Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Gondolatok...
2011/11/18 16:06:03 Küldte: domi

Tisztelt túratársak.


" Ki a szabadba! Mozogni, felfrissülni! Ünnepet érezni és gyûjteni magába egész hétre, testben-lélekben egészségesebb, jobb és boldogabb emberré válni!" biztat Cholnoky Jenő szavai a természetjárásra.

Túrázni szeretünk ez összeköt minket.

Vannak akik szerveznek ki ügyesebben ki a saját tudása szetint szívvel lélekkel, és vannak akik inkább csatlakoznak. Az elöbbi kevesek a túravezetők. 

Megszervezni egy túrát akár csak egy egynaposat sokszor nem egyszerű feladat, többnaposok pedig még több egyeztetéssel, telefonálással, utánjárással jár. Igaz az internet sokat könnyített de még így sem leányálom a szervezés, a túratársak pedig a legnagyobb kritikusok. Ha bármi nem stimmel egyből szolnak. Itt nincs illemből majd legközelebb jobban sikerül, egyszerűen jól kell szervezni. Persze megértőek, segítőkészek is az emberek, hisz a túra sikere közös érdek. Mindenki jól szeretné érezni magát, hisz a szabadidő kellemes eltöltése a cél.

Sajnos a mai világunkban a média, a reklámok, és még sok minden azt sugalja, csak saját magam számít. Pedig adni sokkal nagyobb mint kapni. Mint túravezető a velem tartóknak sokat adok, de mit kapok vissza. Hosszú lista lenne, vegyesen jó és rossz. Viszont a mérleg nyelve mostanában a rossz felé billent. 

Rengeteg emberrel túráztam, sok szép napot töltöttem túrázással, sok kaland és mennyi szép hely, szép kilátás van a tarsolyomban. Ezeket viszont beárnyékoja a tisztelet, az adott szó értéke, a megértés, és az odafigyelés hiánya. Egyre többször kell szembesülnöm ezekkel a problámákkal.

Csupán pár izelítésként:

Volt aki felelősségre vont, hogy én rákényszerítem az akaratomat a túratársakra, mit képzelek hogy rászolók mikor rágyújt egy cigire, reggeli ébresztő után felháborodva közli szemét vagyok mert 8-kor fel kellett kelni, és ő biztos hogy nem fog fél óra alat elkészülni, ezen felül szemembe mondja a tisztelt túratárs, vedd már észre hogy nem érdekel amit mondani akarsz! Oké, az ilyen embert ki kell zárni, aztán gondolkozzon. Szolok ha nem fejezi be mehet amerre lát, erre a többiek mellé állnak. Domi ezzel akarod megoldani, szánalmas vagy... A határidők be nem tartása, a megigért "jó ötlet szervezd meg megyek" de az utolsó pillanatban visszamondásról mert van egy csábítóbb, pedig hosszú sorokat írhatnék, de kitenne egy egész blogbejegyzést.

Sorolhatnám, de ízelőtének ennyi negatív elég, amit kaptam a túrák során. Ezek amik hirtelen eszembe jutottak. (a szép pillanatokatat majd másik blogbejegyzésben)

Lapozzunk...

10 hónapja összeírtam mire kell odafigyelnie a túristának, és mire van joga a túravezetőnek! Ezeket a túráimon való részvétel során mostantól betartatom. Aki nem tudja elfogadni az ne jelentkezzen. Azokat várom akik hasonlóan gondolkodnak.

Olvassátok el feltöltöttem netre:http://5mp.eu/web.php?a=kalandozzunk&o=iLZSYm04_Z

Amit szeretnék kérni, csupán emberként viselkedjünk. Tiszteljük egymást és a természetet. Ne fedjétek, bármerre jártok a csapat, viselkedéséből általánosítanak a "túristák" külföldön pedig a magyarok általános viselkedésére. Épp ezért kiemelkedően fontos mindenhól, minden körülmények között a példamutató magatartás. Az ilyen csoportot mindenhól szivesen visszavárják.

"Akik szeretik az erdõt és útjait járják, nem állhatnak távol egymástól. "  dr.Pápa Miklós szavaival kívánok mindenkinek aki elolvasta e sorokat kalandos, szép napokat, és jó utat.

üdv domi



Címkék: Kalandorok Túrakaland Domi





Bejegyzések 11 - 20-ig. Összes bejegyzésed: 35


<< Első  < Előző | Oldal:  1 | 2 | 3 | 4 | Következő >  Utolsó >>

Eper
2011/11/26 21:56:45

Egy utolsó pár mondattal lezárnám a bagós témát! Vizóga , szerintem tényleg erős volt a drogos hasonlatod.

Viszont egy kicsit szarul érzem magam, mert részben én indítottam a lavinát. A véleményem egy mondatban annyi, hogy aki kultúráltan dohányzik azzal nincs bajom, csak sajnos tényleg kevés az ilyen.


Azért egy kicsit megvédeném Vizógát, aki nem ismeri, jó ember ő csak hajlamos nagyon vesézgetni egy témát, s rágódni rajta, s néha elég drasztikusan kifejezni magát. Ne tedd Zoli, ha ezzel stresszeled magad, a stressz is káros az egészségre, legalább úgy mint a cigi!


De gyerekek, most már tényleg ne bosszantsuk Domit tovább!


Túra5let?


Domi, én nagyon szerettem az egynapos (főleg vasárnapi:)) túráidat! Öszehozhatnál egy ilyet mostanság!



repeics
2011/11/26 15:08:30

Tudod Vizoga, az anyukám életét annak idején egy olyan szívsebész mentette meg, aki erős dohányos volt... éjszakás műszak után műtötte, és 9 órás műtét volt... előtte és utána is dohányzott... az egyik legEmberebb orvos volt, akivel valaha életemben találkoztam... nagyon rossz úton jársz, ha az embereket ilyen apróságok alapján szortírozod... bejegyzés vége.



Zsolt68
2011/11/26 08:39:03

Csabi, ellent kell hogy mondjak neked. A nikotin valóban drog, olyan típusú kötődést hoz létre az agyban, mint a heroin vagy a kokain, szóval a lehető legdurvábbat. (A WHO szerint is betegség.) A lényeges különbség, hogy az utóbb említettek tudatmódosító kábítószerek, a nikotin nem az. Nem hallottam még olyat, hogy egy dohányos megkéselt volna valakit a napi adagjáért, míg a drogok, de a mostanában egyre nagyobb kultuszát élő, szabadon reklámozható alkohol is gyakran vezet hasonló antiszociális cselekményekhez.

Azt is botorság lenne kétségbe vonni, hogy káros az egészségre, a passzív dohányzás is az! Az viszont egészen biztos, hogy senki a világon nem lett még attól függő, hogy valaki dohányzott néhány méterrel mellette. Viszont érdemes elgondolkodni az arányokon. Például egy hagyományos BKV busz néhány perc alatt bocsát ki annyi káros anyagot a légkörbe, mint egy dohányos egész életében! A fatüzelésből 4000 féle szennyező anyag kerül a környezetbe, köztük számos rákkeltő. Ezért aki valóban vigyázni akar az egészségére, az a bográcsot is kerülje messziről! Ha egy szál cigit 1 g-mal számolunk (közel nincs annyi), egy gulyás elkészítését egy ölnyi (15 kg) fával, akkor a legóvatosabban számolva is 15000 embernek kéne rágyújtania, hogy ugyanannyira szennyezzék a környezetet!

A dohány tényleg büdös! (És ezt a dohányosok is érzik!) Csakúgy, mint némelyik hajfesték, dezodor, textilöblítő, étel, műanyag ruházat. De én már rég nem szag alapján válogatom meg a barátaim...

A kulturált viselkedés pedig tényleg jogos elvárás. Ahogy az is, hogy ne hozzuk egymást kellemetlen helyzetekbe!



kisscsaba
2011/11/25 22:13:42

! Vizoga!



˝Aki rászokott a cigire épp úgy drogos, mint az, aki tűvel lövi
magát.˝



Na ez azért egy kicsit erős! Ezen az alapon a rendszeres
kávéfogysztókat is ugyanolyan drogosnak kell tekintenünk mint aki rendszeres
intravénás droghasználó. A két dolog között azért van némi különbség,
addiktológiai és morális szempontból is. Nem azzal van a baj ha valaki
dohányzik, hanem azzal ha valaki ezzel a vele egy közösségben lévőket zavarja
vagy hátráltatja. Tehát a dohányosokat is biztatom, hogy menjenek túrázni, de
ha a társaságában lévők a tudtára adják, hogy ezt nem tudják tolerálni, akkor
függessze fel ezt a szenvedélyét a kirándulás időtartama alatt. Aki ilyesfajta
rugalmasságra nem képes, az a túravezető, illetve a közösség által kizárandó az
eseményből.                Egyébként,
ha egy heroinistával túráznék együtt, aki pihenő során előkapja a tűt és
betolja a napi adagot, engem nem zavarna, ha ezzel és a viselkedésével nem
hátráltatná és piszkálná a társaságot.     Ja, és attól nem félnék,
hogy engem is megszúrna, mert "aki szúrja magát", hogy működni tudjon
nap mint nap, az szinte biztos, hogy nem fogja  ingyen rádtukmálni a drága
cuccát - még ha könyörögnél neki, akkor sem.          
                     
                     
                     
                     
                     
     De szerintem nem a bagósokkal, meg az ópiátfüggőkkel van a
gond - már a fórum témáját illetően.       A fentebb említett
linken elérhető túraszabályzat korrekt, aki azokkal akar túrázni akik ezt
szavakba öntötték az igazodjék hozzá, aki a túrát szervezi/vezeti az meg
tartassa azt be a túrán résztvevőkkel! Ennyi!!!



A Schneebergre én is mennék túrázni, nagyon szeretem! Valóban
közel van - annyira, hogy akár egy napra is át lehetne menni, ha van olyan
sofőr aki ezt válalja/bírja( viszonylag gyorsan lehet haladni az autópályán) -
és a terep sem túl hardcore.              
                     
                     
                     
         Apropó, hol van ott ingyen kemping? Ilyen
lehetőségről még nem hallottam! Ez nagyon jól hangzik



repeics
2011/11/25 21:25:24

Előrebocsájtom, hogy én pl. soha életemben nem cigiztem, ki sem próbáltam, de a hugom például dohányzik, a hajlamot erre a szüleinktől valószínűleg ő örökölte... erősnek találom picit ezt a fajta elzárkózást a két tábor között, ne haragudjatok... kocsiban, evés közben, stb... ne gyújtson rá a dohányos... séta közben, ha neki jólesik, akkor meg szívja nyugodtan, engem nem zavar... attól nem fog senki tüdőrákot kapni, hogy együtt sétál valakivel, aki közben cigizik... ez egy hülyeség... Gobbi Hilda élete végéig Munkást szívott és majdnem 100 évig élt... maradjunk ennyiben... persze mindenkinek tiszteletben tartom a véleményét... de valahol betegség is a függőség, ugyanúgy, mint a drogosoknál... nem olyan egyszerű az, hogy tedd le és kész... de ez már egy másik történet... egy a lényeg: aki kulturáltan dohányzik, nekem azzal a világon semmi bajom, ha valaki nem tudja, ezt hogy kell, azt pedig figyelmeztetni kell... és ennyi... ezzel az erővel akkor a hugommal sem mehetnék sehová, mert dohányzik.... (?) ... na mind1, én úgyis csak kisbaráti körben túrázom, de talán jobb is ez így, ezt a vitát figyelve... :) ... csak ennyit egyszerűen hozzá szerettem volna fűzni... mint nemdohányos... 



tura
2011/11/25 20:45:53

18 éve nem cigizek. Ha az orrom alá fújják, zavar . Az is zavar, ha éppen azért kéri valamelyik túratársam a pihenőt mert annyira fáradt, hogy már éppen rá kell gyújtania....... K..va nagy csapatotok van , ha ilyen alapon akartok kizárni valakit...... Akkor zárjuk ki azt akinek rövid a lába, 170 alatti, hátizsákja nem éri el a 10 kilót... na igaz sértő lenne??? ... inkább bírjuk rá, hogy magától vegye észre magát, de indulásból egy túrakiíráson nem tartok helyesnek egy ilyenfajta kitételt.



Zsolt68
2011/11/25 19:00:36

Látom, bonyolult voltam, na akkor újra:

1. Az előzetes tájékoztatás, túrakiírás legyen egyértelmű, beleértve ebbe még a dohányzással kapcsolatos elvárásokat is. (Örülök, ha ebben egyet értünk.)

2. A lényeges szabályokat, körülményeket utólag közölni, embereket váratlan tények elé állítani inkorrekt. Ezt (és nem mást) pedig joggal érezheti bárki sértőnek. (Remélem, hogy ebben is egyet értünk, vagy legalább érthető.)


(Mindannyiunk által ismert háborús legendákkal, nikoton-betegséggel kapcsolatos féligazságokkal, az én ízlésem szerint kissé erőltetett, de mindenképp csúsztató fecskendős hasonlatokkal, tőlem soha el nem hangzott mondatokra adott cinikus válaszokkal pedig messze nem állt és áll szándékomban foglalkozni itt, hagyjuk meg ezt a helyet a blogbejegyzéshez szorosan kapcsolódó hozzászólásoknak!)


(Domi, bocs az újabbbagós bagós-offolásért, részemről befejezve!)






Zsolt68
2011/11/25 09:09:29

Milyen igaz, milyen igaz, Gejza!

De a dolog úgy lenne kerek és fair (ha már itt tartunk), ha az egyébként mindig tárgyilagos, egyértelmű és korrekt túrakiírásokban kertelés nélkül meg lenne fogalmazva, hogy "Ezen a túrán a dohányosok nem kívánatos személyek, kérjük kíméljék meg társaságunkat a jelenlétüktől!"   Így elkerülhetőek lennének a félreértések, kellemetlen surlódások, nem? Elvégre van Magyarországon 2,9 millió dohányos (a marginalizált réteg és - meghökkentő módon - az orvosok közt a legmagasabb az arányuk), így nem elhanyagolható az esélye, hogy a túrára jelentkezők közt is előfordulnak.

(Ez némileg OFF itt, ezért elnézést kérek!)



cicatigris
2011/11/23 14:05:21

Huuuuuha....... Én véletlenül kerültem ide és olvastam el mindezen hozzászólást és habár a túravezetőt nem ismerem elég rendesen kapott hideget és meleget, de szerintem aki erre adja a fejét, hogy szervez és nem csak magának, az bizony nem tud mindenkinek megfelelni. Itt sokan belementek személyeskedésbe, nem szabad.... Ha valakinek valami baja van a másikkal ahogy az életben is, kerülje el és hagyja békén, nekem ez a véleményem.

Azt pedig a kedves túratársak is tudják, ha nem sátorban aludnak és nem hideg kaját esznek, hogy ezért valakinek fizetni kell, főleg annak aki ezt megszervezi és persze, hogy kéri a pénzét és persze hogy kiakad, ha más helyett fizet, Én a helyében azon is elgondolkodnék érdemes-e ezt tovább csinálni, mert így elveszti a kedvét mindentől. Egy túravezető pedig felelősségel tartozik azok iránt akiket visz és azért is ahová viszi őket, akár egy főnök, egy tanár vagy bármi más..... ha elmégy neked kell alkalmazkodni, ha nem akarsz, ne menj el..... ha személyes gondod van vele, beszéld meg vele, és ha már beleestél abba hogy elmondott olyat amit te nem akartál hogy más is tudjon, viseld, a te hibád hogy elmondtad..... nem azé aki továbbadta, bár ha ezt megtette hozzáteszem az sem egy szép dolog.

Szóval itt sok mindenkinek véleményem szerint el kellene gondolkodni és azt tenni amit helyesnek lát. Aki szeret túrázni vele és képes betartani a szabályait, menjen vele és segítse hogy mindenki jól érezze magát, aki meg nem keressen más túra vezetőt, vagy menjen egyedül. Nekem ez a véleményem!!!!!!!!

Bocsánat, hogy így látatlanul beleszóltam, de nem tudtam kihagyni, mikor ennyi és ilyen dolgokat olvasok.



domi
2011/11/23 12:05:39

Folyamatosan olvastam sz észrevételeket, sok igazságot írtatok le. Ki így ki úgy. Akik írtak azoknak köszönöm, sokat segítettetek, és megerősítettek abban a hitemben túrázni jó.

Mindenki pótolható, én sem vagyok kivétel, nézzetek csak körbe túradömping van. Minden hétvégén 30-40 túraajánlatból lehet válogatni, a legtöbbnél elég egy-két nappal korábban szolni, vagy még arra sem kell venni a fáradságot. Ez az új generációs túravezetés kinevelte az új generációs túrázót. Ezek az emberek sajnos így viselkednek...

Nos... túrázni jó és túrázzunk, járjuk a természetet hisz ez örömet szerez nekünk. Sok lehetőség van, én vállasztottam egy irányt. A saját örömömre járom a hegyeket-völgyeket. Tedd te is ezt, és akkor már ketten vagyunk! A többiek akik így gondolják majd csatlakoznak. Akkor már többen leszünk, de csak addig megyünk ameddig örömünket leljük a természetjárásban. Tovább egy lépést sem! 

Kicsit kezd elfajulni a forumozás, ne dobálozzatok. Inkább ötleteljetek hova szeretnétek eljutni, mi az amit szeretnétek megnézni, látni és átérezni. Milyen kalandokat szeretnétek...

domi




<< Első  < Előző | Oldal:  1 | 2 | 3 | 4 | Következő >  Utolsó >>


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.