetu Ken-nel. Mar a 6. Camino-ja tiz even belul, most eppen azert van itt, hogy eldontse erdemes-e elvennie felesegul a 25 evvel fiatalabb baratnojet.... – itt:
Sarria, Spain.

 

29. Nap update Portomarin előtt
Már 100 km-en belül! A kilometerkő feletti magyar zaszló csak fokozta a lelkesedésemet. Készülj Santiago! Jövök, mint a cunami... — itt:
Albergue-Restaurante Casa Cruceiro de Ferreiros.

 

30. Nap Hospital da Cruz- Melide
Csendes nyugodt nap, extrak nelkul. Kifogastalan idojaras napkozben, egesz ejszakas esozes utan reggel mar kellemes napsutesben indultunk. Azert is kapkodom ennyire a labamat, mert egy esetlegesen bekoszono kemeny esozes (ami jellegzetes itt), nagyon at tudja irni az elore eltervezett menetrendet. Tipikus Galicia, keskeny osvenyek es szelesebb dimbes-dombos erdei utak. Leboreiro-ban finom ebed lencselevessel es marhasulttel. Raphael tegnap szakitott a baratnojevel 5 ev utan, egesz nap ezen ragodott, tovabbra sem erossegem lelket onteni masokba. Azert is jott a Caminora, hogy kapjon egy isteni jelet, ezt a not kell-e felesegul vennie. Megkapta, csak eppen Ausztriabol erkezett a jel... (a lenyeget tekintve tokmindegy)
Egesz nap probaltuk elkerulni az allandoan es sokat beszelo Ocean-t, de valahogy mindig megtalalt minket:-)
Itt Melide-ben er veget az Oviedo-bol erkezo Camino primitivo, de nem hiszem, hogy ez jelentosen novelne a zarandokok szamat. Egyertelmu a Camino del Santiago egyeduralma, mig ennek az utnak sajnos tulzottan is no a nepszerusege, a Camino Costan es Camino primitivon hetekig nem talalkozol senkivel.
Befutott Ken is a szallasra, ismet egyutt a csapat! Ma 40 km-t jott, hogy behozzon minket:-)!

– itt: Albergue Melide - Camino de Santiago.

Címkék: Zarándokút Camino Spanyolország Zarándok Camino Frances Zarándokl





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.