Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

2009.10.10. Mátra, Tarjánka-szurdok
2009/10/12 04:37:22 Küldte: szieva

2009. 10. 10. Mátra, Tarjánka-szurdok

 

”Panorámához a Tarjánka-szurdokban” a www.setafika.hu szervezésében

 

7: 20-kor volt a találkozó a Stadionnál a buszpályaudvaron. Szerencsére 19 főre 5 autó jutott, így nem kellett senkinek busszal menni. Fél tízre értünk le Domoszlóra. Itt még további 3 fővel gyarapodott a csapat, így összesen 22-en vágtunk neki az útnak.

 

A Tarjánka-szurdok fokozottan védett természetvédelmi terület, így célszerű a túránkat előzetesen bejelenteni a helyi természetvédelmi hatóságnak. Jelzetlen út vezet a szurdok bejáratáig. Az országúton Markaz felé haladva, egy kis híd után a szarvas-veszély táblánál jobbra kell fordulni, és egy földút vezet el oda.

 

A szurdok gyönyörű, a mikroklímája jelentősen eltér a környező erdőkétől. A vízfolyást végig 5-15 méter magas sziklafal övezi, a párás környezetben a sziklákat borostyánfüggöny, páfrány és mohaszőnyeg fedi. Az utat kőről kőre ugrálva, néha saras részeken átkelve lehet megtenni. Jó segítséget nyújt, ha az egyik kezedben néha túrabotra tudsz támaszkodni, a másik kezedre viszont a kapaszkodáshoz lesz szükséged! A szurdok közepénél egy kicsit magasabb sziklafalon kell felmászni. Itt régebben fixen kiszerelt lánc volt, de azt mára sajnos már eltüntették. Szerencsénkre az egyik helyismerettel rendelkező túratársunk hozott magával kötelet, és átsegített minket ezen a kritikus szakaszon.

 

A szurdokból kijutva, a völgy bal oldalán haladva becsatlakoztunk a kék jelzésbe, megmásztuk a Nagy-Szárhegyet, közben megpihentünk a Hármas-határ erdészháznál. Tovább haladva Cserepes-tetőn át, az Oroszlánvár érintésével jutottunk el a piros jelzésig, és itt jobbra fordulva a Závoz-völgyön át tértünk vissza Domoszlóra. Délután 6 óra felé indultunk vissza Budapestre. Gyönyörű nap volt, jó társaságban! Köszönet a fotókért Dél-budainak és a Sétafika csapatának.

 

Kultúra:

2009. október 11. vasárnap

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Budapesti Fesztiválzenekar

Titok-koncert

Piccini, Gluck, Haydn, Wagner, Brahms

Vezényelt: Fischer Iván

Gordonka: Steven Isserlis

 

 

 

Címkék: Mátra Szurdok Tarjánka-szurdok Domoszló Markaz Kultúra





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.