Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Egy régi baleset tanulságai
2010/02/27 18:08:56 Küldte: Gejza

Egy hozzászólást kaptam valakitől. (A név nem fontos, a tanulság, igen!): „Mi 2 hete jártunk ott. Nem rossz környék. A szurdokban egy darabig tudtunk csak közlekedni a nagy hó miatt... Lábat törni nem volt kedvem, így jobboldalon fent sétáltuk végig. Így is izgalmas volt”

A meredek oldalú szakadékokban, és szurdokokban azért van télen sok hó, mert a környező lejtőkről is oda csúszik le. És azért vannak bennük hatalmas, gyönyörű jégcsapok, mert az oldalakban rétegforrások fakadnak, és a szivárgó vizek a hidegben megfagynak.

Tudni kell azt is, hogy a meredek oldalakban, a vékony hó alatt – tehát az arra sétálók számára láthatatlanul - a vízszivárgástól, a szakadék pereméig is nagy kiterjedésű jégfoltok alakulnak ki. Ez pedig azt jelenti, ha a szorosban a mély hó miatt nem tudunk végig menni, (és nincs nálunk hágóvas, jégcsákány, kötél és néhány jégcső) akkor azt a völgyet nagy ívben ki kell kerülni!!!

 

8-10 éve egy túratársnőm balesetet szenvedett a dél-keleti Mátrában, a Tarjánka szurdokban. Barátjával kettesben akarták bejárni februárban a szikla szorost. Domoszlóról indultak. A vízesésig jutottak fel, de a jégfalat felszerelés híján nem tudták átmászni. Ezért visszamentek, és az oldalban próbálkoztak. Valószínűleg egy ilyen jégfoltra léphetett a lány. 12-15 métert csúszott, aztán az 5 és fél méter mély szakadékba zuhanva, a patak köves medrébe esett.

Szerencséje volt, túl élte. Szerencséje volt, mert 20 perc múlva arra járt valaki, akinél volt rádiótelefon, de a völgyben nem volt térerő… (Abban az időben még nem volt úgy elterjedve a mobil, mint manapság.)

Nem részletezem. A tűzoltók hozták ki. Négy és fél óra telt el a balesettől, a hatvani kórház műtő asztaláig.

 Az agyrázkódáson kívül, szilánkosan tört a ball csuklója. Néhány bordája megrepedt. Ki kellett venni a teljes lépét. Sérült a mája. Vissza kellett varrni a leszakadt veséit, hogy csak a fontosabbakat említsem.

Számos műtéten esett át. Fél év után tudott felkelni. Másfél év után, nyáron visszament, és édesapjával bejárták a völgyet… Az óta szült egy aranyos kislányt. De ha nevet, ha köhög, ha erőlködik, vagy ha szeretkezik ma is érzi a vágások és varrások helyét…

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

 

Címkék: Mátra Tarjánka-szoros Jégmászás





Bejegyzések 1 - 5-ig. Összes bejegyzésed: 5

Gejza
2012/01/29 20:06:19

Eég lett volna annyit mondani, menjen el járja be kettesben a polgármesteri hivatal vezetőjével (mert most már csak a domoszlói polgármesteri hivatal engedélyével és vezetőjével szabad bejárni) és utána beszéljen róla.



speedy
2012/01/28 18:49:42

Tetszett az írásod. Én a szomszéd faluban Markazon lakok. A héten voltam szülői értekezleten az iskolában, és a másodikos fiam tanárnője közölte, hogy február 4-én az iskola túrát szervez a Tarjánka-szurdokba. Először azt hittem, rosszul hallom, és visszakérdeztem. Tényleg oda mennek. Megkérdeztem a tanárnőt, hogy volt-e már ott, amire azt válaszolta, hogy még nem! Én elmondtam, hogy ez a szurdok télen nagyon nehéz, és veszélyes, főleg gyerekekkel, amire azt a választ kaptam, hogy valószínű lesz busz, amivel Markazról átmennek a Tarjánka-völgyig.Ekker már éreztem, hogy a itt a baj már nem kicsi.Tettem még egy próbálkozást, elmondtam, hogy a szurdok februárban nagyon veszélyes,  le van fagyva, ráadásul egy patakmederben kell menni, és a vízesés alatt másfél méter mély vízbe lehet beleesni, ha valaki beleesik, megáll a szíve - és én a gyerekemet féltem. A fiatal tanárnő azt válaszolta, nyugodjak meg, hogy ha akarom, vigyáz, a fiamra, és ha akarok menni, mehetek én is és ha kell, rám is tud vigyázni!

Ezek után feladtam.A gyerekeimnek szóltam, hogy nélkülem nem mehetnek el a Tarjánkába!



Gejza
2010/03/16 10:45:40

Más a középhegységi túrázás, és más a magashegyek világa. Más egy téli Mátra túra, más a tavak jegén való túrázás, más a gleccser, és más az örök hó birodalma. Mindegyiknek meg vannak a maga törvényei. Aki ismeri és betartja a hó és jég birodalmának szabályait - például, hogy gleccserre hágóvassal, jégcsákánnyal, kötél biztosítással és ezek használatának alapos ismeretével menjen - azt is érheti balest. De a gleccser balesetek 99,8 %-át nem a felkészült hegymászók és túristák szenvedik, hanem azok, akik nem ismerik a magashegyek veszélyeit.


Nem véletlen, hogy a hegymászó szakosztályokba csak olyat vesznek fel, aki előbb a szükséges tanfolyamokat elvégzik, eredményes vizsgát tesznek, és utánna még számos túrát tesznek gyakorlottabb társaikkal.


Sajnos sokan nem tudják, hogy a 2.000 méternél magasabb csúcsok eléréséhez nem elegendő az edzettség és az pénztárca...



Zsuzsu62
2010/03/16 10:08:56

Hát ezért sem szívelem az effajta havas-jeges téli túrákat. A Grosglockner tetején még át kellett volna kelnünk egy gleccser szakaszon, hogy a csúcshoz érjünk, de félúton, miután már cuppogva jártam a bakancsomban, inkább visszafordultunk. A repedéseket átugrálva folyton beleszakadtunk a jeges vízbe, s ez egyszer olyan mélyre sikerült, hogy több zúzódást is sikrült beszereznem. Ezután már pánikoltam, hogy melyik lépés után tűnhetek el teljesen a jég alatt. Számomra a jeges túrák félelmetesek, talán ebben közrejátszik, hogy gyerekkoromban a házunk melletti tó jegébe is beszakadtam, akkor csak  a vastag kabátomnak, a széttárt karomnak és gyors segítségnek köszönhettem, hogy nem úsztam el a jég alatt. Szóval számomra ebből is csak az a tanulság: ha nem muszáj, ne kockáztass!



easybiker
2010/02/27 21:19:24

Ez tanulságos, és egyben nagyom durva is!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.