Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Esztergom-Vác Sárkányhajó Túra
2017/05/30 14:34:54 Küldte: dunai_sarkany

Íme az első blogbejegyzés tőlünk, itt a Túratárson! Ismerkedj meg velünk, és a sárkányhajózással!

Egyesületünk, a Dunai Sárkányok Magyarország egyik legrégebbi, és legnagyobb taglétszámú sárkányhajós egyesülete. (Rólunk a Dunai Sárkányok FB oldalon tudsz bővebben tájékozódni)

Hogy mi is az a sárkányhajó? Egy 12 méter hosszú, kenu típusú hajó, amiben összesen 20 evezős, egymás mellett ülve evez. A sárkányhajó nagy előnye, hogy minden más vízi sporteszköznél stabilabb, biztonságosabb, ezért kiválóan alkamas túrázásra családok, gyermekek, vagy akár sérültséggel élők számára is. Egy hajóban tud evezni az egész család, vagy akár egy nagyobb társaság is, a kormányzás pedig tapasztalt, képzett kormányosaink, túravezetőink feladata.

Egyik legkedveltebb túaútvonalunk az Esztergom - Vác túra, a Dunakanyar legszebb részén. Idén az utazást transzfer busz helyett a menetrendszerű szárnyashajóval oldottuk meg. Mindenki élvezte a száguldást, még a pilótafülkébe is bekukkanthattunk! A 40 km-es utat nem egészen egy óra alatt tettük meg. Már az induláskor lenyűgöző látvány a Duna fölé magasodó Bazilika, ami még sok-sok km-ig kísér utunkon. Aztán kisebb szigetek következnek, és megfelelő vízállás esetén a Garam és az Ipoly torkolatába is be lehet kicsit evezni. Szob után a hegyek lefutnak a Dunáig, az erdők a zöld ezer árnyalatában játszanak. Hamarosan a visegrádi vár látványában gyönyörködhetünk. Nagymaros után a tájat már a Naszály hegy látványa uralja, és a hosszú út végén Vác panorámájában gyönyörködhetünk.

Az utat három, nagyjából egyenlő részre tagoltuk, a megállók minden esetben büfé és mosdóhasználati lehetőség mellett voltak. A szárnyashajó menetrendjéhez igazodva 10 óra 40 perckor indultunk Vácról, a túra maga pedig  fél egykor kezdődött. A teljes időtartam kb. 7 óra volt,  egy hosszabb, és három rövidebb megállóval. Ez a túra 40 km hosszú. Mivel végig folyásirányban evezünk, így kezdő túrázóknak, gyermekeknek is ajánlott. Egyetlen nehézség talán a hosszabb időtartam, de a 9-12 évesek is elég jól bírták fenékkel!

Esztergomban egy gyors eligazítás után vágtunk neki az útnak. Az időjárás nekünk kedvezett, ragyogó napsütésben, szélcsendben, és gyakorlatilag nagy hajóforgalom mentes vízen eveztünk. A szobi szigeten tartott rövid pihenő után kicsit feleveztünk az Ipolyon, majd Szobon fagyiztunk és kávéztunk. A Zebegény és Nagymaros közötti "vad vizek" most meglepően nyugodt arcukat mutatták, így összekapaszkodva csurogtunk egy kicsit, és gyönyörködtünk a panorámában. Az ikonikus nagymarosi hekkezőnél tartottunk egy hosszabb szünetet, és jól belakmároztunk. Tele hassal kicsit nehezebb volt ismét útra kelni, de innen gyakorlatilag már hazai vizeken eveztünk. Kissé lepirulva, alaposan elfáradva, élményekkel telve érkeztünk haza. 

Ha kedvet kaptatok a sárkányhajózáshoz, keressétek túrakiírásainkat, itt a Túratárson!

14 főtől privát túrákat is vállalunk!

Címkék: Vizitura Sarkanyhajo Dunakanyar Csaladbarat Duna Evezes





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.