Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Segítség kérés barlang felújításhoz
2010/09/07 11:28:21 Küldte: mantra

Néhány hete - sok év kihagyás után - rövid túrát (1 napos "ottalvósat") szerveztünk 4 fővel az Odvaskői -barlanghoz. A csapat tagjai: egy 7 és egy 4 éves fiúgyermek (unokatesók) és a két apuka. Remekül szedték apró lábaikat az újdonsült túrázók. Gyorsan felértünk Mályinkáról a barlang "feljáratáig", ahol már gyanús jeleket láttunk. Ismerős kályha és füstcső darabok a patakmederben.....A baralanghoz felérve jöttek az újabb "civilizációs" nyomok. A barlangszállás priccseinek egy részét, és az ott lévő asztal egy darabját feltüzelték, a kályhát és a rögzítését kitépték a barlang falából,majd ledobták a patakmederbe, az ajtóból is faragtak egy kicsit, hogy legyen mivel begyújtani....stb.stb..

Ezt látva úgy döntöttünk, hogy a gyerekekkel kint alszunk a barlang előtti "teraszon", az legalább rendes, és viszonylag szemétmentes. Ránk esteledett, és a hálózsákból figyeltük a csillagokat, amikor vendégek érkeztek.

Bükkisámán(Bukkisaman) volt egy barátjával és annak kisfiával.

Gyors bemutatkozás után elpanaszoltuk egymásnak a barlang állagáról tapasztaltakat. Csak úgy feldobtam témaként, hogy ismét lakhatóvá kellene tenni....

Bükkisámán pár napja írt, hogy szerzett kályhát, meg egy csomó raklapot. Egy-két hét múlva szeretné elkezdeni a felújítást.

Ez a gyorsaság egy kicsit meglepett, mert valamikor október vége felé gondoltam, hogy elkezdenénk a munkálatokat.

Most jön a nagy kérés / kérdés:

Ti, akik olvassátok ezt a felhívást, össze tudunk-e/tudtok-e fogni, hogy minél gyorsabban sikerüljön az új fekhelyek beépítése, a kályha "felélesztése", és újra barlangszállásra alakítása, mert megérdemelné.

Nem baj ha szabó, suszter, bakter, esetleg kőműves, programozó, "manager", esetleg csillagász, "verseny sherpa" vagy. Legyen sok szorgos, lelkes, ötletet, javaslatot adó és kivitelező ügyeskező ember, aki tud segíteni.

Minden segítség jól jönne, már ha lesz közös akarat az újjáépítéshez. (mi, akik 150 km-re lakunk a barlangtól,már egyszer felújítottuk,)

Úgy gondolom, hogy ha tudtok valamiben segíteni, Bükkisámánt vegyétek fel a barátok közé, és így gyorsabban tudja az információkat eljuttatni hozzánk, hozzátok.(pl.a munka várható kezdő időpontjáról, stb.)

(erről a felvetésemről még nem tud, de remélem nem lesz ellenére...:-))))))

Lehet, hogy felmerül bennetek az a kérdés, hogy minek csináljuk ezt az egészet, úgyis szétverik,...lehet.

De azért megpróbáljuk hátha sikerül, és néhány évig megint használható lenne, sok túratársnak örömet és "tervezhető" szálláshelyet jelentene.


Jó túrázást!


Mantra

ui. a szálláson lévő felső és alsó priccsek a becsöpögő víztől elgombásodtak. Ötleteket is várunk, hogyan tehetnénk vízmentessé ezt a területet, legolcsóbban, legszállíthatóbban, hiszen oda mindent kézben, vagy háton kell felvinni.

Friss info:

Terepjáró szállítójárművet már beszervezett a szállításhoz Bukkisaman.


Címkék: Barlangszállás Szállás





Bejegyzések 1 - 10-ig. Összes bejegyzésed: 20


Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>

mantra
2011/03/10 23:40:42

Szia Laci!

Köszönöm szépen érdeklődésed a barlang hogyléte felől. A projekt elakadt a Bükkisámán kollégánál, egyéb -munka- elfoglaltságai miatt. Már többször ígérte, hogy ír ide a fejleményekről. Felhívom a napokban, hogy hogy áll a felújítás. (tőle kitelik, hogy azóta már rég megcsinálták, csak nem szólt..:))


Egyébként én is a munka miatt nem foglalkoztam a témával.

Ha van valami infó, jelzem!


üdv


Tibi



Tuli38 írta:

Szia


Hogy all a project??Lezarason nem gondolkodtatok ?? Mire van meg szukseg??

udv

Laci



mantra
2010/09/29 22:13:12

Sziasztok!

Bükkisámán információja szerint, még nem jöt össze a találka, a BNP-s emberkével. (ez a napokban bekövetkezik)

Gejza:

A műanyag raklap nagyon jó ötlet, de valószínű nehezebb beszerezni, mint a fából gyártottat. (Bükkisámán szerzett fa raklapot már jó sokat, és kályhát is. )

Többi infóra sajnos várnunk kell addig, amíg Pongrácz úr meg nem szemlézi a barlangot.


Kellemes túrázást!


mantra




Gejza
2010/09/18 22:36:24

Én is szívesen segítek!


Engedély:


1. El kell döntenünk mit és hogyan szeretnénlk csinálni


2. Fel kell hívni a BNP-ot és megkeresni ki az illetékes ebben. Időpontot kell vele egyeztetni, és szóban megbeszélni mindent.


3. ez után érdenmes megkérni az engedélyt.


Amikor öt évvel ez előtt a Várak a Mátrában túramozgalmat szerveztem hasonló módon jártam el. Gyakorlatilag fél óra alatt mindenben megtudtunk egyezni. Megírtam a kérelmet. Megkaptam a választ, amiben minden volt, csak az nem amikről beszéltünk. Ez után felhívtam őket telefonon, hogy akkor most mi van!? A válasz egyszerű volt: Ha te betarrtzod azt, amiben szóban megegyeztünk, akkor mi is betartjuk azt. Ha te nem tartod be, akkor életbe lép mind az, amit leírtunk. El telt öt év és semmi gondunk egymáéssal! Azt gondolom ez itt is működne


Szigetelés: Utána fogok nézni. Amivel a pincéket szigetelik víz ellen, az itt is hasznáható. Ez valami olyasmi anyag, mint az alvázvédő, de ezen megáll a vakolat, s utána fehérre meszelhető


Egy ötlet: a pricseket műanyag raklapból, vagy eternit lemezből készíteni, és polifómmal befedni. Bár lehet, hogy párás környezetben ezek is penészednek.


Üdv: Géza



Papesz
2010/09/17 19:10:50

Szervusztok!

Megjöttem én is :) joskagery-t és Bükkisámánt személyesen ismerem én is, természetesen rám is lehet számítani a felújítást illetően :) 



mantra
2010/09/16 15:24:20

Sziaszutok!


Bükkisámán információja szerint a korábban kiírt javítási időpont változik.

Tehát nem szeptember 25-26!!!!!

Ha meglesz az új időpont jelzünk a blogon!


Jó túrázást!


Mantra






mantra
2010/09/14 20:44:48

Halihó Mindenki!


Köszönjük szépen az eddig beérkezett sok segítő felajánlást. Továbbra is figyeljétek a bejegyzéseket az időpontok, és ki mit hozzon még, felhívások miatt...:)))


mantra



joskagery írta:

Sziasztok!Ma beszéltem Bükkisámán:-) cimborával,eddig a felújítás időpontja szept.25-26.Engedély az nem ártana,már csak azért sem,mert lassan túrázni is alig lehet e nélkül a Bükkben.De ha meg kikérjük,akkor az pénzbe kerül és mire megkapjuk,addigra eltelik egy év.Legalább!Úgyhogy én is a mellett szavazok,hogy csendben kell csinálni,természetesen a környezet minimális károsítása mellett.

A víz elvezetésről annyit,hogy szerintem 2 db 6x4-es takarófóliával meg lehet oldani.Ezt szerintem mi megvesszük,nem túl nagy tétel.A rögzítés még kérdéses,mert a szikla fúrása nélkül kell hogy megtörténjen.Ha később ellopják,akkor ezt bebuktuk.Kell még jó sok 100-as szög,mindenki hozzon egy marékkal!:-)Kell még kézi fűrész(nem hangoskodunk),balta,kalapács és természetesen rengeteg jófej ember!


Üdv,G.




Zahir
2010/09/14 09:51:44

Sziasztok!


Ha valamiben tudok segíteni szóljatok, én közel lakom és nagyon szívesen segítek!!!!!!


Szép napot mindenkinek!


Gabriella 



bastya
2010/09/11 14:32:23

Ha idelyében szoltok, szivesen lemegyek, csak egy kicsit messze van. Faipari mérnökként, és gyakorló asztalosként azthiszem sokat tudok segíteni. Faanyagokat megpróbálok intézni űMiskolcról, ha mondjátok mi kellene. A ponyva felrögzítése szerintem nem megoldás. Ha környezetvédelmi előírások nem tiltják, akkor száraz időben kenhető-foliával lehet szigetelni, vagy szilárd vízelvezető lapot lehet felcsavarozni.


A gombásogás ellen csak elölre telített anyaggokkal lehet hosszútávon védekezni. A gombaölő lazurozásokat ilyen környezetben 1-2 évente meg kell ismételni.


A hivatalos engedélyezést szerintem lehet mellőzni, de a nemzeti parknak illenék szólni, és akkor autót is felengednének a közelbe. Ehez szerintem Regős Józsefet érdemes megkeresni. Ő "üzemelteti" a bükki barlangokat, és elég rugalmas fickó. Elérhetőségét privátban...



Cinka
2010/09/09 20:15:11

Időpontfüggő, de szívesen segítek.


A hivatali cuccról úgy gondolom, megfeledkezhetünk, bár jó, ha tudunk róla :-) A rombolók sem fizettek eljárási díjat tevékenységük engedélyezéséhez...



Ejszaka_Portyazo
2010/09/08 17:46:23

efelett átsíklottam akkor, bocsi :)




Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.