Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Biciklivel Perth környékén II.
2017/01/26 15:17:16 Küldte: leslierope

Biciklivel Perth környékén II.

A sorozat első része itt olvasható: http://www.turatars.com/blog/view/id_3381/title_Biciklivel-Perth-kornyeken-I/

Az első komolyabb túra után nagyobb szünet következett be. Ennek igazából két oka volt. Az egyik, hogy a bicikli, amit ingyen megkaptam a magyar lakótársaktól, állandóan (körülbelül havonta egyszer) defektet kapott, és mindig szerelőhöz kellett vinnem. Ő mindig mutatta, hogy valami helyi növény lyukasztja ki a gumit, de nekem ennek ellenére gyanús volt a dolog. Amikor a harmadik vagy negyedik defekt is megvolt, meguntam az egészet, és elhatároztam, hogy egy vadonatúj biciklit veszek. És láss a csodát! A maradék egy évben, amit még Perthben éltem, csak egyszer, a legutolsó héten lett defektes a biciklim...
A másik ok a nagy szünetre, hogy elkezdődött közben az ausztrál tél. Az első részben leírtam, hogy az milyen…

A tél véget ért, augusztus végére kezdett jobb lenni az idő. Megunva a több hónapos „túranélküliséget”, és valahogyan ráérve egy hétfői napon, úgy döntöttem, hogy egy kisebb túrát teszek. Nem ígérkezett nehéznek: egy tavat néztem ki a várostérképen, és egy dombot, aminek a tetejére vezető utat már a beach felé tartó korábbi buszozásaim során kinéztem. Egyszer amúgy a beach-re is elmentem biciklivel (kb. 15-17 km-re volt a lakóhelyemtől), de azt soha többet nem játszottam meg, hiszen odaérve eltöltöttem 3-4 órát (közben jól kifárasztottam magam a vízben), és még haza kellett tekerni! Alig bírtam hazamenni. Maradtam inkább a buszozásnál.

Az első célpont a Lake Monger volt, egy nagyjából 500x500 méter hosszú tó, közel a belvároshoz. A pontos útvonalra nem emlékszem, de kb. 9-10 km volt a táv, és szinte egyenes a terep (ugyanannyit mentem lefelé, mint felfelé, és az sem voltak meredek). A tó északi részéről szép a kilátás a belvárosra (city). A tó viszonylag nagy mérete miatt sok madarat vonz, többek között Nyugat-Ausztrália egyik jelképét, a fekete hattyút: kép, kép. Ám rajtuk kívül más madarak is élnek a tó mellett: kép. A madarak nem félénkek, pár méterre meg lehet őket közelíteni. (Fekete hattyút más alkalommal etettem is kézből.)

Mivel korán volt még (11:15 körül járt az idő), elmentem a közeli Herdsman mocsár (?) partjához. A két hely északi partja között mindössze 3 km a távolság, ezt néhány perc alatt meg lehet tenni, főleg, hogy vannak bicikliutak, és nem kell az autós forgalommal törődni. Amúgy az se gáz, ha az ember az országutakon ment, az autósok figyelnek a biciklisekre…

A Herdsman északi részéről ilyen volt a kilátás: kép. Nem az a lélegzetelállító látvány. Pár percig nézelődtem, aztán néztem az útvonalat a Reabold Hill felé (kb. 6,5 km), ami a Bold parkban található, és a neten is (utólag láttam) reklámozzák a kilátás miatt. Nekem kb. ¾ óráig tartott az út, alapvetően azért, mert sokszor kellett a térképet megnéznem, hogy jó felé járok-e.

A Herdsman északi részéről a kis utcákon keresztül átvergődtem az Oceanic Drive-ra. Ez már ismerős volt, hiszen a busz is ezen ment mindig a beach felé! Na, itt jött a keményebb terep, az út elkezdett emelkedni, hiszen körülbelül 20 méter magasról fel kellett menni a 85 méter magas domb tetejére bő 1 km alatt! Ezt akárhogy nézem is, átlagban 6,5%-os emelkedést jelent. Utólag kijelenthetem: biztosan volt is annyi!   

Cserébe viszont egy kiépített kilátó várja az embert, majdnem 360 fokos körpanorámával, (fák azért takarnak valamennyit), gyönyörű kilátással a City-re, háttérben a Darling Scarp-al (kép), északkelet felé is messzire ellátni (kép), és nem utolsósorban a kb. 1 km-re lévő Indiai-óceánra és a parttól kb. 20 km-re lévő Rottnest szigetet is látni (kép). Az egyetlen hiányérzet, hogy Perth déli részéből viszont egyáltalán nem látni semmit. A Reabold Hill a Bold park részeként, ami egyben botanikus kert is, számos érdekes növényt tartogat a látogatónak. Talán a legkülönlegesebb növény ez volt, számomra mindenképp: a fa és a termése(?).Ezt a növényt viszont be tudtam azonosítani: kép.

Miután kigyönyörködtem magam, el is indultam hazafelé, és kicsivel ebédidő után már otthon is voltam. Ha valaki Perth-ben jár, annak feltétlenül ajánlom a Reabold Hill-t! Kocsival is fel lehet menni, van parkoló.   
   

 

Címkék: Perth Kerékpár





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.