Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Csúcspanorámák, kilátások (Alpok 4./ (Déli-Mészkőalpok)
2023/03/17 17:34:23 Küldte: Ervin

Ez a cikk a http://www.turatars.com/blog/view/id_3707/title_Csucspanoramak-kilatasok-Alpok-3/ blog folytatása.

Déli-Mészkőalpok

Talán ez az Alpok leglátványosabb része, amely Olaszország, Szlovénia és Ausztria határvidékén helyezkedik el. Számos nagyon látványos hegység alkotja, ezek közül a legnevezetesebbek:

  • Kamniki-Alpok: Szlovénia második legmagasabb hegysége.
  • Karavankák: ez Európa leghosszabb hegylánca, 120 km hosszú.
  • Júlia-Alpok: itt található Szlovénia legmagasabb csúcsa, a Triglav (2863 m).
  • Karni-Alpok
  • Dolomitok
  • Brenta-Dolomitok
  • Garda-tót körülvevő hegyvidék

Kamniki-Alpok

Déli-Mészkőalpok legkeletibb 2000 m feletti magashegysége a szlovén-osztrák határon. Mivel gyakorlatilag minden oldalról markánsan kiemelkedik a környezetéből, így meglehetősen vonzza a felhőket, persze nyilván itt is ki lehet fogni szép időt. A 2000 m feletti része meglehetősen sziklás és botanikailag is különleges, déli oldalán a bükkös meglehetősen magasra felhatol (a Balkánra jellemzőhöz hasonlóan majdnem az erdőhatárig), emellett rengeteg olyan különleges magashegyi virággal találkoztam itt, amelyekkel máshol nem.

Velika Planina (1666 m): a Kamniki-Alpok főgerincétől délre egy meglehetősen látványos plató (karsztfennsík) pásztortelepülésekkel, amelyek közül a következő képen a névadó Velika Planina látható:


A plató mögött (keletre) szemben a Rogatec (1557 m) csúcs, távolabb bal oldalt a Karavankák keleti nyúlványai, jobb oldalt Menina vonulata, egészen távol a Pohorje-hegység (??) sziluettjei látszódnak.

Az elhelyezkedéséből adódóan remek rálátás kínálkozik innen a hegység főgerincére is:


Balról jobbra a Kalska gora (2047 m), Kocna (2540 m), Grintovec (2558 m), Skuta (2532 m), Brana (2252 m), Mrzla gora (2203 m, távolban), Planjava (2392 m), Ojstrica (2350 m) csúcsok magasodnak, az utóbbi kettő mögött helyezkedik el a Logar-völgy.

Egy videó is a fennsík legmagaabb pontjáról, az 1666 m magas Mount Gradišče-ről:

A videó végén a Logar-völgyben lévő Rinka-vízesés is szerepel.

Grintovec (2558 m): a hegység legmagasabb csúcsa, ottjártamkor sajnos eléggé felhős volt, a felhők közül csak néha adódott rövid időre kilátás északi irányba,...

...de a blog szempontjából értékelhető képet csak a hegy déli oldalában tudtam készíteni:

A nyeregben a Cojzova-menedékházat, felette (képen jobb oldalt) a Kalska gora (2047 m) tömbjét, lent a Kamniška Bistrica völgyét, mögötte meg a Velika Planina fennsíkját láthatjuk.

Remélhetőleg sikerül még a Kamniki-Alpok főgerincének a többi csúcsán is járnom, ezáltal majd újabb képekkel szolgálnom innen.

Júlia-Alpok

Szlovénia legmagasabb hegysége a szlovén-olasz határ mentén, amelyben a mészkő hegyek mellett számos szurdok és tó is található.

Vogel (1922 m): a Bohinji-Száva völgyétől délre emelkedő Spodjne-Bohinjske hegyvonulatban lévő hegytömb, amelynek sajnos csak az egyik, 1540 m magas előcsúcsán (az alsó felvonó felső állomásán) jártam, viszont onnan remek rálátás kínálkozik  Bohinji-tóra, valamint a (képen felhőben lévő) Triglavtól (2864 m) délre emelkedő Triglav-fennsíkra:

Triglav (2864 m): Szlovénia és egyben a Júlia-Alpok, valamint az egykori Jugoszlávia legmagasabb csúcsa, természetesen gyönyörű kilátással

Négy db kép is erről a pompás helyről, keleti irányú kilátást mutató képekből felhőviszonyok miatt jóval a csúcs alatt, a Dom Planika pod Triglavom ház fölött készültet teszek fel:

Lent Krma völgye helyezkedik el, amelyek fölé a Brda (2009 m) és a Draski (2243 m) vonulatai emelkednek. Mögöttük a kép jobb oldalán a Pokljuka és a Jelovica karsztfennsíkokat, bal oldalon meg a Száva folyó völgyét láthatjuk, azon túl meg a Karavankák és még távolabb a Kamniki-Alpok hegyei magasodnak.

A következő három kép már tényleg a Triglav csúcson készültek, melyek közül az elsőn déli irányba láthatunk el a Triglav-fennsíkra, a Bohinji-Száva völgyére (sajnos a Bohinji-tóra innen nem láthatunk rá) és a mögötte emelkedő, a Vogel (1922 m) és a Tolminski (2085 m) csúcsokat is tartalmazó Spodjne-Bohinjske hegyvonulatra:

A kép jobb szélén Trenta (Soca folyó) völgye is feltűnik.

A blog szempontjából legértékesebb kilátás nyugatra van, hiszen a Júlia-Alpok nagy része azon területen helyezkedik el:

Lent bal oldalon a Trenta (Soca folyó) völgye, jobb szélen a Vrata-völgy teteje, az utóbbi fölött szemben meg a Kríz-fennsík látható a Razor (2601 m) csúccsal. A Kríz-fennsík mögött helyezkedik el a híres Vrsic-hágó, azon is túl a képen középen a bal oldali hegyes csúcs a Jalovec (2645 m), a jobb oldali meg a Mangart (2679 m). Távolban bal szélen a Kanin (2587 m) tömbje, attól jobbra meg már az olasz oldalon lévő Jof di Montasio (2753 m) és Jof Fuart (2666 m) csúcsok látszódnak.

Végül még egy északi irányú kép is a Vrata-völgyről, amely fölé balról a Skrlatica (2740 m), jobbról a Cmir (2393 m) csúcsok emelkednek:

A kép jobb oldalán a Száva völgyén túl a már a Karavankák vonulata, azon is túl meg a Dráva völgye látható.

Slemenova (1909 m): Vrsic-hágótól nyugatra a Tamar-völgy felett lévő csúcs, ahonnan a kilátás:

 

Az eddigi legszebb alpesi túráim talán a Júlia-Alpok olasz oldalához kötődnek, ahol a két ikonikus csúcsát másztam meg gyönyörű via ferráta utakon.

Jof Fuart (2666 m):

Egy kép is innen, amelyen a Júlia-Alpok központi részére láthatunk rá:

Közvetlenül szemben Cima di Riofreddo (2507 m), távolabb középen a Mangart (2679 m) és a Jalovec (2645 m) piramisalakú kettőse is jól felismerhetőek. Az utóbbi két csúcs között távolban a Skrlatica (2740 m), a Triglav (2864 m) meg a Jalovectől jobbra látható távoli hegyesnek látszó hegytömb. A kép jobb szélén szemben a Jerebica (2126 m) csúcs látható.

Jof di Montasio (2753 m): Júlia-Alpok 2. legmagasabb csúcsa, amely az egyik legszebb alpesi hegy, amelyen eddig jártam.

Kettő kép is innen, az elsőn a Jof Fuart (2666 m) csúcsra és tulajdonképpen az egész Júlia-Alpokra tekinthetünk vissza:

A képen szemben balról jobbra a Jof Fuart (2666 m), a Cime Castrein (2502 m), a Modeon del Buinz (2552 m), közvetlenül szemben meg a Cima Verde (2661 m) csúcsokban gyönyörködhetünk.

A következő képen meg a Kanin (2587 m) fennsíkjára láthatunk rá:

Kanin fennsíkjától közvetlenül keletre (balra) a Rombon (2208 m), távolban bal oldalt meg a Krn (2244 m) csúcsok emelkednek.

Karni-Alpok

Osztrák-olasz határ mentén fekvő, döntően mészkőhegyek alkotta vonulat, amelynek a legmagasabb pontját, a Hohe Warte (2780 m) csúcsot másztam meg könnyebb via ferráta túra keretében. Sajnos ebben a hegységben még az első fényképezőmmel jártam, így egyelőre gyengébb minőségű képekkel és videóóval kell beérnünk.

Hohe Warte (2780 m): Karni-Alpok legmagasabb pontja, ahonnan a kilátás:

A csúcsnak különlegessége, hogy egy kolompot is elhelyeztek, és ha valaki felér a csúcsra, akkor illik azt megkongatni, ennek a hangja hallatszik a videó elején. Igazán tiszta időben a Hohe Tauern vonulatai is láthatóak lettek volna, de amint látható a videón, hogy sok volt a felhő a csúcs körül, de aki gyakorlottabb magashegyi túrázó, az tisztában lehet azzal, hogy az előző videón látszó időjárás is ilyen magasságban jónak számít. Egy délnyugati irányú kép azért említésre méltó, amint látható, itt már tágabb környezetben is 2000-es csúcsok sokasága van:

Amikor lefelé tartottunk a csúcsról, akkorra már jobban kitisztult, így meg tudtam örökíteni a távolabb lévő, az előbb tárgyalt Júlia-Alpok nyugati részét is (A képen a távoli Júlia-Alpok előtt a Karni-Alpok keleti részét láthatjuk),...

...valamint a Dolomitok keleti vonulatait is:

A csúcs alatt az olasz oldalon lévő Marinelli-háztól (2120 m) még jobban látható a Karni-Alpok keleti vonulatai:

Marinelli-háztól közvetlenül délre emelkedő Morareto csúcsról (2169 m) szintén fantasztikus panoráma nyílik remek rálátással a Karni-Alpok főgerincére délről:

Hohe Warte (2780 m) csúcstól északra lévő Valentin-csúcsról (2188 m)  pedig északról láthatunk rá a főgerinc egy részére:

Biegengebirge vonulata a Wolayer-tóval a Valentin-csúcsról (2188 m) nézve:

Végül bónuszként egy közelebbi kép az előzőn látható Wolayer-tóról:

Folytatás: Dolomitokkal rövidesen





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.