Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Tarjánka-pataki hogyan nem.
2010/05/31 23:42:09 Küldte: Willy



   Hogyan nem, lássuk csak. Először az Égiek szavazták le a partyt. Meteorológia előre jelezte a záporokat, helyi nagyobb zivatarokat. Bár a távnak a beígért 15km nem sok, a Tarjánka-patakban egy kellemes séta pedig ígéretes. 

  Most nem részletezném a kevéssé fontos mozzanatokat, inkább azt mesélném el, amiből mások is tanulhatnak. Mert van mit. A szurdok jelentős részét megtettük már, mikor szép fokozatosan, egyre erősödve eleredt az eső, majd átment villámlásokkal kísért nagy zuhéba. Mint később kiderült, 2 résztvevő itt fordult vissza és indult lefelé a mederben. Ez az első hiba. A meder hamar képes nagy vizet magába gyűjteni, és könnyen csapdába kerülhet az óvatlan kiránduló. Továbbá (második hiba) a csapat csak erősen indokolt esetben válhat(na) szét; megfelelő felszereléssel és tapasztalattal. Harmadik hiba: a túravezetőknek fogalmuk sem volt róla, merre járhatunk, hol jöhettünk ki a szurdokból. Ennyi hiba sem kevés, de aki azt gondolja ezzel a végére is értünk, azzal közlöm, a legjava még hátra van.

  Hosszan vártuk elöl a hátul lévő túravezetők megjelenését, legalább egyét. Semmi. Aztán megindult a mezőny felfelé, épp mikor a hegytetőn csattogott a mennykő. Rossz döntés. Viharban nem megyünk felfelé. Ismét szünet következett mozgásunkban. Ötödik hiba: álltunk mikor menni kellett volna. Ezúttal egy kisebb, csörgedező vízmosás tőszomszédságában vertünk tanyát. Nem telt bele 10-15 perc, a meredeken csörgedező vízmosásban hatalmas robajjal jelent meg magasabb térszínen összegyűlt csapadék. Az addig vöröses-barnás színű medrét pillanatok alatt elöntötte a lemosódó feltalaj feketésbarna hordaléka. Ekkor szóltam bele először a dolgok irányításába, mert nem lehet ilyenkor tudni, mennyire mosta alá az általunk birtokba vett domboldalt a víz. Mennyire hajlamos a csuszamlásra. A "szerintem semennyire" válasz épp annyira nem kielégítő, mint a korareggeli "szerintem ma nem fog esni" kijelentés volt. 

És az árokban maradók? Ki tudhatta? Mentek vagy menekültek a saját zsírjukon. (önerőből)

   A túravezető -hibásan- ragaszkodott az eredeti útvonal megközelítőleg azonos irányának tartásához és Domoszló-Markaz vonalnak homlokegyenest ellentétes irányt követtek befelé az erdőbe. Megjegyzem, nem tűnt fel neki, hogy volt olyan, aki nem hozott magával esőkabátot. De bájos volt, ahogy lelkendezett egy-egy újabb őzlábgomba felfedezésén. Ez is valami. 

  Lassan viszont elkezdett kialakulni egyfajta csapatszellem. Gábor tartotta a kapcsolatot az elöl lévők és a hátul jövők közt, őt tudtuk követni a lassabban haladókkal. Berci jelezte hol lehet átkelni egy-egy sárfolyamon és Csilla a maga felejthetetlen sárga esőkabijában tévedhetetlenül mutatta hol zár az alakzat és közben készítette a felvételeket. (Remélem kapunk belőle?!) Ezúton is köszönet illeti a munkájukat. Segítség bármilyen vezetőnek a hozzájuk hasonló túrázó.

  Mivel a várt jelzés csak nem akart elénk toppanni a maga kék színében pompázva, szép nagy ívben tettünk egy szükségtelen kerülőt. Egy vadászlesnél kértem a térképet. Ja! Azt nem vesszük elő, mert elázik. Szólj, ha érted! Azért második kérésem már meghallgatást nyert. Kijelöltük a helyes, Domoszló felé vezető irányt és mentünk. Szerencsére ebben többen egyet értettünk, így meg lett az összhang is. Újabb hiba (számolja még valaki?) Berci lement egy völgybe, a túravezető tudott róla...lelke rajta.

  Szerencsére több hiba nem lett. Még akadtak nézetkülönbségek, mint amikor már látszott Domoszló és a túravezető megpróbált ragaszkodni saját elképzeléséhez, és a megáradt patakra mutatva beközölte arra kell menni. Mit tudtam volna mondani? "Akkor Te menj arra. Mi erre megyünk." És mutattam az irányt, amit amúgy a többiek már nagyjából követtek is. Még keresztülszuszakoltuk magunkat egy töviskerítésen, lezúztuk egy kiszáradt bozótost, és 10 perc múlva már mindenki cseresznyét lophatott Domoszlón.) :-)

Minden jó, ha vége jó.

Egyet azért szúrjunk még ide. Ha olyan túravezetőbe botlasz, aki zuhéban esernyővel jön az erdőbe, gyorsan vedd át a kezdeményezést. :D

Címkék: Mátra





Bejegyzések 1 - 7-ig. Összes bejegyzésed: 7

katica
2010/06/03 23:20:23

Most akkor mégse szerezzem be azt a túraesernyőt?



Ejszaka_Portyazo
2010/06/02 22:48:52

:) Úgy fogok tenni, Te meg gyarapítsd őket szép számmal, szeretek olvasni is! :)



Willy
2010/06/02 22:07:04

Szia Éjszakai-Portyázó!

Szurkolok a túráidhoz.
Neked is csodálatos természetjárást!

  Tigriskével had ne foglalkozzak. Inkognitóját sem kívántam felfedni, ezt megtette ő. Nem az a kérdés mi történt vagy mi nem történt, hanem tud-e tanulni belőle?

  Ami meg engem illet, az irónia (nem ritkán önirónia) része az írásomnak. Kár is rajta megbántódni, ámbár nem lehetetlen. Jártam már úgy - épp az idén, - hogy egy levelemet valaki teljesen kiforgatva értelmezte és jól megsértődött. (pontosabban, hogy jól megsértődhessen.) Na bummm. Fülig Jimmy után szabadon; én sem tehetek minden mondatomhoz egy közlekedési rendőrt.

Ha időd engedi olvass bele az írásaimba. Megtisztelsz vele.

Willy



Ejszaka_Portyazo
2010/06/02 16:22:22

A túravezetés nem piskóta az biztos, az időjárás viszontagságain túl az eltérő személyiségekkel is meg kell néha küzdeni, és ez talán nehezebb is. Nemhiába nem vezetek túrát, legfeljebb önmagamat, aztán legfeljebb csak magamat szidhatom később, mert az időjárást meg a természetet nem illik - tudjátok: "Rossz idő ugyan van, na de csúnya?" :)

Kíváncsian olvasnám a többi résztvevő és a túravazető (vagy vezetők, az írásban ezek száma néha változik)  - építő jellegű - véleményeit, megszólalásait is, mert tigroske hozzászólása szerint ez az írás nem tükrözi mindenki véleményét.

Az is biztos, hogy egy túrát minden résztvevő külnbözőképpen élhet meg, akárcsak az, hogy sokszor alakul úgy, hogy jó döntés nincs, csak kevésbé rossz:

(pl. "...Mint később kiderült, 2
résztvevő itt fordult vissza és indult lefelé a mederben. Ez az első
hiba. A meder hamar képes nagy vizet magába gyűjteni, és könnyen
csapdába kerülhet az óvatlan kiránduló..."

"...Aztán megindult a mezőny felfelé, épp mikor a hegytetőn csattogott a mennykő. Rossz döntés. Viharban nem megyünk felfelé.")


Jó természetjárást és szurkoljatok hogy következő szurdoktúráinkon (lsd.: http://turulbaratikor.hu/e107_plugins/content/content.php?content.554 ) ne legyen ilyen zord velünk természet és főleg ne támadjon efféle zavar az erőben :)



Willy
2010/06/02 12:47:50

Köszönöm a hozzá szólást. Nincs vele sok baj. Annyit azért megjegyeznék, hogy a te nevedet szándékosan nem említettem. Ezt diszkréciónak nevezik.   
Akiket pedig megemlítettem, azokat csak és kizárólag dícséretben. 


A tapasztalat szubjektív dolog. Elfogadom, hogy neked habos-babos kirándulás volt. De ez inkább a szerencsén és nem a képességeiden múlott. Amennyiben túrát szervezel köteles vagy vigyázni másokra. Aki nem hozott magával esőkabátot, tőlünk kaptott meleg ruhát. stb.
Remek kis kirándulás volt, egyedül te nem voltál felkészült vezető.

Ha tudsz és akarsz te is tanulhatsz belőle.

Minden jót.



tigriske írta:

Kedves Túratárs!



Ez az írás nem fedi a valóságot, egy rosszindulatú ember, rosszindulatú írása - egy szavát sem szabad elhinni.



Mindenki írhat itt a TT-com-on mindent, amit akar - sajnos - ahelyett, hogy a saját belső félelmét győzné le, mielőtt belefog mások rágalmazásába (még neveket is említ, amihez végképp nincs joga)



 Viszont mi nem törődünk vele, írkáljon csak bátran ez az ember - viszont örülhet, hogy pár órára bekerülhetett egy olyan csapatba, amiről életében még nem is álmodott.



A többiek és a túraszellem védelmében:



tigriske






tigriske
2010/06/01 17:48:41

Kedves Túratárs!


Ez az írás nem fedi a valóságot, egy rosszindulatú ember, rosszindulatú írása - egy szavát sem szabad elhinni.


Mindenki írhat itt a TT-com-on mindent, amit akar - sajnos - ahelyett, hogy a saját belső félelmét győzné le, mielőtt belefog mások rágalmazásába (még neveket is említ, amihez végképp nincs joga)


 Viszont mi nem törődünk vele, írkáljon csak bátran ez az ember - viszont örülhet, hogy pár órára bekerülhetett egy olyan csapatba, amiről életében még nem is álmodott.


A többiek és a túraszellem védelmében:


tigriske


 



Willy
2010/06/01 16:28:25

Az sem lehetett piskóka. 

Nekem azért buli volt. Csak egy túra, nem egy emberről szól. Oda kell egymásra figyelni. 
És igen, az utolsó mondat, bármilyen írónikus is, azért sokat elárul. Szerintem mindenki tanult az esetéből, ahogy én is, és gondolom Ti is a magatokéból. 

Szevasz Gyuszi!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.