Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Gondolatok...
2011/11/18 16:06:03 Küldte: domi

Tisztelt túratársak.


" Ki a szabadba! Mozogni, felfrissülni! Ünnepet érezni és gyûjteni magába egész hétre, testben-lélekben egészségesebb, jobb és boldogabb emberré válni!" biztat Cholnoky Jenő szavai a természetjárásra.

Túrázni szeretünk ez összeköt minket.

Vannak akik szerveznek ki ügyesebben ki a saját tudása szetint szívvel lélekkel, és vannak akik inkább csatlakoznak. Az elöbbi kevesek a túravezetők. 

Megszervezni egy túrát akár csak egy egynaposat sokszor nem egyszerű feladat, többnaposok pedig még több egyeztetéssel, telefonálással, utánjárással jár. Igaz az internet sokat könnyített de még így sem leányálom a szervezés, a túratársak pedig a legnagyobb kritikusok. Ha bármi nem stimmel egyből szolnak. Itt nincs illemből majd legközelebb jobban sikerül, egyszerűen jól kell szervezni. Persze megértőek, segítőkészek is az emberek, hisz a túra sikere közös érdek. Mindenki jól szeretné érezni magát, hisz a szabadidő kellemes eltöltése a cél.

Sajnos a mai világunkban a média, a reklámok, és még sok minden azt sugalja, csak saját magam számít. Pedig adni sokkal nagyobb mint kapni. Mint túravezető a velem tartóknak sokat adok, de mit kapok vissza. Hosszú lista lenne, vegyesen jó és rossz. Viszont a mérleg nyelve mostanában a rossz felé billent. 

Rengeteg emberrel túráztam, sok szép napot töltöttem túrázással, sok kaland és mennyi szép hely, szép kilátás van a tarsolyomban. Ezeket viszont beárnyékoja a tisztelet, az adott szó értéke, a megértés, és az odafigyelés hiánya. Egyre többször kell szembesülnöm ezekkel a problámákkal.

Csupán pár izelítésként:

Volt aki felelősségre vont, hogy én rákényszerítem az akaratomat a túratársakra, mit képzelek hogy rászolók mikor rágyújt egy cigire, reggeli ébresztő után felháborodva közli szemét vagyok mert 8-kor fel kellett kelni, és ő biztos hogy nem fog fél óra alat elkészülni, ezen felül szemembe mondja a tisztelt túratárs, vedd már észre hogy nem érdekel amit mondani akarsz! Oké, az ilyen embert ki kell zárni, aztán gondolkozzon. Szolok ha nem fejezi be mehet amerre lát, erre a többiek mellé állnak. Domi ezzel akarod megoldani, szánalmas vagy... A határidők be nem tartása, a megigért "jó ötlet szervezd meg megyek" de az utolsó pillanatban visszamondásról mert van egy csábítóbb, pedig hosszú sorokat írhatnék, de kitenne egy egész blogbejegyzést.

Sorolhatnám, de ízelőtének ennyi negatív elég, amit kaptam a túrák során. Ezek amik hirtelen eszembe jutottak. (a szép pillanatokatat majd másik blogbejegyzésben)

Lapozzunk...

10 hónapja összeírtam mire kell odafigyelnie a túristának, és mire van joga a túravezetőnek! Ezeket a túráimon való részvétel során mostantól betartatom. Aki nem tudja elfogadni az ne jelentkezzen. Azokat várom akik hasonlóan gondolkodnak.

Olvassátok el feltöltöttem netre:http://5mp.eu/web.php?a=kalandozzunk&o=iLZSYm04_Z

Amit szeretnék kérni, csupán emberként viselkedjünk. Tiszteljük egymást és a természetet. Ne fedjétek, bármerre jártok a csapat, viselkedéséből általánosítanak a "túristák" külföldön pedig a magyarok általános viselkedésére. Épp ezért kiemelkedően fontos mindenhól, minden körülmények között a példamutató magatartás. Az ilyen csoportot mindenhól szivesen visszavárják.

"Akik szeretik az erdõt és útjait járják, nem állhatnak távol egymástól. "  dr.Pápa Miklós szavaival kívánok mindenkinek aki elolvasta e sorokat kalandos, szép napokat, és jó utat.

üdv domi



Címkék: Kalandorok Túrakaland Domi





Bejegyzések 21 - 30-ig. Összes bejegyzésed: 35


<< Első  < Előző | Oldal:  1 | 2 | 3 | 4 | Következő >  Utolsó >>

Eper
2011/11/23 09:54:41

"És igaza van Epernek"   így igaz!!!! És ki bírtad mondani, nem semmi . Köszönöm az elismerést Vizoga úr! Te is sok okosat írtál, amivel egyet értek.



Viki
2011/11/22 23:08:29

Az előttem szólók már annyi szép gondolatot osztottak meg, hogy mást én nem is fűznék hozzá, csak ennyit :  Ugye, kedves Lajos, kellőképpen meg lettél győzve, hogy NÉLKÜLÖZHETETLEN vagy nekünk ?



Eper
2011/11/22 22:50:30

Igen legyen tilos a dohányzás, az erdőben mindenkép!!! bár ismerek olyan túrázót(nagyon keveset) aki, azért tud viselkedni. Pl: Mákos, nem a mákos tészta:) Amíg vki csak a saját egészségét károsítja nem érdekel, ő hal meg tüdőrákba, de ha a pofámba fújja a füstöt akkor már keményen beszólok neki. Volt is rá példa, és nem szégyelte el magát, legközelebb is a pofámba fújta, s minden 7en megy túrázni. Bocs, ha kemény voltam, de őszinte, úgy is ismertek.



Vizoga
2011/11/22 19:01:00

Mars3696!

Veled nem ismerjük egymást, de azt el kell mondjam, hogy a hármas pontról - "3. Aki átver, annak lelkiismeretfurdalás nélkül rossz hírét keltem, illetve legközelebb nem hívom magammal." - az a véleményem, hogy az, ha én elmondom valakinek, hogy hogyan csapott be mondjuk Barbarbar mind emberileg, mind anyagilag, azzal nem én keltem rossz hírét, ahogy nem Te kelted annak sem a rossz hírét, akiről Te elmeséled, hogy becsapott. Ezek az emberek magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt, magukat járatják le, s sem Neked, sem nekem, sem senkinek nem kell titokban tartani azt, ha ők úgy viselkedtek, ahogy. Nehogy már nekem kelljen kellemetlenül éreznem magam, ha átvernek, becsapnak! Mindenkinek vállalni kell a felelősséget a tetteiért.

Az meg magától értetődő, hogy ha valaki egyszer becsap, annak nem adok rá második lehetőséget - ezért sem hiszem, hogy nekem kéne kellemetlenül éreznem magam és szabadkoznom.

Dominak sajnos ebben "elmaradása van", mert ő szentül hiszi, hogy az ilyen emberek elszégyellik magukat és többé nem jelentkeznek a túráira. Ők viszont csöppet sem érzik a viselkedésük gáznak; ha annak éreznék, nem viselkednének így, szóval újra és újra jönni fognak (vagy jelentkezni fognak) a túrákra.

És igaza van Epernek - na azt sem gondoltam, hogy ezt a négy szót valaha leírom/kimondom így egybe' - abban, hogy én is nagyon szeretek a Domis/Syringás/Bástyás csapattal túrázni, s nem örülnék, ha erre árnyékot vetne néhány **** túratárs viselkedése.

Amúgy arra reagálva, amit Domi írt, hogy szóvá tette a dohányzó illető, hogy rászólt: bele kell venni a túra résztvételi szabályába, hogy a túra teljes időtartama alatt tilos a dohányzás! Ilyen egyszerű. Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem: Eperke is így gondolja, s a túratársak 99%-a szintén nem fog sírni miatta. Aki meg dohányozni akar, az menjen egy kocsmába; én friss levegőt szeretnék szívni a tüdőmbe.

Részemről lezártam ezt a témát. Domi kérte a körlevelében, hogy olvassam el az írását és szóljak hozzá; azt gondolom messze túlteljesítettem az első 5 éves tervet.



Eper
2011/11/21 22:36:45



Kedves Domi!



Én is nagyon sajnálom, hogy idáig fajultak a dolgok. Eddig
az összes túrádon, amin voltam NAGYON jól éreztem magam, sok új barátot
szereztem, gyönyörű helyeken jártam, s állítólag rengeteg jó túrafotót is
készítettem, egy szóval rengeteg élményben volt részem.



Kedves, vidám, megbízható, gondoskodó túravezető vagy
Anitával együtt. Nem egyszer hallgattad végig a nyafogásom, Domi mennyi van még
hátra? Jaj de fáj a lábam! Összeszedtél a sor végén, nem hagytál az erdőben,
hogy megegyenek a farkasok. Szóval felelősségteljes vagy, mindig biztonságban
éreztem magam a túráidon. És a jó hangulat is mindig garantált.



Sok jót tudok mondani Rólad!!!!  Ha mégis építő kritikát akarnék mondani,
bocs, de akkor most elmondom, de tényleg csak jó szándékból! Tényleg elég
részletes a túrakiírásod, de a több naposoknál, azért néha kimarad néhány olyan
info, ami nekem fontos lenne, talán másnak is. Pl. kell-e hálózsák, van-e wc,
fürdőszoba, víz. És akkor én mindig rákérdezek, s közben idegesít, hogy ezzel
csesztetlek téged vagy Anitát, amikor már tele a hócipőd és holnap indulás. A
legutolsó túrát, pl. azért mondtam le, mert Legea elszólta magát, hogy nincs
wc, tudom mást nem zavar, de én kényes vagyok. Domi, azért van némi
lelkiismeret furdalásom, hogy lemondtam azt a túrát, tényleg! A továbbiakban én
is jobban odafigyelek, hogy pl. ne legyen ilyen szitu és ne kelljen emiatt
lemondanom, hanem időben megtudjam és akkor sorry, de inkább itthon maradok,
nem is jelentkezem. De…azért sokat fejlődtem egy év alatt mióta Veletek
túrázom. Pl. már nem félek cipelni a hátamon a zsákom egy 2 napos túrán.



Domi, abba, ne hagyd, mert nagyon jól csinálod! Abból
tanultál, hogy nem lehetsz olyan jóhiszemű, amilyen voltál, sajnos ebben a világban
nem!



Szerintem 3 féle túratárs van. Van az abszolút megbízható,
az abszolút megbízhatatlan és van az, aki alapvetően megbízható, de bizonyos
helyzetekbe nem gondol bele, vagy nem lát bele, h bizonyos döntéssel
megkárosítja a túravezetőt. Talán, azért nem, mivel még sosem vezetett túrát,
de nem direkt szarik bele, talán fejlődésre képes, ha felhívják rá a figyelmét!
Ha magamba nézek én sem hoztam mindig jó döntést, nekem is kell még fejlődnöm. És
talán ebből van a legtöbb. Sajnos a mai rohanó világban az ember nem figyel oda
sokszor a szeretteire sem eléggé, nem hogy a többi emberre nem. De azért én
alapvetően azt tapasztaltam, hogy aki az erdőt szereti, rossz ember nem lehet. 



Szerintem, azzal sincsen mindenki tisztában, attól még, hogy
ez egy önköltséges túra, Te már leelőlegezted a szállást, s nem hogy nyerhetsz,
hanem csak bukhatsz rajta!



Még egy utolsó gondolat. Az utóbbi időben talán néhányan
azért tűntek el a túráidról, mert nyáron nem tudtak menni veled egy hétre,
messzire. És akkor elcsábultak másfelé. Na persze, azóta már tél lett. S, ha
minden igaz hétvégén már hógolyózunk!



Végszóra Kalandorok, kalandra fel !!! Domi ne hagyd, hogy
bárki is belepiszkítson a munkádba!



 



 



vicuska
2011/11/20 18:54:51

Kedves Domi!

Szomorú, hogy ezeket a sorokat olvasni kell, pedig azt hinné az ember, hogy felnőttek felnőttként viselkednek, miért kell mindent elmagyarázni, hisz nem a dedóban vagyunk

Ezeknek a dolgoknak nem természetesen kellene jönnie? Ha jelentkezek egy túrára, akkor megjelenek vagy még időben lemondom, vagy nem nyavalyogom, ha korán kell kelni és még sorolhatnám....

Inkább örülnünk kéne, hogy van egy túravezető, aki szívét lelkét beleadja, hogy túrát szervezzen, hogy  ezeket a csodás szép helyeket ne csak egyedül, hanem másokkal együtt fedezze fel, szerintem TISZTELET járna érte Neki(kik).

Sajnos olyan világban élünk, ahol senki nem tiszteli a másikat, na jó azért vannak kivételek.

Hiszen egy túra leszervezése, ennek utánajárása, letelefonálása stb., nem piskota, főleg, hamár
pénz is van benne. Kérek mindenkit csak gondoja át ezeket és csak
azután kritizálja a túravezetőt.

Domi a rossz tapasztalatokon lépj túl és légy megint azaz életre való,
vidám, bolondos emberke, aki mindig is voltál, vagy és leszel.

Ja és Domi.

KÖSZÖNÖM és azoknak a túravezetőknek is KÖSZÖNÖM azokat a csodás, szép helyeket és élményeket, amelyeken részt vettem és remélem, hogy a jövőben is ilyen lelkes  , kedves és segítőkész túravezetők maradtok.

Puszi

vicuska




Vizoga
2011/11/19 07:44:01

Imi (Kéktúrás), Neked is teljesen igazad van, erről írtam/erre céloztam én is, hogy foglalót (nem előleget! - jogilag nem mindegy!) kell szedni és azzal a kezedben kell lefoglalni "a mindent". Ehhez fontos viszont, hogy leírja a túravezető - tök mindegy, ki az -, hogy mire szedi be a foglalót, s akkor nincs vita, azaz nem jöhet azzal a T. TT (Tisztelt Túratárs ), hogy kéri vissza a pénzét, mert mégsem jön, hiszen látni fogja, hogy a pénze nem Nálad van, hanem ott, ahová Neked el kellett utalni (szállás, kaja, bérleti díj /pl. kenu/ stb.).

Viszont azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy bár alapvetően valóban a T.TT-k hozzáállásával van a gond (szeretem például, mikor leszervezek egy telekocsit, aztán pár órával a találkozó előtt kapok egy SMS-t, hogy "mégsem jövök"...),  de tényleg van olyan, hogy Vis Major. Ebben az esetben viszont tudomásul kéne vennie a túratársnak, hogy az általa okozott költségeket - az összeset - meg kell térítenie. Ez egészen a szállás díjától a benzinig mindent jelent, azaz minden olyan költséget, melyet másoknak okozott a meg nem jelenésével. Ha valaki úgy mondja le a túrát, hogy tudomásul és kötelezőnek veszi ezt magára nézve, akkor nem lenne gond... ...már csak azért sem, mert drasztikusan lecsökkenne a túrákról lejelentkezők száma.

Míg most simán megcsinálják, hogy bejelentkeznek egy túrára 35-en, s 1-2 nappal előtte lejelentkeznek szó szerint ebből 20-an (már, aki veszi a "fáradtságot", hogy lejelentkezzen), akkor, ha már az ő pénzük bánná, s nem a szervezőé, jó eséllyel nem lenne az a 20 fő még 2 sem...

Ja, és itt jön elő az, hogy meg kell becsülni azokat, akik mindezidáig megbízhatónak bizonyultak. Akivel nincs rossz tapasztalatod, azt előre kell venni a sorban minden program szervezésében, ha pl. korlátozott a résztvevők száma. A lejjebb leírt listát nem csak negatív lehetne megcsinálni, azaz kik azok, akik át***nak, de pozitív is, azaz kik azok, akik megbízhatóak. (Ismét leírom, hogy van Vis Major, amit szó nélkül el kell fogadni, de akkor az tényleg leküzdhetetlen akadály/kényszerítő körülmény legyen!)

Domi, viszont tényleg az is fontos, hogy mindig érthetően és mindenkivel ismertesd a túra "folyamát", mert én minden alkalmat megragadok, hogy Veletek túrázhassak, de nem vagy mindig következetes, hiszen, ha a túrán 16-an vannak, de csak azzal a 6 emberrel közlöd éjjel kettőkor, akik még Veled iszogatnak, hogy másnap (aznap) reggel egy órával korábban akarsz indulni, mint előző nap, akkor nem elvárható a másik 10 embertől, hogy ezt tudja. Ezt építőleg mondom, nehogy megértődj! Tudod, hogy szeretlek Benneteket! És ez nincs összefüggésben a T. TT-k megbízhatóságával, csupán azt mondom, fontos a kommunikáció.

Remélem, Domi, kicsit megnyugodtál. Fogadd el, ahogy én tettem a 3xBar esetnél, hogy így jártál, s legközelebb okosabban csináld. Én is változtattam, mert ma már, ha valaki egyetlen pillanatra is szembeszáll azzal a két kérésemmel,
amit mindig jó előre és érthetően kiírok a velem autózással
kapcsolatban, nem vitatkozom vele, nem győzködöm, egyszerűen kedvesen megkérem,
hogy szálljon ki az autóból. Ahogy Imi (Bástya) is írja, ne büntesd magad mások hülyesége miatt azzal, hogy ezen idegeskedsz. Tanulj abból a "hibából", hogy megbíztál minden emberben, s akit nem ismersz jól, s nem tudod, hogy számíthatsz rá, megbízható, azt ne vedd biztosra, s kérj tőle foglalót. Persze a többiektől is kérhetsz, de vannak többen a bandában, akikben én is megbízom, s tudom, hogy nem fognak becsapni. Ha meg mégis, akkor jön az általam oly szeretett távol-keleti bölcsesség alapján az, hogy nem adok lehetőséget az illetőnek, hogy szégyenkezem miatta:
Ha egyszer becsapsz a te szégyened, másodszor az enyém.



legea
2011/11/19 00:40:05

Amit meg elkezdtél azt meg csínáld végig, ne törödj senkivel,semmivel. jól csínálod!!!



legea
2011/11/19 00:38:41

DOMIKA!!!!  Tudod én már több éve, csak  a Domi,Bástya Lobelt,Sz.István túráira megyek.  Meg néha légioskodunk, itt-ott.!! Nekem van 10-15 ember akiket nagyon szeretek,és szeretek velük menni!!!!! + a vénasszony csapat,!!! És azt szeretném,hogy ez sokáig menjen így!!!



bastya
2011/11/18 23:46:00

Domi!


A részleteket majd egy sör mellet kivesézük, vag ya jenő kunyhóban. Tudnám ajánlani hogy menyél el néhányszor Gézával túrázni. Sokat lehet tőle tanulni. A linkek miatt pedig kár idegesíteni magad, mert idegeskedni annyi mint magadat büntetni mások hibái miatt. Lassítcs, pihenj, és csak a szépre emlékezzél!




<< Első  < Előző | Oldal:  1 | 2 | 3 | 4 | Következő >  Utolsó >>


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.