Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Gondolatok a kerékpárról
2010/11/27 07:34:00 Küldte: BirBa

Most, hogy leesett az első hó, már inkább csak elmélkedhetünk a kerékpározásról a kályha mellett. 

Egy németországi felmérés meghökkentő számokat produkált 1993-ban. Ez szerint szabadidejében a németek 34 százaléka ült többet, vagy kevesebbet kerékpáron. Abban az évben a Németországban kerékpárral megtett össztávot a közlekedési főhatóság 20 milliárd kilométerre becsülte (kicsit soknak tűnik, de lelkük rajta), és így az elérte a teljes közlekedési összteljesítmény 11 százalékát. Az pedig feltételezhető, hogy időközben ezek az adatok a válság, az növekvő egészségtudatosság, a környezetvédelem, és biztos a divat miatt is, még növekedtek.

Pedig a mi biciklink régi jószág.

·      Őse a német erdész és nemesember Karl Drais 1817-ben fából megalkotott „futógépe”, melyet rajta ülve még a lábával lökdösött előre.

·      Az első pedálos kerékpárt a skót Kirk MacMillan-nek köszönhetjük (1839).

·      A felfújható gumiabroncsot pedig John Boyd Dunlop angol állatorvosnak, aki a legenda szerint már nem bírta hallgatni fiai vaskerekű kerójának a csörömpölését, és a zajnak 1888-ban egy kiselejtezett kerti locsolótömlő felhasználásával vetett véget.

·      A világ legmagasabb kerékpárját D. Senft építette. Az otromba szerkezet 200 kg súly mellett 8,08 m magas és 6,25 m hosszú volt.

·      1988. augusztus 6-án Németországban mutatták be a világnak azt a társas-kerékpárt, melyen 26-an ültek, és mellyel 3 nap alatt 560 km-t tettek meg. Nem semmi!

·      A távolsági kerékpározás rekordját valószínűleg a vándorprédikátor W. Stolle tartja, aki a XX. század második felében 159 országot járt be, és közben 643.700 kilométert hagyva maga mögött. Sok mondanivalója lehetett.

·      A kerékpározás gyorsasági világrekodját 200 méteren a kaliforniai F. Markham állította fel 105,4 km/h-val (1986.V.11.).

De ez a jó öreg szerkezet (melyről mindig azt hisszük, hogy már nem lehet rajta semmit sem tovább fejleszteni, aztán mégis) nem csupán hetvenkedő rekordokra jó.  Ezeknél sokkal értékesebb egészségügyi hatásait a sport- és orthopéd orvosok a következőkben szokták össszefoglalni:

·      A kerékpározás mindenkinek jót tesz, kivéve a különösen magas vérnyomásban szenvedőket, de

·      kerülni célszerű a púpos hátat és a fekvő helyzetben hátraszegett nyakat, mert ezek terhelik a gerincet (bár ez inkább a nagy versenyek időfutam-menőinek a problémája).

·      Jót tesz az mozgásszerveknek, átmozgatja a csípő- és a térdizületeket annélkül, hogy terhelné azokat a test súlyával. Ezért ideális sport a túlsúlyos emberek számára még akkor is, ha az izmok edzése inkább csak deréktől lefelé érvényesül.

·      A sportos kerékpározás, pl. dombvidéken, javítja a szív, a keringési rendszer és az erek mellett a tüdő működését is.

·      Pozitív hatását inkább a gyakori használat, mint az eseti csúcsteljesítmányek mellett fejti ki.

És ehhez az egészség megőrzéshez, javításhoz számunkra még a túrázás örömei is hozzáadódnak. A bejárt táj érdekessége, a jó társaság és az emlékezetes élmények.

Köszönjük Karl Drais!

Címkék: Kerékpározás





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.