Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Mátra, Rabok útján
2010/12/07 10:46:11 Küldte: domi

2010.11.13. Ezen a reggelen a Mátrába egyik kevésbé ismert vidékére indulunk, hazánk egyik legszebb szurdokába a Tarjánka völgybe.Találkozó pont Markaz benzinkút. 
A kocsikat itt leparkoljuk, a vacsora alapanyagait szétporciózzuk, majd rövid eligazítás után elindulunk. A táj valóban semmi izgalmasat nem tartogat első látásra. Lankás dombok lustán húzódnak, tele szőlővel.  Másfél kilométert tudunk magunk mögött mikor letérünk az országútról. Murvás szekérúton gyalogolunk a dombok felé. Beérve az erdőbe egy tábla fogad minket. 

Fokozottan védett terület, belépés csak engedéllyel!Nekünk van, tehát nyugodtan továbblépünk. A táj itt már más arcát mutatja. A patak ami csendesen csörgedez a medrében nem mindig ilyen. Elnézve a köveket bizony nagyobb eső után nem sétálnánk itt oly vidáman bakancsainkban. Mivel most nem fenyeget a nagy vízállás, megcsodáljuk szűk völgyet. Ilyet már láttunk, mintha egy mély árokban járnánk aminek a teteje sziklákkal van tarkítva. Azonban tudjuk, ettől izgalmasabb napunk lesz. Fákat kerülgetünk, lábunk alatt puha szőnyegként falevelek ezrei. Csendet csupán mi törjük meg, lépteink zajával. Mindenki csendben magába szívja a völgy hangulatát. 
Erdős szakasz után összeszűkül a völgy, 10-15 méteres sziklafal magasodik fölénk. A puha avar eltűnik lábunk alól. Megkezdődött a kaland! Bemelegítésképp egy nagyobb kőhalmon küzdjük át magunkat. A tetején megcsúszik a bakancsom kibillenek az egyensúlyomból. Sípcsonttal rátérdelek egy éles kő szélére. A fájdalom belehasít! Basszus... Jó hogy nem törtem ki a lábam. Tiszta mázli. Talán egy kék folttal megúsztam. Sántikálva indulok tovább. 
Patakátkelés a következő akadály....


bővebben



http://turakaland.blogspot.com/2010/11/20101111-12-matra-tarjanka-volgy.html

Címkék: Mátra Túra Tarjánka





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

domi
2010/12/08 10:09:58

BNP igazgatóság... és megnyerő mosoly!



speedy
2010/12/07 21:24:10

Érdekelne, hogy a  Tarjánka- Szurdokba az engedélyt hol intézted?




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.