Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 Balatoni túraajánlatok, 1. számú útvonal
2010/02/24 11:47:27 Küldte: rudicus

Ígéretemhez híven a következőkben írok néhány túraajánlatot azok számára, akik a Balaton "unalmasabb" déli partján töltik szabadságukat bringájukkal.

A túrák Siófokról indulnak ki, tekintettel arra, hogy immáron 16. éve folyamatosan, minden év májusában 8-10 napot itt töltök el pihenéssel, bringázással.

Az első túra nagyon kellemes, laza, (gyerekekkel is ajánlott) "félnapos"  (1. számú túra) 

A túra az Aranypartról indul, a szállodasorról, a Beszédes- vagy Petőfi sétányról és a hajóállomás felé halad, elvileg ez a kijelölt kerékpárút. A hajóállomás mólója előtt balra kanyarodik az út, amit követve eljutunk a Beszédes hídhoz, ami a Sión ível át. Itt "majdnem" átmegyünk. A túlsó oldalon figyeljük a szembejövő és a hátunk mögött jövő forgalmat! Ha nem jön semmi, de csak ha nem jön semmi, a híd túlsó oldalán balra kanyarodunk a kerékpárútra, keresztbe a sávokon, amit nagyon nem fog díjazni egyetlen autós se, ha mégis jönne...., ezért az a legjobb, ha elmegyünk a híd után kb. 40 méterre levő körforgalomig, ahol szépen besorolunk balra kanyarodva, és egy teljes kört leírva visszafordulunk a híd irányába. Mikor már majdnem felértünk a hídra, jobbra fordulunk az ott kezdődő-folytatódó kerékpárútra, ami levezet a Sió mellé. Itt már védett kerékpárúton vagyunk, jobbra kanyarodva haladunk a Sió mellett. Átmegyünk néhány híd alatt és pár perc múlva azt vesszük észre, hogy a Penny-nél vagyunk. Ha valakinek szüksége van valamire, egy csokira, üdítőre, stb.... itt beugorhat. Ez az útvonal egyébként ennek az üzletnek a "bevásárló útja" is. 

Az utat folytatva áthaladunk az M7-es alatt is, majd egy zsilip mellett, hajójavító mellett-között haladunk el. (Közben a Tesco-hoz is találunk egy feljárót jobbra, ami ennek az üzletnek a kiváló "bevásárló útja is. Becs' szó, hogy nem kapok egyiktől sem részesedést és nem is akarom reklámozni őket, de ha valaki huzamosabb időt tölt el Siófokon, óhatatlan, hogy ne kelljen valahol bevásárolnia.... amire ezek az üzletek éppen alkalmasak, számomra többek között pont ezért is, mert biztonságosan, több kiló cuccal megpakolva is kerékpárúton el tudok jutni hozzájuk.) 

Az út innentől már szinte szigorúan természetvédelmi területen halad a Sió mellett, ahol ha csendben megyünk, több vízimadarat is láthatunk, mint pl. gémeket, gólyákat, kárókatonát, vadkacsákat és ragadozó madarakat, amelyeket én sajna nem tudtam azonosítani, mert nem vagyok ornitológus. Egy idő után átmegyünk egy vasúti híd alatt is, majd megérkezünk Siójútot-Siómarossal összekötö hídhoz, ami szintén a Sión vezet keresztül (nem véletlenül). Ez alatt is elhaladva lehetőségünk van jobbra kanyarodva felmenni az úthoz, ami Siójút-Ádánd felé megy. Én itt vagy egymagamban, vagy a csapatommal mindig fel szoktam menni, és el szoktam tekerni Ádándig, megnézni, hány tucat újabb ház épült az elmúlt évhez képest, mert itt ugyanis érdekes módon elég nagy arányú a fejlődés (míg például Törekiben minden harmadik ház eladó....)

Ádándon túl már nem szoktam tovább tekerni, hanem visszafordulva valahol az út mellett be szoktunk térni egy "becsületvesztőbe" inni valami üdítőt. Aztán visszatérve a Sióhoz ismét jobbra ráhajtunk az előbb elhagyott kerékpárútra, ami továbbra is vezet, szinte már azt hisszük, egészen a Dunáig!!! (De jó is lenne!!!!) Továbbra is remek jó aszfaltozott csíkon haladunk a kicsit hullámosabb úton (ez kb. 5 m szintkülönbséget takar), amíg egyszercsak SNITT!!!! és vége a bringaútnak! Az Aranyparttól kitérő nélkül kb. 13 km-re, kitérővel együtt 20-22 km-re az indulásunk után. Itt valaki ültetett az út mellett néhány facsemetét, ha arra jársz, kérlek locsold meg, hogy 10 év múlva, ha arra járunk, árnyékban (és fagyökerektől felnyomott hullámos kerékpárúton) haladhassunk tovább egészen a Dunáig, mert remélem, hogy addigra összekaparnak annyi zsozsót, hogy folytatni tudják a bringautat. (Megjegyzem, a kerékpárút végétől továbbvezet egy keskeny füves "gyalogút" a gát mentén, ezen közlekednek a gátőrök is motorbiciglijükkel, robogóikkal olykor-olykor. Alig 1 km-re egy csatorna folyik a Sióba jobbról, híd vezet át rajta, és azon túl is folytatódik a föld út rendületlenül, gondolom akár Szabadhídvég-Mezőkomáromig is el lehet jutni rajta, de még nem próbáltam, ezt a felfedező utat 2010-re hagyom...) 

Itt fényképezhetünk, nézelődhetünk, falatozhatunk, aztán dobhatunk egy hátrarcot, és irány vissza a kerékpárúton a siójúti hídig. Itt balra kanyarodva felmegyünk az útra, majd jobbra kanyarodva átmegyünk a hídon. Túl nagy forgalom nem szokott lenni. Balra kanyarodva, amerre a főút visz, Balatonszabadin áthaladva néhány km után elérjük a 7-es utat, amely mellett pont innentől, az út bal oldalától vezet be a kerékpárút vissza Siófokra, közben elhaladunk egy go-cart pálya mellett. A kerékpárút visszavezet a Sióhoz illetve Siófok belvárosába, ahonnan ki-ki amerre akar, mehet tovább. Én vissza Aranypartra, ami így összesen alig valamivel volt több, mint 30 km. Egy kellemes csavargásnak, nézelődésnek, lazulásnak jó. Ez a túra összeköthető a 2. számú túrával, amit a következő blogban ismertetek. 

Címkék: Siófok Balaton Rövid Bringatúra

*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.