Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE


<< Első  < Előző | Oldal:  2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Következő >  Utolsó >>
Összes Megtekintés: 75989 - Összes Válasz: 47




Bejegyezte: cztamas - 2012/02/20 20:46:00


Csupa!
A gore-tex minden esetben egyfajta komfortot biztosít ha bőr a bakancsod, ha nem. Alapvetően elmondható, hogy az olyan lábbeli, amely gore-tex béléses jobban lélegzik és még jobban vízálló. Hátránya, hogy megfelelő kezeléssel is elhasználódik. Újkorában 28000 mm-es vízállóságát 10-20-30 sáros túra utáni mosószeres kezelést követően már érezhetően veszti el, hamarabb átnedvesedik (de befolyni nem folyik a víz) plusz nagyon gyorsan megszárad (még elhasznált állapotban is).

Mindezek ellenére azt mondom, hogy jobb egy gore-tex béléses bőr bakancs, mint egy sima bőr bakancs, mivel jobb a vízállósága, és mérföldekkel jobban lélegzik, és az nagyon fontos hogy ne izzadjon belen nagyon a zokni. Ha rossz lenne a technológia, akkor kikopna a csúcskategóriából...

A többi gyártó hasonló bélése sem rossz, de azért ez az igazi (és a legdrágább).



Zsike:
Hótalphoz hótaposót vagy komolyabb lábbelit szoktak használni. Hosszú távra egyértelmű a válaszom, ami lehet nem fog tetszeni: akármilyen HanWag. Drága, de ebbe nem fogsz csalódni, viszont magyar hegyekre, nyárra kicsit túlzás.
Ha két külön bakancsot vennél, akkor a hanwag árából tudsz venni valamilyen hótaposót és egy könnyebb fémagas szárú gore-tex béléses túracipőt.
Jobb cipőmárkák (szigorúan szubjektív):
Hanwag, Meindl, AKU, Asolo, LaSportiva, Garmont, Salomon, esetleg a Merrell, NorthFace, Columbia, de ők árban hasonlóak csak.

Egy Columbia Bugabootot használok, kényelmes és meleg, de a tartóssága erősen megkérdőjelezhető. Hugomnak is van, ő volt hótalpazni vele, nem volt gond, bár hozzáteszem az övé zsír új.

Lényeg a lényeg a legjobb ha az ember akciósan kifog egy Hanwagot. A tartóssága, robosztussága, minősége, kényelme és vízállósága szerintem megkérdőjelezhetetlen.


Remélem tudtam segíteni!
Szép estét mindenkinek!

c.





--------------------------------------------------------------
"because where we are going there are no doors to pass through, we don't have to pay a cover and of course we never have to wear a tie" (Jorge Atramiz)
A lap tetejére




Bejegyezte: LeslieH - 2012/02/20 21:58:27


Kedves Zsike,

100% osan vízhatlan a műanyag bakancs vagy a gumicsizma, a bőrbakancsok mindenképpen rendszeres kezelést igényelnek  megfelelő impregnálószerrel! Ha patakba lépsz azt kenés nélkül lehet hogy kibírják de egész napos olvadó hóban való tapicskolás után azért a víz az úr :o)

Szerintem használható ugyanaz a cipő egész évben, a zoknik számával és vastagságával lehet hőszabályozni. Fontos viszont h jó méret legyen,ha kicsit is szűk hamar hidegnek fogod érezni. Az a jó ha a lábujjadat tudod mozgatni de a sarkad nem emelkedik el a talptól lépéskor ,és persze belevaló zoknival érdemes felpróbálni. magam részéről mindenképp magas szárút vennék, nyári használatra is, jobban fogja a bokát. Esőben/ hóban értelemszerűen kamásni kell h felülről se ázzál be.

Ami a márkát illeti a Hanwag felsőbbrendűségéhez nem fér kétség-már ha az anyagi erőforrások nagy bőségben állnak rendelkezésre...persze más is jól beválhat. Ahol kis szerencsével olcsóbban lehet cipőkhöz jutni: Overland Outlet Bp VI. Jókai tér 6. vagy Overland Irregular Bp XIII. Katona J. u. 4/b.

Ha most ismerkedsz a túrázással  idővel kialakul mi az a tevékenység amit legtöbbször fogsz csinálni, addig nem érdemes a legdrágábbat beszerezni mindenből. A cipő talán kivétel, azon sok múlik de a specializálódás nem ismer határokat, vehetsz pl. külön kabátot túrához, síeléshez, mászáshoz stb.-anélkül h igazán fontos különbség lenne köztük.

Szép napot!

L.

 

 

 

 


ozikecica írta:

Segítségeteket és tapasztalaitokat kérném!

Szeretnék Magyarországon és külföld is nemsokára részt venni sítalpas túrán, ahova vízhatlan bakancsra lenne szükségem.

Ugyancsak nyáron szeretnék hegyi gyalogtúrákon részt venni, ahol lehet pocsolyában kell gázolni, vagy elkap az eső és ott is szükséges a vízhatlan bakancs.

A kérdéseim:

Létezik e olyan vízhatalam magas szárú bakancs ami mindkét évszakra jó és olyan 2 az 1-ben típus? Tehát elég lenne egy pár is nem kell külön mindkettőre vennem egyet.

Milyen márkát vegyek ami kielégíti az igényeimet, amiben megbízhatok, últra kényelmes, 100%-ban vízhatlan (főleg télen a hóban), ami szellőzik, ami tapad.

Bp-i vagyok és konkrétan hol vegyem meg ahol normális árban van?

És a hótalpas túrához lehet használni a sírúhát is? Ha igen akkor abból is konkrétan milyen márkát (pontos neve) és hol vehetem meg?

Hosszú távra tervezek (egy olyan feleszerelés amiben jól érzem magam és csak a táj szépségét évezem, nem pedig, hogy beázott, szűk, melegem van, stb) de fanatikus sem vagyok hogy horrorisztikus árú öltözéket vásároljak.

Türelmetlenül várom a tanácsaitokat.


Egy dilettáns kezdő túrázó.

Zsike






A lap tetejére




Bejegyezte: Csupa - 2012/02/25 13:49:54


cztamas!

Köszi az infót! A bélésekkel kapcsolatban még a tartósságuk számomra kérdéses. A bőr béléssel ellátott bakancsok bélésének tartóssága igen magas. Hallottam már olyat, hogy a bőr bélés gyakorlatilag örök. 10 évnél régebbi bakancs is hibátlan állapotban volt, csak a talpalását kellett megoldani. Nem tudom, hogy a gore-tex mennyire kopik a használat során. Esetleg néhány év után anyaghiányos lesz a bélés (teljesen kikopik), vagy ez is bírja a strapát? Igazából ezzel kapcsolatban gyakorlati tapasztalat alapján írt vélemény érdekelne!

Gondolom, hogy amennyiben a gore-tex elveszíti vízállóságát, még mindig van lehetőség bevaxolni, akár egy sima bőr bakancsot. 

Egyébként a Hanwag Alaska és Yukon között ingadozok. Nem vagyok eleresztve anyagilag, de úgy gondolom a lábam megér ennyit. (Sajnos volt már rá példa, hogy mindkét nagy lábujjamról ledobtam a körmöm a nem megfelelő lábbeli miatt.) Így aztán a hosszú használhatósági idő alapkövetelmény, ráadásul ezeket a bakancsokat a gyártó újratalpalja, ami nyilván olcsóbb megoldás, mint újat vásárolni.

Az ilyen irányú véleményed is érdekelne! 

Természetesen, ha másnak van tapasztalata a témában, az is érdekel!

Köszönettel:

Csupa 


 

A lap tetejére




Bejegyezte: Csupa - 2012/03/24 11:44:41


Sziasztok!

 

Megvásároltam az általam kinézett Hanwag Alaska GTX túrabakancsot. Ez egy robosztus, kívül teljesen bőr bakancs, amely goretex membránnal van ellátva a vízállóság és a szellőzés végett. A talp felett körben gumiperem fut a kövektől való védelem jegyében.

Az új szerzeményt próba alá is vetettem rögtön a Klotildliget – Dobogókő – Rám szakadék – Dömös 25 km-es szakaszon. Nem kifejezetten magyar terepre vásároltam, de jelenleg ez a lehetőség adódott próbára. Téli időszakban itt is kifejezetten jó szolgálatot fog tenni megítélésem szerint.

A bakancs 62.000 Ft-ba került, de már így első nekifutásra azt kell mondanom, hogy megérte. A Hanwag tervezői bizonyára behatóan tanulmányozták a láb anatómiáját, ugyanis a bakancsot viselve és járva benne olyan érzésem volt, mintha konkrétan az én lábamra tervezték volna. Nem tört, rendkívül kényelmes volt. Egyetlen pontot nem éreztem a 25 km. alatt, ahol nyomott volna. Korábban már volt rá precedens, hogy mindkét nagy lábujjamnak búcsút kellett mondania a körmöknek a nem megfelelő lábbeli miatt. Azt hiszem, hogy ebben a bakancsban ezt keményebb terepen, meredekebb lejtőkön sem fogom kockáztatni.

Arról nem írok, hogy a bokát milyen jól tartja és a fűzése a bokánál található szemeknek köszönhetően a lábfej és a lábszár részén eltérő feszességgel állítható be, mert ez nyilván minden jobb túrabakancsnál alapkövetelmény. Ami viszont említésre méltó, az a szellőző rendszer. Na, nem a membránon keresztül történő szellőzésre gondolok. Arról az a véleményem, hogy ilyen bőrből készült bakancsok esetében elhanyagolható jelentősége van, ha van egyáltalán. (Nem vettem észre ugyanis, hogy a bakancs felületén gyöngyözött volna a kiizzadt folyadék. ) A vízállóságot persze bizonyára jól szolgálja. A bakancsnak van egy másik – a Hanwag weboldalán olvasható – szellőzési tulajdonsága, mely szerint a bakancsból járás közben a lábszár felé távozik az izzadság. Töredelmesen bevallom, ezzel kapcsolatban némileg szkeptikus voltam, de a bakancs ebben a vonatkozásban is jól teljesített. Kb. 18 – 20 fok hőmérsékletben túráztunk, aminek következtében a lábaim éppenséggel nem fáztak. Dobogókőre felérve levettem a bakancsot, hogy megvizsgáljam a lábam „elázottsági” állapotát. Legnagyobb meglepetésemre a bakancs és a lábam is a boka alatti részen száraz volt, lábszárnál viszont nedves. (Kamáslit nem viseltem, az nem tarthatta vissza az izzadságot.) Ebből persze levontam azt az egyszerű következtetést, hogy a bakancs eme tulajdonsága a gyártó által közölteknek tökéletesen megfelel. Még melegebb időben és hosszabb túrán sem kell attól tartani, hogy a bőr az izzadás miatt felpuhul a lábon.

A Rám szakadékon lefelé jövet több alkalommal bokáig érő vizet kapott a bakancs. Nem ázott be természetesen, de a terhelések nem tartottak huzamos ideig, így a vízállóságról ez alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

A bakancs talpa a D-ig tartó skálán B és C közötti merevségű (inkább C), tehát elég merev. Ez a talp kiképzése miatt a járás során nem okoz kellemetlenséget, mivel a talp első harmada ívelt. Egyesek szerint a kötözős hágóvas viselésére alkalomszerűen megfelel.

A túra és a terep adottságai más, a kényelmi szempontokon túli tulajdonságok tesztelését nem tették lehetővé, így egyelőre ennyi. Ha lesz benne pár száz kilométer és több tapasztalat birtokában leszek, azokról is beszámolok.

 Üdv:

Csupa

A lap tetejére




Bejegyezte: vjungesz - 2012/04/09 13:12:32


Sziasztok!


A segítségeteket szeretném kérni, cipő választásban.

Hogy mire is kell? Az alapja a történetnek, hogy Norvégiában dolgozok egy olyan városban ami a világ 2. legessősebb városa (több mint 200 napot esik a csapadék valamilyen formában egy évben) és meguntam a beázott cipőket. Tehát alapvetően mindennapi használatra kellene cipő, néha, könnyebb túrákat azért persze jó ha kibír. Három példányt találtam ami alapvetően tetszett, nyáron egy rövidnadrággal is felvenném és úgy gondolom, hogy minőségben is a jobbik oldalt képviselik,

Az első:

http://www.nomadsport.eu/termek-29652/merrell-chameleon-4-ventilator-gtx-ferfi-tura-felcipo/

A második:

http://www.nomadsport.eu/termek-23829/hanwag-canto-low-winter-gtx-felcipo/

A harmadik:

http://www.nomadsport.eu/termek-25998/meindl-salinas-gtx-trekking-felcipo/


A Merrellel megmondom őszintén, hogy van személyesen is rossz tapasztalatom, ráadásul a Chamaleon 3-as verzióról van is a neten vélemény ahol azt írja az illető, hogy könnyebb eső alatt is nagyon szépen beázik, tehát nem tudom ez a 4-es verzió mivel lehet jobb...?

A másik két márkához nem volt még szerencsém, de a minőséget nem lehet megkérdőjelezni, viszont kicsit drágábbak is.

Fontos még, hogy nyáron fogom hordani a cipőt alapvetően, tehát ne legyen meleg, béléses viszont mindenek előtt legyen vízálló ugye .

Válaszaitokat előre is köszönöm.

Attis

A lap tetejére




Bejegyezte: cztamas - 2012/04/11 09:29:16


Helló Attis!

A 3 általad kiválasztott cipő mind a jobb minőséget képviseli. A merrell-ről lehet rosszat olvasni és az is tény hogy a gtx+cordura részekkel szemben a gtx+full bőr jobban ellenáll a víznek, cserébe a teljesen bőr cipő kevésbé lélegzik, még akkor is ha gtx van alatta.

Mégis, a cipő valószínűleg több vizet fog látni mint port, ezért mindenképp a teljes bőr+gtx variációt ajánlom én így szubjektívan.

Van egy klubtársam, akinek a Meindl-vel is voltak rossz tapasztalatai, de az utólag kiderült hogy egyedi eset volt (bár attól még a kolega sose vesz többet Meindl-t).

40-50 ezerért nagyon rosszat azért nem lehet már kapni. A nomádot nagyon szeretjük, jó bolt, viszont megnéznék más boltokat is a témában, pld. www.geotrek.hu

A nyári lábizzadás szerintem javarészt egyénfüggő dolog, de azért egy jó zoknival biztos nem lesz gond ezekkel a cipőkkel.

Remélem tudtam segíteni.

Szép napot!





--------------------------------------------------------------
"because where we are going there are no doors to pass through, we don't have to pay a cover and of course we never have to wear a tie" (Jorge Atramiz)
A lap tetejére




Bejegyezte: vjungesz - 2012/04/12 15:12:23


Szia Tamás!


Köszi a tippet, azóta személyesen is megnéztem a cipőket, tetszenek is, jónak, masszívnak is tűnnek, még nem döntöttem melyik legyen de a Merrellt kizártam a listából. Ugyanis megkérdeztem és azt mondták, hogy amíg nem használtam, addig minden további nélkül 8 napon belül vissza tudják cserélni, viszont nyolc nap után, és használt állapotban, már nem áll módjukban. Tehát ha beázik az nem garanciális probléma, pedig nekem évekkel ezelőt a Mountexben cseréltek vissza Merrell bakancsot ilyen probléma miat... Így biztosra megyek, vagy Meindl, vagy Hanwag.

Más téma, nyárra, hétköznapi használatra milyen zoknit tudnál javasolni? Tehát milyen anyagból legyen? Nekem télre, síeléshez nagyon bevált a merino gyapjú, mert nem büdösödik és nem is izzadt a lábam, de az ára elég húzós és gondolom nyárra nem az lenne a legmegfelelőbb .

Előre is köszi a választ, ismételten.

Szép napot.


A lap tetejére




Bejegyezte: cztamas - 2012/04/16 09:48:08


Hááát, a zoknikhoz már annyira nem értek sajnos, ezért nem akarok hülyeségeket írni.

TT-re és futáshoz az A*DI-ban kapható futózoknikat használom, azok beváltak. Télre dolgozni is átlagos márka nélküli de vastag és minőségi zoknikat használok...

Lehet hogy ismered, de bővebben itt is olvashatsz a zoknikról.

http://www.gearmag.hu/a-turazoknikrol-technologia


Szép napot!





--------------------------------------------------------------
"because where we are going there are no doors to pass through, we don't have to pay a cover and of course we never have to wear a tie" (Jorge Atramiz)
A lap tetejére




Bejegyezte: vjungesz - 2012/04/24 23:46:21


Köszi a segítséget, nézelődök még mi lenne a legmegfelelőbb.


Szép napot!

A lap tetejére
2024/04/24
<< Első  < Előző | Oldal:  2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Következő >  Utolsó >>



*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.