Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Valami nagyon nincsen rendben...
2014/09/03 19:01:30 Küldte: Gejza

Az elmúlt hetekben a Balaton-felvidék várait jártam. Egyedül, vagy egy-két társammal, bronzkori sáncokat, eldugott, apró tatárjárás utáni váracskákat kutattunk fel, árkon-bokron, hegyen-völgyön át. Volt, amelyiket hat napig  kerestünk, mire  megtaláltuk. A hetvenes évek végén a Régészeti Topográfiában írtak róla pár sort, meg hogy Csabrendektől délkeletre 2 km és Sümegtől szintén 2 km északkeletre egy gerincen… No, találd meg, ha tudod!? Akkoriban ez még hadi titoknak számított. Még a terület erdésze sem tudta megmutatni. Sőt a 1:10.000-es tájfutó térkép sem ábrázolta… Szóval, ilyen helyekre nem vihetek magammal nagy társaságot. Legfeljebb néhány magamfajta elvetemült alakot!

Azért akadnak ilyenek! Mert a Várak a Börzsönyben és a Várak a Mátrában jelvényszerző túrák teljesítői azóta is rágják a fülemet, hogy melyik lesz a következő hegység, ahol hasonló sok élményt nyújtó pontgyűjtő mozgalmat szervezek? Hát ezért gyűjtöm az anyagot. Végzem esőben, szélben a terepbejárásokat. Jegyzetelek, mérek, fotózok, könyvtárakat bújok, idős emberek visszaemlékezéseit hallgatom, hogy aztán úgy tudjam leírni, hogy a térképet kevéssé ismerők is odataláljanak.

A minap a Káli-medencében, a Mindszentkálla melletti Kereki-domb sáncvárát jártam be. A Topográfia alig ír róla. A térképvázlat ugyanazzal a satírozással jelöli a sáncot, a sáncárkot, a felette lévő teraszt és az északi oldalon az egykori szőlőművelésből itt maradt kőtámfalat. Nem csoda, hogy nem egyezik a leírással. Fenn a csúcson európai minőségű ismertető tábla ír a környék kialakulásáról, de a sáncokról egy szót sem.

Innen a medence keleti szélén álló Hegyes-tű felhagyott bazaltbányájába igyekeztem, ahol az elmúlt év óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geológiai bemutatóközpontja működik. Hogy a csúcs körüli Árpádkori kőfal romjairól nem írnak, már meg sem lepődök. De hogy a bemutatóközpont vezetője még a romok létezéséről sem tud, az már elgondolkoztató…

Pár nap múlva Tihanyba mentem. A Csúcs-hegyre vezető piros + jelzést lefestették, hogy helyette a tanösvény zöld „T” betűjét tegyék a helyébe. A várról persze itt sincs semmi. A legdurvább talán a félsziget északi oldalán az Ó-vári kilátó. Gyönyörű madártávlati rajz mutatja be a környék hegyeit, de hogy mind ezt egy 3.500 éves, még ma is két és fél méter magas késő bronzkori földsáncról nézzük – semmi.

Úgy tűnik a várak, templomromok és egyéb kultúrtörténeti emlékek a nemzeti parkok mostoha gyermekei. Mert nem csak itt, a Balaton mellet, de a Pilisben, Mátrában, Bükkben, Zemplénben is csak a geológiai, botanikai és zoológiai értékekről szólnak a tájékoztató táblák. Talán, a Múzeumoknak volna a feladata? Csak hogy nekik az ásatásokra is vékonyan csordogál a támogatás. Ilyesmire végkép nem jut pénz…

Szigligeten a polgármester állt a várkutatás élére. Csobáncon a hagyományőrző egylet. Sümegen egy magán vállalkozó, de számos várban nincs ilyen civil kezdeményezés. Reziben és Tátikán évek óta áll a megkezdett feltárás. feltehetőleg elfogyott a pénz.

Az előző rendszerben érthető volt történelmünk eltitkolása, meghamisítása, de a polgári kormánynak – remélhetőleg nem csak szavakban – fontos a sport, a mozgás és az ifjúság hazafias nevelése. 

Nem értem! Ahová egyébként is tesznek ki táblát, nem kerülne még többlet költségbe sem, ha pár sorban ezekről is írnának…

Szádeczky-Kardoss Géza szkgeza51@gmail.com

Címkék: Balaton-felvidék Vár Sánc Bronzkor





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

Gejza
2014/09/09 22:11:23

A háborgásomnak azért úgy látszik néha van valami foganatja is! Épp ma kaptam e-mailt az Ipolyerdő ZRT-től, hogy az észak-Börzsönyben, a Hont határában lévő Kútberki őrházat felújítják  és turistaházzá alakítják.

Készítenek egy, a környék túracéljait bemutató ismertető táblát is. Ehhez kértek, hogy küldjek nekik a Jelenc-hegyi bronzkori sáncokról térképvázlatot. Jó lenne, ha más erdészetek is követnék a példájukat!



Paya
2014/09/09 18:21:17

Sokat kóvályogtam én is a susnyában, elfeledett helyek után kutatva. Ugyanaz az értetlenség munkál bennem is, mint amit említesz, Géza. Beérek a faluba, szép nagy tábla, itt a "Postahivatal", itt a "Kimérde a Pityergő Indiánhoz", itt a "Kisdegesz Burgerező".

Apróbetűben, lap aljára odaírhatnák "megszállott és elvetemült túrázóknak: a vár koordinátái XY" 



Gejza
2014/09/03 22:56:09

Köszönöm az infót!

Még a tűzfegyverek megjelenése előtt épült, alig 60-70 centi vastag, habarcsba rakott kőfal övezte a hegyet. Amely aztán kívülre-belőlre ledőlve alkotta meg azt a földsáncra emlékeztető formát ami most látható. A felvezető út mellett látható egy kb. 4 méter hosszú kiásott falrész belőle.

Ha esetleg lenne a hegyről kőbányászat előtti fotód, az nagyon érdekelne!

Üdv: Géza



zolikoma
2014/09/03 22:07:52

Kedves Gejza Bátyám !

Örülök, hogy nemrég erre felénk, a Balaton-felvidék lankáin jártál és rég elfeledett várak után kutakodtál. Az általad említett Hegyestű /mi így írjuk és mondjuk/ egy erdők közé bújt kis község, Monoszló határában van, mely az én szülőfalum is. Itt minden bokor, minden fa személyes ismerősöm és természetesen hallottam a hegytetőn álló Árpád-kori várról, bár azt környezetemben mindenki földvárnak tudta.

A Hegyestűn lévő bemutatóközpontot a legutóbbi időkig egy szintén itt született házaspár "üzemeltette",ők ismerték a hely minden legendáriumát.  Aztán pályáztatás következett és ismereteim szerint távoli valaki nyert, akinek alkalmazottja van most a hegyen, így ne csodálkozz, hogy a romokról  nem tud.            Barátsággal üdvözöl: Horváth Zoltán




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.