Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE


Összes Megtekintés: 2903 - Összes Válasz: 0

Bejegyezte: zsomboly 2018/09/14 15:47:58


A turista soha nem téved el, csak épp kevés információ áll birtokában ahhoz, hogy eldöntse helyzetét, valamint mozgásának irányát. :)


Kezdeti bizonytalanságunkat csökkenthetjük az iskolában tanult módszerekkel: vakondtúrások elemzésével, a fák mohás oldalának
keresésével. Ezekkel a módszerekkel többek között az a probléma,  hogy egyre kevesebb van belőlük és épp akkor nem állnak rendelkezésünkre, amikor arra szükség volna.

Kétségtelenül fejlettebb módszer a térkép használata.
Egy magára valamit adó turista visz magával térképet egy hosszabb útra.
A könyvesboltokban, túraboltokban vásárolt térképekkel az a gond, hogy  rövid idő alatt elhasználódnak.

A helymeghatározással küszködő turistának mégis az a legnagyobb problémája, hogy a nyomtatott térképen nem szerepel az "ITT ÁLL ÖN" háromszögecske.

Komolyra fordítva, nem érünk semmit térképünkkel, ha nem találunk körülöttünk minimum egy darab referencia pontot (útkereszteződés, patak-út metszéspont, magaslat, kőomlás...) ami a térképen is szerepel.

Fontos, hogy térképünket mindig a haladási irány felé tartsuk. Ezt a
legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, hogy a térképet letesszük  valamilyen vízszintes helyre és jobb vagy baloldali szegélyére párhuzamosan helyezzük a vonalzós iránytűnket. A térképet utána addig-addig forgatjuk, ameddig a rajta
lévő iránytűnk tűje az északi irányba mutat. No, ekkor vagyunk pontosak.
Ekkor és csak ekkor van 120 fokban az a valóságban, ami a térképen is 120
fokban van.

Nem árt, ha a térkép minél újabb kiadású. Nyilván ritkán fordulnak elő olyan
tektonikai mozgások amelyek megváltoztathatják a valós környezetet, de egy erdőirtás vagy egy hatalmas vihar miatt (pl. nem is olyan rég a Tátrában vagy a Biharban pusztító vihar) új túrautakat kell kijelölni, ezért térképünk óhatatlanul avul.
Mindent összevetve, a papírtérképekkel nagyon körültekintően kell bánni.
...én mindig csodálom azokat, akik tényleg elboldogulnak velük.

2024/03/29



*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.