Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Megér Neked 2 Ft-ot?
2015/03/16 00:03:09 Küldte: veresscsaba

Avagy komoly matek túra közben.

A január végi hóesések után gyakrabban fordultam elő kedvenc hegyemen, ez azóta is tart.Feltűnt -talán jobban mint máskor, talán a sok fehér után-az olvadás után előbukkanó szemét. Egyik szakaszon-melyet kábé 10 perc alatt szoktam megtenni- megszámoltam az ösvény mentén a „szépségeket”: 20 darabot számoltam össze, nagyrészt sörös doboz, műanyag palack. 1-2 zacskó, alufólia. "Pézsét" csak-csak megoldja a természet. Hogy gyorsabban teljen a hátralévő idő, kiszámoltam, hogy ha csak 3 darabot vinnék le minden alkalommal, 2 hét alatt eltüntetném arról a szakaszról a cuccokat(mondtam, komoly matek lesz). És azóta így teszek, mindig hozok le egy kis szemetet.

Hogy miért?

1: bántja a szememet, de nagyon.

2: annyi élményt tud nyújtani a természet, hogy ennyivel igazán viszonozhatom. Amit kaphatunk: friss levegő, csend, mozgás öröme, vadak, virágok látványa, egy szép panoráma, a gomba, a medvehagyma, a kökény, a szeder, a csipkebogyó, és a sor még hosszú… Megér 2 Ft-ot?

3: hátha ragadós lesz a tettem, így még tisztább lehet a hegy.

Olvastam olyanok beszámolóit, akik mindig lehoznak egy zacskó szemetet a hegyről- ők a szememben Turisták. Eddig annyit tettem, hogy a saját hulladékomat hazahoztam, természetes. Ezentúl erre picit ráteszek, lehajolok néhányszor, visszaadom a napfényt, a levegőt annak a néhány négyzetcentiméternek. És nem azért teszem, hogy dicsekedjek, vagy turistának nevezzenek. Csak mert már ez a természetes számomra. Amióta így teszek, 1 km-en összeszedtem a szemetet. Tudom, nem nagy dolog. Azt is tudom: nem maradhat így, a szemét valahogy úratermelődik. De látni fogom, hogy milyen lenne az ösvény ha otthagytam volna amit lehoztam. Ha veszünk egy erősebb szemeteszsákot, ami mondjuk 20 Ft, azt kb. tízszer használhatjuk. Na így jön ki a címbeli 2 Ft-egy alkalomra. De az a tasak is megteszi, amiben hazaviszed a zöldéget-gyümölcsöt, pékárut a „marketkből”, így még pénzedbe sem kerül. 2-3 mozdulat a túrán, 2 mozdulat otthon, és máris tisztább lett a természet.
Most kérdezhetik sokan:„miért vinném le más szemetét?” Azért, hogy legközelebb szebb legyen a kirándulásod, túrád. Például azért. Lehet replikázni, hogy „úgysem megyek többet arra”. Lehet, de legalább más tisztább ösvényen fog járni, és ha ő is így tesz, lehet Te jársz legközelebb az általa korábban tisztított ösvényen. És ha ismét járni fogsz ugyanott a későbbiekben?
Aztán ott lehet a következő kifogás:”büdös, vagy fertőző”. Hidd el nem büdös csak humuszos, és lemossa az eső, a harmat, a köd.
Lehet mondani: „nem elég, hogy túracuccot veszek, az odajutás is pénzembe kerül, még zacskót is vegyek?” Nos, ez a kifogás elébb megdőlt.
Mondhatják egyesek: „szedje össze a szemetet a Nemzeti Park, erdészet, vadásztársaság, a Greenpeace, az útvonal karbantartója, a TV2, vagy a f@szom. Nos, kispajtás: nem fogja összeszedni!
Sokan mondhatják: ők eddig is vittek haza szemetet-nos ők nem érezhetik magukat érintve. Tulajdonképpen senki ne érezze magát megszólítva, csak elmélkedtem… És nem fedeztem fel a spanyolviaszt sem, tényleg nem.

Befejezem. 2 Ft, néhány mozdulat(annyi, mint két orrfújás), 2 darab szemét el(a törött üveg az bonyolultabb ügy, igen)… Sok? Megterhelő? Drága? Ha egy tízfős túracsapat minden tagja csak 2 darabot elhoz, máris tiszta lett egy 500-1000-2000 m hosszú szakasz. Na, megfontolandó? Ha száz emberből csak egyre ráragad e sorok lényege, megérte „papírra kínlódnom”.

Megér 2 Ft-ot?

Címkék: Túrázás Erdő Hegy





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

Olaszn
2015/05/04 13:28:18

Nagyon tetszett, köszönöm!



lefejellek
2015/03/16 14:21:44

Így gondolkodik egy igazi természetjáró! (Szándékosan nem túrázót írtam!) Sajnos kevesen vagyunk ilyenek!

Őszintén szólva én a 2 Forintot is megspórolom. No, nem a 2 Ft miatt, hanem azért mert szemetet használok arra, hogy levigyem a szemetet! A háztartásban mindig akad kidobásra ítélt reklámszatyor műanyag zacskó, ez hátizsákomban landol mielőtt utolsó útjára megy.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.