Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

El Camino IV.
2014/08/29 21:51:56 Küldte: Adam9

31. Nap Melide- Pedrouzo
Nem tudtuk tovabb elkerulni a sorsunkat, egesz nap esett az eso. De osszessegeben meg igy is nagyon szerencsesek vagyunk, semmi okunk nem lehet panaszra az idojarast illetoen.
Az elso szakaszt Arne- val mentem, aki egy tallini munkaero kolcsonzo ceg tulajdonosa. Sajnos az a tapasztalatom, hogy ha valamelyik fel nem beszeli legalabb a kozos nyelvet kozel anyanyelvi szinten, nehezen tud kialakulni melyen szanto beszelgetes.
Ismet felbukkant a kolumbiai haverunk, akit a Cebreiro hago utan lattunk utoljara. Farmerban es egy iszonyatosan felretaposott sportcipoben jarja az utjat, de terdig ero hoban nem ez volt a legidealisabb kombo. A mai egesz napos esozesben sem cifrazta nagyon a dolgot, 2-3 kilometerenkent golyaallasban szunetet tartva vette le es ontotte ki a cipojebol a vizet, aztan labcsere.....
Elegge felejtheto ebed Salceda- ban, hihetetlen miket nem tudnak beledobalni ezek a spanyolok a leveseikbe (ma disznoful darabokat talaltam a bablevesben...). De a desszert mennyei volt, meg mindig itt van a szamban az ize!
A taj szinte ugyanaz mint tegnap, legfobb kulonbseg, hogy ma eukaliptusz erdokon is keresztul haladtunk.
Holnap nagy napra keszulunk, csak 21 km van betervezve... – itt:
Arca Pedrouzo.

 

32. Nap Érkezes: Santiago de Compostella
Hát itt vagyok, megérkeztem Santiago-ba!
818 km-t gyalogoltam, ebből több mint a felét, 420 km-t egy durva csonthártya gyulladással hátráltatva. A SJPP-i vasutállomástol minden egyes mm-t a saját lábamon tettem meg, az én bizonyítványom nincs taxi es busz kilométerekkel átitatva.
Soha egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy bármikor is feladjam, pedig Mansilla környeken voltak komoly problémáim. Töretlen lelkesedéssel mentem tovább, hogy megvalósítsam céljaimat és valóra váltsam álmaimat.
Fantasztikus érzes itt lenni, hatalmas lelki békét és nyugalmat érzek, nem elsősorban örömöt!
Kiváltottam a compostella-t, rögtön kettőt is, hiszen ebben a jubileumi évben a ferences rendiek is kiállítanak egy különlegeset, ugyanis Assisi Szent Ferenc pont 800 éve teljesítette a Camino szakaszát. — itt:
Catedral de Santiago.

 

33. Nap Pihenőnap
A Camino a civil létezesünkből való kilépés! Pozitiv hatással van az emberek tudatára es jellemére. Egy sokkal szebb és konfliktusoktól mentesebb világban élnénk, ha az emberek nagy része teljesítené ezt az utat. Itt kinyílsz es megnyílsz, hiszen mindenki nyitott feléd is, az emberek zárkózottsága, közömbössége és negatív értelmű semlegessége is a 21. század egyik fő problémája.

"Műszerekkel mérem, a nagy közömbösséget,
Túlcsordulnak a skálán a kapott eredmények.
Az otthon nevű részen, a panelrengetegben,
Embergépek élnek zavartalan csendben.

A szájukon lakat van, minden ablak zárva.
Kattanásig húzva a szívüknek cipzárja.
Ha éreznek is bármit, azt elcsomagolják,
Masnis dobozokba, majd szekrénybe szórják."

Persze ez csak hiú ábrand, hogy valami Caminohoz hasonló dolog nagy tömegeket változtoztasson pozitiv irányba. Sőt egyre többen es többen esnek bele a jelenkor csapdájába:
"Céloknak élsz, amiket célok követnek, valóban őrjítő leszel majd öregnek..."

Forog a mókuskerék, még lassítani is nehéz, nemhogy kiszállni egy 30 napos testi-lelki megújulásra, átgondolni és értékelni az eddigi teljesítményt, mit akar az élet Tőled, Te mit akarsz tőle, mit adtál eddig es mit kaptál, hol hibaztál es min változtatnál.
Nagyon sok önkentes es egykori misszionárius járja az Utat, már önmagaban az a tény, hogy köztük vagy és hallgatod a történeteiket illetve bepillantást nyersz a mindennapjaikba és szemléletmódjukba, teljesen új gondolatokat ébreszt benned. Másképpen szemléled és értékeled a saját sorsodat és értékeidet (egészségügyi állapot, pénzügyi helyzet, stb.), mint bármikor azelőtt.
Közvetlenül miután a Vaskeresztnél megszabadultam köveimtől es terheimtől, a Monte Iragon hegyen a hóvihar és a jegeso jelképesen tisztára mosott, utólag visszagondolva még az időjárás alakulásának is jellemformáló hatása volt. – itt:
Santiago de Compostela, Spain

 

32-33. Nap Santiago de Compostella reloaded
Szerda reggel mar 6 elott elindultunk Raphael-lel Pedrouzobol, hogy ne kessuk le a deli zarandok miset, foleg egyre tobben megerositettek a botafumeiro tenyet. Ritka unnepek alkalmaval veszik elo csak az oriasi tomjentartot, de ha valaki kifizeti az elore meghatarozott arat, akkor "elohuzzak" a raktarbol. Nagy mazlink volt, most pont kifizette valaki... Fel 11-kor mar a katedralis elott alltunk, az utolso 10 km-n kulonvalva, mindenki a sajat gondolataiba melyedve, egyedul erkezett meg. Gyorsan megkerestem es elfoglaltam a szallasomat, mivel Sahagun-ban megismertem a Roots&Boots tulajdonosat Felipe-t (aki szinten a Caminot jarta), logikusnak tunt ennek a szallashelynek a valasztasa. Regi baratkent udvozoltuk egymast, majd rohantam vissza a katedralishoz. Sajnos legnagyobb megdobbenesunkre bombariado miatt a mise elmaradt, de este 7-tol mar nem volt semmi akadalya. Mise utan kozosen mentunk at egy sorozobe, ahol ejfel elott fel oraval megjelent Norbert, a nemet pap, aki aktivan reszt vett a mise celebralasaban (a botafumeiro videoban a jobb szelen, magas es szakallas). Arne-val azonnal felismertuk es beszelgetesbe elegyedtunk vele. Ha nem lennenek fotok, tenyleg azt hinnem, hogy nagyon be voltunk rugva...
Csutortokon megerintettem Szent Jakab szobrat az oltarter mogott es megneztem kriptajat az oltar alatt. Ken es Arne tarsasagaban elfogadva es kihasznalva az 5 csillagos Parador hotel nagyszeru es peldaerteku hagyomanyat (az elso 10 zarandokot meghivjak ebedre es vacsorara), csodas ebedet ettunk a vilag legregebbi szallodajaban.

– itt: Santiago de Compostela, Spain

 

34. Nap SDC- Negreira
Remelem senki nem gondolta, hogy megallok Santiagoban... Irany Finisterre! Nekem ez lesz a jutalomjatek!
Felipe- tol kertem es kaptam egy kisebb zsakot, nagy hatizsakomat a santiagoi szallasomon hagytam. Benne a bakancsom, halozsakom es a botom, ezeket mar egyaltalan nem akartam cipelni.
Meg egy gyors reggeli a Parador-ban, lassan jobban ismerem ennek a szallonak a hatso jaratait, mint Angyalfoldet.
Egesz nap zuhogott, egy cipovel meleg lesz a pite, foleg ha tenyleg 4 napon keresztul marad ez a borzalmas idojaras!
A nap fenypontja a Ponte Maceira melletti gotikus hidon valo atkeles volt.
Nem sokkal utana beertem kolumbiai haveromat Francescot, aki Sarria-tol mar az occsevel, a Madridban elo Osvaldoval nyomul (mindketten farmerban...mindketten terdig atazva...). Kiderult, hogy Francesco a cali korhazban dolgozik, sebesz foorvos es hasi mutetekre specializalodott. Sajat elmondasa szerint igen jol keres, foleg kolumbiai viszonylatban. Nem akartam neki mondani, hogy egy uj cipore megiscsak illene aldozni, egy turanadragrol nem is beszelve.... – itt:
Negreira, Spain

 

35. Nap Negreira- Olveiroa
Hosszu 33 km-es nap volt, sok kis tanyan es alig lakott telepulesen keresztul. Egy kis eltevedessel es egy jokora esessel kezdodott a nap. Nincs ebben semmi meglepo, mar 3 napja egyfolytaban szakad az eso.
Tudtam, hogy Negreido utan sok szempontbol nehez szakasz jon, 50 km-en belul meg supermercado sincsen.
Delutan 1-kor Santa Marina kozepen ittam egy teat, akkor mar 5 oraja gyalogoltam a szunni nem akaro esoben. Hiaba pillantottam remenykedve kifele az ablakon, elkezdett meg jobban esni. Tudtam, hogy meg mennyi van vissza, de megkerdeztem a pultost. O is 12 km-re saccolta... Ezen a ponton kellett bevetni titkos fegyveremet. Ilyen esetekre es fizikai holtpont esetere tudom ajanlani a Tegla cimu film betetdalait, elsosorban a Dropkick Murphys szamokat. Ha meghallgatsz beloluk nehanyat, tutira "ketteharapod" a kovetkezo 15-20 kilometert, barmilyen faradtan es barmilyen idojarasi korulmenyek kozepette!
Nem tudom, hogy lesz ebbol holnap naplemente nezes, amikor 3 napja meg napot se lattam.... Ruhaegetes szinten nehez ugy 4 nap eso utan! Csak kod es eso, ez jut most nekem... Remeny hal meg utoljara, remelem holnapra valtozik az ido! – itt:
Olveiroa, Spain

 

36. Nap Olveiroa- Finisterre
Elertem a harmadik es egyben utolso celomat is, megerkeztem Finisterre-be, a "vilag vegere". (Latinul Finis Terra, jelentese vilag vege.)
Meg Franciaorszagbol indulva, egesz Spanyolorszagot hosszaban vegiggyalogolva, 910 km utan ertem el ma az Atlanti- oceant. Leirhatatlan es meses erzes, nem lehet szavakba onteni!
Innen nem tudok tovabb menni, sem a terkeprol nem mehetek le es vizen jarni sem tudok...
Gyonyoru ez a hely, nem is gondoltam volna, hogy ez lesz a vegen a hab a tortan!
1853-ban epitettek a 17 meter magas es 57 km fenysugaru vilagitotornyot. A Finisterrei- foktol ellenorzik a vilag teherhajoinak 70 %-at.
A magyar zarandokszallason lakom, Aranka 2012- ben nyitotta ezt a szinvonalas helyet. Holnap tipikus magyar reggelit keszit nekem:-) – itt:
Faro de Finisterre.

 

37. Nap Finisterre- Muxia
...... csakazertis feljottem gyalog Muxia-ba. Hianyzott meg ez az extra 29 km:-)
Kedves haziallatok es gyonyoru viragok kisertek utamat.
A hires kolostor tetoszerkezete tavaly karacsony reggelen leegett, jelenleg az egesz epuletet restauralas alatt all.
Ma is egy magyar kezben levo zarandok szallason alszom, Roland a hospitalero fogadott Muxia- ban. Nagyon furcsa egymas utan 2 nap is magyar szot hallani.
Annyira megorultem a szinten Adam nevu cseh zarandoktarsamnak, hogy egybol beugrottunk az oceanba a helyi lakosok legnagyobb megdobbenesere. – itt:
Muxia, Spain.

 

38. Nap Vege- Finish- Final
A zarandoklat veget ert, a vandor megpihen.
Igazan furcsa erzes 37. nap utan buszra szallni kozel ezer kilometer legyaloglasa utan. Belegondoltatok mar, mi volt a leghosszabb idoszak, amit kozlekedesi eszkozok igenybe vetele nelkul toltottetek?
A napi beszamolokat elsosorban onmagamnak irtam, mert elore tudtam es ismerem annyira onmagamat, hogy hazaerkezesem utan mar nem fogom uti elmenyeimet archivalni. Kesobb a tucatnyi visszajelzesbol derult ki, hogy sokan olvassatok.
Halas koszonet mindenkinek, aki akarcsak 1 perc erejeig is lelekben velem tartott ezen a hosszu, de elmenyekben es tapasztalatokban gazdag utazason!
Akinek tetszett a napi beszamolo vagy akar talalt benne egyetlen ertekes gondolatot is, kerem dobjon egy like-ot a Santiago-ba erkezesemkor a katedralis elott keszult fotora (ha eddig nem tette meg), hogy a jovoben egy helyen lathassam, kik voltak a "lelki utitarsaim".
Ha esetleg valakiben a napi beszamolok felebresztettek a Camino vegigjarasanak gondolatat, kerem kuldjon szemelyes uzenetet, szivesen segitek barmiben.
Minden baratomnak es ismerosomnek csak ezt kivanhatom az elet minden teruletere vonatkozoan patakzo konnyeim kozepette:
Buen Camino! – itt:
Santiago de Compostela, Spain

 

Extra: Hasznos tanácsok!


Camino előtt minimum 2 héttel kezdjetek el szedni magnézium tablettát, toljatok be egy havi adagot, általában annyi van egy dobozban. Én a JutaVit termékeket szedem még ma is, a javasolt napi magnézium bevitel 375 mg. Magnézium  + B6 termék (250 mg tiszta magnézium tartalom) és Kalcium-Magnézium-Cink termék (150 mg tiszta magnézium tartalom) együttes szedése javasolt.

Lábfejre Balea Hirschtalg (szarvasfaggyú) krémet javasolnék, minden reggel indulás előtt kell bekenni a lábfejedet. Puhít és ápol, megakadályozza a lábfejed csúszkálását a zokniban. Így redukálod a vízhólyagok kialakulásának veszélyét.

Teljesen bőr túrabakancsban SEMMIKÉPPEN ne menjetek. Nagyon merev felül és nem tud mozogni a lábszár, 2 hét után garantált a csonthártyagyulladás.

Nyáron sokan visznek túraszandált váltócipőnek. Bár nálam vagányabb fickók is mondták már, hogy „Nekem bejött a Szandi…!”, én mégis 2 túrafutócipőt javasolnék az Útra, szerintem ez a legjobb választás. Egy váltócipőt és papucsot fürdéshez mindenképpen vigyetek. Nagyon fontos, hogy a szálláshelyekre való megérkezés után, másik lábbelit tudjatok felvenni.

Kamásli alapkövetelmény! Esős és eső utáni napokon óriási hasznát veheted! Csak nyerhetsz vele, mert kis súlya van és nem foglal nagy helyet.

Túrabot! Mindenkit arra biztatok, hogy vigyen magával. Egy jó teleszkópos túrabot képes átvenni a testsúly 30%-át. Meredek lejtőkön és emelkedőkön nagy segítség. Két másik előnye, hogy használatával szinte lehetetlen elesni (esős napokon könnyen bekövetkezhet) és nekem nagy „fegyver” volt a kutyák elleni védekezésben.

4 oklevelet lehet idén szerezni: Compostella, Ferences rendi Compostella, Fisterra, Muxiana

Az első kettőt Santiago-ban, az utolsó kettőt Finisterrében és Muxiában adják a Municipal Albergue-ben. Ha mész Muxiába, ne felejts el pecsételni Liresben a kávéházban.

A legjobb szállások ezek lennének véleményem szerint:

Torres del Rio - Casa Mariela

Közvetlenül a főtéren, a templom mellett. Érdemes befizetni a vacsorára (10 EUR) a szálláson. 50 méterre tálalják a vacsorát az étterem felső szintjén, de a hospitalero a pincér, aki hatalmas hangulatot teremt.

Azofra - ez az egyetlen szállás, 30 db 2 ágyas szobával

Itt nem voltam, mert húsvétkor nyitott, viszont minden könyv a legjobb szálláshelyek között említi.

Boadilla del Camino - Albergue El el Camino

Gyönyörű kert és szép társalgó a hálóterem előtt. Érdemes itt vacsorázni 9 EUR-ért.

Eduardo a tulaj meg fogja kérdezni magyarul: Hogy hívnak:-)?

Mansilla de las Mulas - Albergue Jardin

Új és modern, külön női és férfi zuhanyzó, toalett.

Ha 20 EUR csomagárat fizetsz, kapsz egy kevésbé tartalmas reggelit, de egy nagyon bőséges vacsorát a szállás mellé.

Sarria - Casa Peltre

Ez volt a legdrágább: 12 EUR.

Kényszerpálya volt, mert a többi szállás tele volt.

De egy nagyon világos, sajátos stílusú varázslatos szállás, csupán 11 emeletes ággyal. A felső szinten nagy konyha és ebédlő.

 

Kultikus szállások:

Villafranca del Bierzo - Ave Fenix

Nem túl jó maga a szállás, viszont az egyik leghíresebb. 15 EUR-ért szállás + jó reggeli + vacsora. Kihagyhatatlan!

Vacsora előtt közös ima Jesus-szal, az egyik legrégebbi Camino szállásadóval.

 

Castrojerriz - Albergue de San Esteban

Szinte egész évben telt ház, Paco a tulaj nagyon kedves ember, a Camino egyik kultikus figurája.

Ajánlom még:

Villafranca Montes de Oca - Municipal Albergue

Hatalmas konyha és ebédlő, azaz közösségi tér. Este mindenki itt gyűlik össze, nagyon kellemes hangulat.

Legszebb falu: Cirauqui (Navarra)

Legvarázslatosabb hely: Castrojeriz (a kolostorban az apácák süteményt készítenek és javaslom nézzétek meg másnap délelőtt a várat is (castillo) a csodás kilátás miatt, kb. 25 perc Paco zarándok szállásától)

Legszebb városok:

Pamplona

Santo Domingo de la Calzada (baromfi pár a székesegyházban)

Burgos (legszebb katedrális)

Ha 30 km felett mentem egy nap, akkor mindig ettem délben/kora délután zarándokmenüt. Legemlékezetesebb menüket itt kaptam:

Alto di Poio - közvetlenül az utolsó emelkedő után jobbra egy kis bárban, 8 EUR-ért. Ez esett a legjobban, ezt ne hagyjátok ki!

 

Portomarin - Camino mellett a várost már majdnem elhagyva, hatalmas körpanorámás étterem, aminek az alja privát zarándok szállás. 9,50 EUR

Leboreiro - Az út mellett jobbra kis étterem. 10,00 EUR

 

Salceda - Az út mellett jobbra kis étterem. Itt ettem életem legfinomabb puding tortáját desszertként. 9,00 EUR

 

Hasznos tipp:

Villafranca del Bierzo előtt Pieros falu után MINDENKÉPPEN kanyarodjatok jobbra a szőlőtőkék felé Valtville de Arriba irányába. Gyönyörű dombos szőlőhegyek és szép kilátás.
Villafrance del Bierzo után válasszátok a Camino duro-t Trabadeloig, sokkal szebb, mint a másik útvonal.

Tricastela után Samos irányába menjetek (az apátság megtekintése ajánlott), majd Samost elhagyva Teigun után Paicais/Perros irányába.

 

A leginkább költség- és időhatékony kijutás szerintem a Budapest- London Stansted, London Stansted - Biarritz Ryanair repülőjárat.
Szombaton nagyon jó a csatlakozása, csak 3-4 órát kell várni a reptéren, de ez egy esetleges késés esetén még jó is lehet.

Mehetsz Brüsszelbe Wizzair járattal és onnan Ryanair Biarritzba, de akkor ott kell aludnod egy éjszakát, ami 1 nap veszteség és emeli a költségeket.

Működik még a Budapest- Párizs Wizzair-rel, de be kell jutnod a városba és onnan vonattal Bayonne 80 EUR-ért. Szerintem nem jön ki olcsóbbra, ráadásul időben sokkal több és macerásabb.

 

Biarritzban az információs pultnál megmondják, hogy melyik buszállásról indul a vonat Bayonne-ba. Kb. 50 métert kell sétálnod. Buszjegy ára 1 EUR. Közvetlenül a bayonnei vonatállomás előtt tesz le a busz, onnan mennek kb. 2 óránként vonatok Saint Jean Pied de Port-ba. A vonatjegy ára: 9,90 EUR. Nem elég megvenni a jegyet, a peronon indulás előtt érvényesíteni kell, különben megbüntetnek. Ezt általában senki sem tudja, ezért ez nagyon hasznos tanács.

Címkék: Zarándokút Camino Spanyolország Zarándok Camino Frances Camino Santiago





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.