Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Csúcspanorámák, kilátások (Alpok 2./ (Kelet-Ausztria 2.)
2022/02/07 19:41:50 Küldte: Ervin

Ez a cikk a http://www.turatars.com/blog/view/id_3704/title_Csucspanoramak-kilatasok-Alpok-1/ blog folytatása.

Ebben a részben az Északi-Mészkőalpokban kalandozunk Bécstől az Alpok belseje felé.

Bécsi-erdő

Közvetlenül Bécs határában emelkedő, osztrák viszonylatban még kimondottan alacsony középhegység, amelyben még csak egyszer túráztam a legmagasabb pontjára, a 893 m magas Schöpfl csúcsra. Összehasonlítva a Budai-hegységgel, nekem a Budai-hegység jobban tetszik, de ez nyilván szubjektív. Azonban itt meg sok turistaház működik.

Schöpfl (893 m): a hegység délnyugati részén található csúcs, amelyen kimondottan viharos szél kíséretében jártam, ezáltal az alacsonyabb magasságokban ugyan krisztálytiszta volt a levegő, de a távolabbi magasabb csúcsokat viszont felhő borította. A csúcson egy épített kilátó kínál körpanorámás kilátást:

Wittenbacberg (846 m): az előzőtől délnyugatra található csúcs, mire ideértünk, addigra kitisztultak a Bécsi-erdőtől délre lévő Guttenstein-Alpok 1300-as csúcsai is, a (képen) bal oldalt látható Unterberg (1342 m) és a jobboldalt látható Reisalpe (1399 m):

Emellett a térképet nézegetve Bécs közelsége okán sok épített kilátó található még a hegységben, talán a jövőben eljutok még néhényra, ahonnan esetleg Bécsre is rá lehet látni.

Gutenstein-Alpok

Bécsi-erdőtől délre, a 2000 m-t is meghaladó Rax-Schneeberg csoport árnyékában megbúvó, már 1000 m feletti csúcsokat is bőven tartalmazó hegység, amely több ismert és kevésbé ismert hegytömbökből áll, mint pl.: Hohe WandDürre WandUnterbergReisealpe stb. Ausztria egyik legerdősültebb területe ez. Legmagasabb csúcsa az 1399 m magas Reisealpe.

Hohe Wand: a hosszú hegygerincnek nevezetessége, hogy délkeletről több, mint 10 km hosszú sziklafal határolja, amelyen számtalan klettersteig és sziklamászó útvonal található, mindegyikről parádés kilátással. Sajnos innen csak nagyon régi képeim vannak, videóm meg egyáltalán nincs is. A keleti sziklafal tetején két épített kilátót érdemes megemlíteni, a Sky Walk, és a Felsenpfad kilátókat. Azonban megfelelőnek mondható képeim csak a Hohe Wand sziklafalának déli végénél lévő Gebirgsvereins klettersteigről (remek ferráta a Hohe Wand legszebb részén, csak ajánlani tudom mindenkinek) vannak. A ferrátáról északkeleti irányban a kilátás:

A közelebbi hegyvonulat a Hohe Wand előtti Fischauer Berge, távolban a kép jobb felében a Rozália-hegység, bal oldalon a Fertő-tó is kivehető, attól nyugatra (képen bal szélen) a Lajta-hegység emelkedik. Délkeleti irányba meg az Alpokalja Púpos világ nevezetű hegységére nyílik szép kilátás:

Große Kanzel (1052 m): az előbbiekben említett Gebirgsvereins klettersteig végénél lévő csúcs, ahonnan parádés rálátás nyílik a (felhő borította) Schneeberg tömbjére:

Dürre Wand: a Hohe Wandtól nyugatra elhelyezkedő, szintén hosszabb sziklafallal rendelkező hegytömb, amelynek egy részlete az előző kép jobb szélén látható. Számomra nagyon bájos hegytömb, hiszen van benne gyönyörű vízesés, szurdok, sziklafalak, hegyi tanyavilág és kilártópontok is.

Öhler (1183 m): a hegy nyugati részén lévő egyik csúcs, ahonnan ragyogó kilátás nyílik egyrészt délkeletre a Schneebergland hegyeire,...

...másrészt meg északnyugatra a Gutenstein-Alpok vonulataira is:

Amint látható, rengeteg csúcsot tartalmaz ez a hegység, amelyek jórészére nem is vezet jelzett turistaút, így nem is tölteném ezek mindegyikének a beazonosítására.

Egy videó is innen, amelyen még több beazonosított csúcsokat láthatunk:

Plattenstein (1154 m): A Dürre Wand másik jelentős kilátóhegye a keleti részén:

Egy kép is a csúcsról, amelyen a bal oldalon lévő Mandling (967 m) csúcsokon túl láthatjuk a Bécsi-erdő keleti vonulatait, valamint a Bécsi-medencét is:

Jobb oldalt a Hohe Wand északi része tűnik fel.

Unterberg (1342 m): a Bécshez legközelebbi 1300 m feletti csúcs, amelyen sípályák is üzemelnek, valamint egy remek kilátóhely:

Kettő kép is innen, az elsőn a Gutenstein-Alpok keleti részére láthatunk rá, többek között a Hohe Wandra, a Dürre Wandra, és a Schneebergre is,...

...a második képen meg a Gutenstein-Alpok középső részére, valamint a Rax-Schneeberg csoportra:

Távolban a Schneeberg (2076 m), Rax-Alpok (2007 m), Schneealpe (1903 m) havas hegyei tekintenek le, előttük meg Schneebergből kiágazó Kuhschneeberg, a  Handlesberg (1370 m), a Swarza-patak völgye, ill. már a Mürzstegi-Alpokhoz tartozó Obersberg (1467 m), Gippel (1669 m), és Göller (1766 m) csúcsok ismerhetőek fel.

Rax-Schneeberg

A magyarok körében talán ez az egyik legismertebb és leglátogatottabb hegységcsoport. Valóban közel van a nyugati határunkhoz, egyúttal a határainkhoz legközelebbi magashegység. Két fő része van, Schneeberg és Rax-Alpok, amelyeket a Swarza patak áttörése választ el egymástól.

Schneeberg: a magyar határhoz legközelebbi 2000 m feletti hegytömb, melynek két fő csúcsa van: Klosterwappen (2076 m) és Waxriegel (1888 m), de emellett számos oldalgerinc kapcsolódik hozzá, melyek egy része már az eddigi képeken létható volt.

Klosterwappen (2076 m): a Schneeberg legmagasabb csúcsa, az Alpok legkeletibb, és egyben Magyarországhoz legközelebbi 2000 m feletti hegycsúcs. háromszor másztam meg, az első két alkalommal délnyugati irányból egy gyönyörű, kissé technikás szurdokvölgyön, a Weichtalklamm-on keresztül, és mindkétszer befelhősödött a csúcs, mire felértem. Két felhős nyári túra után harmadszorra egy egészen hihetetlen időpontban, decemberben másztam meg kristálytiszta, ráadásul fátyolfelhős időben, hogy még az alacsony napállás miatti ellenfény sem legyen probléma:

Egy kép is innen, amelyen északkeletre láthatunk el az előbb tárgyalt (bal oldalon lévő) Dürre Wand, Hohe Wand és a (jobb oldalon lévő) Schneebergland hegyeire, valamint a mögöttük lévő Bécsi-medencére:

Valamint még egy panorámakép is, amelyen nyugatra láthatunk el az Alpok magashegyi csúcsai irányába:

Bal oldalt a Rax-Alpok látható a 2007 m magas Heukuppe csúcssal, valamint a Gr. Höllental bal oldalán lévő Kis-fennsíkkal és a jobb oldalán lévő Nagy-fennsíkkal. Középen picit távolabb a Mürzstegi-Alpokhoz tartozó Schneealpe az 1903 m magas Windberg csúccsal, jobb oldalt meg a Mürzstegi-Alpok kevésbé ismert további csúcsai láthatóak: Gr. Sonnleitstein (1639 m), Donner Kogel (1617 m) a bal oldali vonulatban, Gippel (1669 m), Göller (1766 m) a jobb oldali vonulatban.

Rax-Alpok: magyarok körében az egyik legfelkapottabb magashegység, amely további három részre osztható, Kis-fennsíkNagy-fennsík és a Heukuppe csúcs.

Rax-Alpok Kis-fennsíkja: ez az, amit nagyon sokan ismerünk, hiszen felvonó vezet fel rá, de emellett az oldalát határoló sziklafalakon rengeteg kezdőknek is ideaális klettersteig utak is, valószínűleg sokan itt ismerkedtünk meg a via ferrátázással.

Gsolhirn (1547m): a csúcs neve kevésbé ismert, de egyébként rendkívül ismert hely, hiszen ez a Rax-fennsíkra vezető felvonó felső állomása. Innen gyönyörű kilátás kínálkozik a Rax-Alpok déli előterére, többek között a Swarza völgyében lévő Reichenau a. d. Rax és Payerbach településekre:

Jobb oldalon szemben a Kreuzberg (1084 m) vonulata, távolabb a bal oldali a Grosser Otter (1358 m), a jobb oldali meg a Sonnwendstein (1523 m) csúcsok, mögöttük meg a Wechsel hegység látható. Szépen belátható innen a Semmering-hágótól nyugatra, a Rax előterében emelkedő 1500-as vonulat is a Kampalpe (1534 m), a Drahte Kogel (1565 m) és a Grosse Schneiben (1473 m) csúcsokkal, valamint a mögöttük lévő Fischbacher-Alpok Stuhleck (1782 m) és Pretulalpe csoportja is:

Jakobskogel (1737 m): a Rax-fennsík délkeleti részén az Ottohaus felett helyezkedik el, és gyönyörű kilátóhely:

Preiner Wand (1783 m): ez alá vezet a Haidsteig ferráta, és ez a csúcs is remek kilátóhely:

Rax-Alpok Nagy-fennsíkja: ez már a Kis-fennsíknál jóval kevésbé látogatott, pedig legalább olyan látványos, tele karsztformákkal, a közepét például egy uvala (=töbrökből kialakult nagyobb méretű karsztos mélyedés) alkotja:

Több 1900 m feletti csúcsa is van, ebből kettőn jártam.

Dreimarkstein (1948 m):

Scheibwalkdhöhe (1943 m):

Nagy-fennsík keleti pereménél a kezdő színtű klettersteig utakról nevezetes Höllental szurdokvölgy felett még egy kilátóhelyet érdemes megemlíteni, ahonnan teljes terjedelmében ráláthatunk a Schneeberg tömbjére:

Schneeberg tömbjében középen értelemszerűen a Klosterwappen csúcs (2076 m), bal oldalt a Kuhschneeberg platója, jobb oldalt meg az 1602 m magas Krummbachstein csúcs figyelhető meg.

Grosse Schneiben (1473 m): A Rax-Alpok előterében emelkedő 1500-ös vonulat nyugati végénél, Mürzzuschlag település fölé emelkedő csúcs, amelyen menedékház is üzemel, és egy korábbi szélvihar okozott tarvágás által gyönyörű körpanorámás kilátás is nyílik onnan:

 

Mürzstegi-Alpok

Az előzőekben bemutatott hegységektől kicsit nyugatabbra helyezkedik el, amely már több 1500 m feletti csúcsokat is tartalmaz. Legmagasabb pontja a Hohe Veitsch (1981 m).

Schneealpe: A Rax-Alpoktól nyugatra a következő, majdnem 2000 m-t is elérő hegység amelynek különlegessége, hogy a platóján hegyi legelőkőn kívül még nyári pásztorfalu is található, amely remekül látható a Windberg (1903 m) oldaláról:

Távolban bal oldalt a Schneeberg (2076 m), jobb oldalt a Rax-Alpok látható a Heukuppe (2007 m) csúccsal. Sajnos nyáron melegfronti felhőzetben túráztam itt, így csak márciusi, még téli képekkel tudok szolgálni.

Windberg (1903 m): a Schneealpe legmagasabb pontja, amely gyönyörű kilátóhely mind a hegységre, mind a környékre:

A Schneealpe déli oldaláról még egy kép a Mürz folyó völgyére és a távoli Fischbacher-Alpok Stuhleck (1782 m) és Pretulalpe vonulatára:

Mürz áttörésétől balra a Gr. Scheibe (1473 m) és a Drahte Kogel (1565 m), jobbra meg a Kreuzschober (1410 m), Roßkogel (1479 m) csúcsok emelkednek.

Göller (1766 m): A Schneealpe-től északra lévő különálló hegytömb, amelynek sajnos csak az alacsonyabb csúcsán, a Kleiner Gölleren (1673 m) jártam:

Innen szépen rá lehet látni a Guttenstein-Alpok nyugati részére. és az attól nyugatra lévő Türnitzi-Alpokra:

Szemben a Türnitzi-Alpok vonulatai láthatóak a Tirolerkogel (1377 m), valamint a mögötte lévő Türnitzer Höger (1372 m) csúcsokkal. Jobb oldalt távolban a Gutenstein-Alpok látszik a Reisealpe (1399 m), a Jochart (1266 m) és az Unterberg (1342 m) csúcsokkal.

Tonion (1699 m): Veitschalpe-től északra emelkedő hegytömb, amelyről szintén káprázatos körpanorámás kilátás nyílik:

Kettő kép is innen, az elsőn északnyugati irányban Mariazell környékére és a tőle nyugatra magasodó Ybbstaler-Alpok keleti részére láthatunk rá:

A képen lent középen Gußwerk, jobb oldalt Mariazell települések, köztük Sauwand (1420 m) csúcs, mögöttük a Ybbstaler-Alpok vonulatai, balközépen közelebb Zellerhut (1639 m), mögötte Dürrenstein (1818 m) csúcsok, jobb oldalt közelebb Gemeindealpe (1626 m), távolabb Ötscher (1893 m) hegyek láthatóak.

A második képen meg a csúcs oldaláról keletre tekinthetünk vissza:

Szemben bal oldalt a Fallenstein (1536 m), mögötte a Wildalpe (1523 m), jobb oldalt a Prolesalpe (1579 m); jobb szélen a Lachalpe (1590 m), távolban bal oldalt a Göller (1766 m), és a Gippel (1669 m), jobb oldalt a Schneealpe (1903 m) tömbje, egészen távol meg a Hekuppe (2007 m) csúcs láthatóak.

Veitschalpe: a Mürzstegi-Alpok legmagasabb tagja, amelynek a főcsúcsán (Hohe Veitsch1988 m) nem jártam még, csak a keleti végénél lévő Schoberstein (1551 m) csúcson. Általánosságban elmondható, hogy a hegyekben szép időt kifogni legkisebb eséllyel novemberben lehet, azonban a következő videó ezt alaposan megcáfolja:

Kettő kép is innen, az elsőn észak felé láthatunk el:

Bal oldalt a Tonion (1699 m), mögötte (a fenyőfa takarásában) a Hohe Student (1539 m), középen a Prolesalpe (1579 m), mögötte takarásban a Wildalpe (1523 m), jobb oldalt meg a Göller (1766 m) hegyek láhatóak.

Délre is gyönyörű a kilátás innen:

Jobb oldalon közvetlenül szemben a Veitsch patak völgyétől balra a Roßeck (1330 m), jobbra meg szintén a Veitschalpe-ből kiágazó Eisner Kogel (1440 m) oldalgerincei, majd a jobb szélen a Stübming folyó völgyén túl a Troiseck (1466 m) gerince láthatóak. Bal oldalon a Veitschalpe-n túl a Hocheck (1418 m), mögötte a Roßkogel (1479 m) gerincei mutatják magukat. Távolban a Mürz folyó völgyén túl bal szélen a Drahte Kogel (1565 m) gerince, majd a Fischbacher-Alpok emelkedik a Stuhleck (1782 m), a Pretulalpe, a Teufelstein (1498 m) és Stanglalpe (1490 m) csúcsokkal. Jobb szélen távolban a Gráci-felföld hegyei magasodnak, köztük a kissé koporsó alakú Hochlantsch (1720 m) csúcs is.

Gschwand Kogel (1282 m): az előző képen látható Troiseck (1466 m) gerincének keleti végénél lévő, hármas keresztet tartalmazó csúcs, ahonnan keleti irányba remek kilátás nyílik a Schneealpe-re és Rax-Alpok Heukuppe (2007 m) csúcsára:

Folytatás: http://www.turatars.com/blog/view/id_3707/title_Csucspanoramak-kilatasok-Alpok-3/.





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.